Aalto ARTS Books

Uutuuskirja esittelee tekstiilien tulevaisuutta

Jaa
Lähitulevaisuudessa tekstiiliin upotetut aurinkokennot voivat tuoda ratkaisun älytekstiilien energiantarpeeseen. Sun-powered textiles on opaskirja, joka esittelee, miten idea energiaomavaraisesta älytekstiilistä viedään tuotantoon.
Sun-powered textiles esittelee aurinkokennojen yhdistämistä tekstiileihin.
Sun-powered textiles esittelee aurinkokennojen yhdistämistä tekstiileihin.

Aalto-yliopiston monialaisessa Sun-powered textiles -hankkeessa (2019–2020) insinöörit, muotoilijat ja tekstiilisuunnittelijat kehittivät uuden tavan liittää aurinkokennoja tekstiileihin. Ennen aurinkokennot lisättiin kankaan päälle, mutta nyt ne on upotettu tekstiilin sisään, jolloin tekstiili on sekä esteettisempi että käytännöllisempi: kennot kestävät kulutusta paremmin ja tekstiilin voi myös pestä.

Sun-powered textiles -opaskirjaan on koottu helposti lähestyttävässä muodossa tutkimushankkeen opit ja hyvät käytännöt tekstiili-aurinkokennokomponenttien konseptin luomiseen, tuotekehittelyyn ja tuotteistamiseen. Kirja antaa vinkit siihen, miten jo markkinoilla olevia aurinkokennoja voidaan käyttää hyödyksi ja kuinka tekstiilit pitää suunnitella, jotta ne toimivat parhaiten yhdessä kennojen kanssa. Niin tarvittava aurinkokennoteknologia kuin tekstiilien valmistukseen tarvittavat materiaalit ovat jo saatavilla.

Energiaomavaraisten älytekstiilien tulevaisuus

Tekstiili-aurinkokennokomponentit mahdollistavat sen, että älytekstiilit ovat energiaomavaraisia. Pattereita tai akkuja ei tarvita, kun aurinkokennot pitävät huolen, että älysovellus saa itsenäisesti energiaa. Kaikissa käyttökohteissa verkkovirtaa ei välttämättä ole saatavilla. Tekstiilejä on myös helpompi käyttää, kun niitä ei tarvitse muistaa ladata.

Puettava teknologia ja sen mahdollistamat sovellukset ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Tutuimpia niistä meille ovat kellot, rannekkeet ja sormukset – eivät niinkään vaatteet. Aurinkokennojen käyttäminen tekstiileissä avaa aivan uusia mahdollisuuksia puettavalle teknologialle nimenomaan vaatteissa.

Lukijalleen kirja antaa eväät lähteä ideoimaan tulevaisuuden älytekstiilejä ja omia sovelluksia, joissa energiaomavaraisia älytekstiilejä hyödynnetään. Voisiko aurinkoenergia olla sopiva energianlähde kehitteillä olevaan sovellukseen? Sun-powered textiles on kirjoitettu oppaaksi erityisesti tuotekehittelijöille ja suunnittelijoille.

Kirjasta löytyy konkreettiset ohjeet siihen, miten valita sopiva aurinkokenno, minkälaisia tapoja on integroida aurinkokenno tekstiileihin ja miten lasketaan, kuinka suuri aurinkokennoalueen on oltava, jotta se tuottaa tarpeeksi energiaa tarvittavaan sovellukseen.

Englanninkielinen Sun-powered textiles -kirja on vapaasti ladattavissa pdf-muodossa Aalto-yliopiston verkkokaupasta. Painettua kirjaa voi ostaa verkkokaupasta ja Aalto University Shopista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sun-powered textiles esittelee aurinkokennojen yhdistämistä tekstiileihin.
Sun-powered textiles esittelee aurinkokennojen yhdistämistä tekstiileihin.
Lataa
Aurinkokennoilla varustettu takki. Kuva: Anne Kinnunen
Aurinkokennoilla varustettu takki. Kuva: Anne Kinnunen
Lataa
Kuva: Anne Kinnunen
Kuva: Anne Kinnunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto ARTS Books
Aalto ARTS Books
PL 31000
00076 Aalto

http://www.aaltoartsbooks.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto ARTS Books

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye