Aalto ARTS Books

Ratkaisuja kestävämpään tekstiilivärjäykseen

Jaa

Tekstiiliteollisuuden käyttämät synteettiset väriaineet kuormittavat maapalloa. BioColour-hankkeessa tutkijat ovat tehneet työtä löytääkseen uudelleen yhteyden ihmisen ja luonnon väriaineiden välille. Biocolours -kirja tutustuttaa lukijan monitieteellisten tekstien kautta biovärien tuottajiin, tutkijoihin ja värejä käyttävien suunnittelijoiden työhön.

Biocolours-kirjan kansi. Sinisävyinen kangas läheltä, päällä valkoisella kirjan nimi.
Biocolours-kirja esittelee biovärien maailman.

BioColour on monialainen tutkimuskonsortio, jossa kehitetään uusia menetelmiä bioväriaineiden tuotantoon ja käyttöön. Tavoitteena on luoda bioväriaineiden ”väripaletti”, joka sisältäisi niin keltaisia, punaisia, ruskeita, vihreitä, sinisiä kuin mustiakin värejä. Aalto-yliopistosta on hankkeessa mukana tutkijoita Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta sekä Bio2-tiimistä.

Biocolours – Sustainable stories from nature, lab and industry -kirja esittelee tutkimushanketta ja biovärien kanssa työskentelyä niin suunnittelijoiden kuin kestävyyden näkökulmista. Kirja on monitieteellinen, osittain vertaisarvioitu artikkelikokoelma, joka avaa lukijalle biovärien maailmaa eri näkökulmista. Lukijat saavat tietoa siitä, mitä biovärit ovat ja mistä ne tulevat. Runsaan kuvituksen avulla lukijat pääsevät tutkimusmatkalle biovärien rikkaaseen maailmaan ja tutustumaan eri kasveihin, sieniin, bakteereihin ja muihin eliöihin sekä siihen, miten niistä saadaan väriaineita.

Paluu värjäyksen kestävämmille juurille

Ihmiset ovat värjänneet tekstiilejä luonnosta saatavilla väriaineilla vuosituhansien ajan, kunnes teollistumisen myötä synteettiset väriaineet syrjäyttivät tekstiilituotannossa luonnosta peräisin olevat väriaineet. Synteettiset väriaineet lisäävät kuitenkin merkittävästi tekstiiliteollisuuden tuottamaa rasitetta luonnon ekosysteemeille. Biocolours -kirjassa tutkijat ja suunnittelijat palaavat luontoon värien juurille.

Kirja jakautuu kolmeen osioon. "Foundations"-osassa lukijalle esitellään BioColour-tutkimushanke ja eri biovärien lähteet sekä miten niiden tuottamisella voidaan luoda uusia liiketoimintamalleja. "Narratives"-osiossa suunnittelijat kertovat, miten biovärien käyttö vaikuttaa työskentelyyn ja ajatteluun ihmisen ja luonnon suhteesta. "Sustainability and applications" -osiossa keskitytään biovärien kestävyyteen ja käyttöön erilaisten materiaalien kanssa.

Kirjan ovat toimittaneet professori Kirsi Niinimäki ja työelämäprofessori Julia Lohmann Aalto-yliopistosta. Professori Niinimäki on saanut muotoilun valtionpalkinnon vuonna 2022. Hän on omistanut työuransa tekstiiliteollisuuden ja pikamuodin ympäristövaikutusten tutkimiseen ja niiden aiheuttamien ongelmien ratkaisujen etsimiseen.  

Englanninkielinen Biocolours – Sustainable stories from nature, lab and industry -kirja on julkaistu avoimesti ja se on vapaasti ladattavissa pdf-muodossa Aalto-yliopiston verkkokaupasta. Painettua kirjaa voi ostaa verkkokaupasta ja Aalto University Shopista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Biocolours-kirjan kansi. Sinisävyinen kangas läheltä, päällä valkoisella kirjan nimi.
Biocolours-kirja esittelee biovärien maailman.
Lataa
Ote bioväriaineiden väripaletista
Ote bioväriaineiden väripaletista
Lataa
Biocolours-kirja
Biocolours-kirja
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto ARTS Books

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye