Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Työtapaturmien kokonaismäärä ja taajuus pysyvät tänä vuonna viime vuoden tasolla

Jaa
Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen mukaan palkansaajille sattuu tänä vuonna noin 108 000 työtapaturmaa. Näistä 89 000 sattuu työtehtävissä ja 19 000 kodin ja työpaikan välisillä matkoilla. Työtapaturmien lukumäärä tulee pysymään tänä vuonna viime vuoden tasolla, mutta työmatkatapaturmien määrä kasvaa yli 5 prosentilla.
Työtapaturmien kokonaismäärä ja taajuus pysyvät tänä vuonna viime vuoden tasolla
Työtapaturmien kokonaismäärä ja taajuus pysyvät tänä vuonna viime vuoden tasolla

Tapaturmavakuutuskeskuksessa laaditun ennusteen mukaan palkansaajien työtapaturmien kokonaislukumäärä tulee pysymään viime vuoden tasolla. Työtehtävissä sattuvia niin sanottuja työpaikkatapaturmia sattuu ennusteen mukaan tänä vuonna 89 000.

Ennusteen mukaan työpaikkatapaturmataajuus pysyy myös hyvin lähellä viime vuoden tasoa. Tänä vuonna sattuu noin 26 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden. Viime vuonna taajuus oli 25,8 työpaikkatapaturmaa.

”Talouden volyymi vaikuttaa välittömästi myös tehdyn työn määrään, joka on lyhyen aikavälin tarkastelussa merkittävin yksittäinen työtapaturmien lukumääräkehitystä selittävä tekijä. Työn volyymi ohjaa myös taajuuskehitystä: vahinkoja sattuu tyypillisesti enemmän myös tehdyn työn määrään suhteutettuna talouden noususuhdanteissa ja päinvastoin. Pidemmän aikavälin tarkastelussa kehitystä selittävät tuotantorakenteeseen ja työturvallisuuden kehittymiseen liittyvät tekijät,” Tapaturmavakuutuskeskuksen tutkimustoiminnoista vastaava johtaja Mika Tynkkynen selventää.

Työmatkoilla sattuvien tapaturmien määrä kasvaa

Ennusteen mukaan työmatkatapaturmia sattuu tänä vuonna 19 000, mikä on yli 5 prosenttia viime vuotta enemmän, mutta silti vielä selvästi vähemmän kuin koronapandemiaa edeltäneinä vuosina.

Koronapandemian sulut ja etätöihin siirtyminen vähensivät dramaattisesti kodin ja työpaikan välistä liikennettä, mikä vähensi luonnollisesti myös näillä matkoilla sattuneiden työmatkatapaturmien määriä.

”Työmatkatapaturmien lukumäärä romahti vuonna 2020 peräti 30 prosenttia edellisvuodesta, kun työmatkaliikenteen volyymi putosi nopean etätöihin siirtymisen ja lomautusten johdosta. Viime vuonna työmatkatapaturmien määrä kääntyi loivaan nousuun ja tämä nousu näyttää nyt ennusteemme mukaan jatkuvan edelleen tänä vuonna. Taustalla vaikuttavat sekä työmatkaliikenteen lisääntyminen että erityisesti pääkaupunkiseudulla myös poikkeuksellisen haastavat ja liukkaat sääolosuhteet,” Tynkkynen toteaa.

Ennusteessa yhdistetään alkuvuoden ennakkotiedot loppuvuoden estimaattiin

Tapaturmavakuutuskeskuksessa laadittiin ensimmäinen työtapaturmakehitystä kuvaava ennuste syksyllä 2020. Ennustetoiminnan tavoitteena on ollut alusta alkaen vastata tarpeeseen lausua mahdollisimman luotettava arvio kuluvan vuoden kehityksestä.

Vuosittain syksyllä julkaistavan ennusteen laskenta perustuu työnantajien vakuutuslaitoksille tekemiin vahinkoilmoituksiin palkansaajille sattuneista työtapaturmista.

Laskennassa hyödynnetään myös aikasarjamallinnuksen menetelmiä, joilla arvioidaan loppuvuoden kehitystä edellisvuosien toteumien sekä talouden kehitystä ennustavien muuttujien perusteella.

”Tarve ja tilaus ennusteelle on ollut ilmeinen. Johtopäätöksiä ja niihin liittyviä toimenpiteitä pitää suunnitella ajantasaisen ja mieluiten tulevaisuutta koskevan tiedon perusteella, koska päätöksiä tehdään tulevaisuutta varten. Tilasto on aina historiatietoa. Luonnollisesti ennusteeseen liittyy aina epävarmuuksia. Tällä hetkellä talouden kehittymistä koskeviin ennusteisiin liittyy epävarmuutta poikkeuksellisen paljon. Lähdimme arviossamme kuitenkin siitä, että taloutta koskettavat ja uhkaavat kriisit eivät merkittävästi tule vaikuttamaan vielä tämän vuoden kehitykseen,” Tynkkynen pohtii TVK:n ennustetoiminnan tarvetta ja luonnetta.

Tulevat tilastojulkaisut

Tapaturmavakuutuskeskus julkaisee seuraavaksi helmikuussa 2023 vuoden 2022 lopulliset työtapaturmamäärät ja taajuuden. Kevään 2023 aikana TVK julkaisee lisäksi myöhemmin erikseen päätettävien toimialojen vuoden 2022 työtapaturmaluvuista laaditut tarkemmat analyysit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Työtapaturmien kokonaismäärä ja taajuus pysyvät tänä vuonna viime vuoden tasolla
Työtapaturmien kokonaismäärä ja taajuus pysyvät tänä vuonna viime vuoden tasolla
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

http://www.tvk.fi

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa. 

TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä sattuneiden vahinkotapahtumien korvausasiat. TVK:n ylläpitää ja julkaisee tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden toteutumista.

TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme