Tammi

Tammen kultaiset kirjat -sarja täyttää 70 vuotta

Jaa
Tammen kultaiset kirjat täyttää 2022 Suomessa kunnioitettavat 70 vuotta. Ensimmäiset kultaiset kirjat ilmestyivät vuonna 1952. Juhlan kunniaksi sarjan tarinoita julkaistaan ensimmäistä kertaa joulukalenterin muodossa. Lokakuussa julkaistaan myös kultainen kirja kuningatar Elisabet II:sta, joka kruunattiin samana vuonna kuin sarja lanseerattiin Suomessa.

Kuvakirjasarja Little Golden Books syntyi 1942 Yhdysvalloissa, toisen maailmansodan pahimpana pula-aikana. Ranskalainen maanpakolainen Georges Duplaix kehitteli idean sarjasta. Picasson oppilaanakin kunnostautunut Duplaix halusi tehdä edullisia, kestäviä, iloisia ja värikkäitä lastenkirjoja, joihin kaikilla olisi varaa. Kirjoista tuli nopeasti todella suosittuja. Tänä päivänä Kultaisia kirjoja on julkaistu jo 50 maassa.

Sotien jälkeen oli puutetta lastenleluista ja -kirjoista. Kultaiset kirjat olivat erilaisia, värikkäitä ja edullisia, ennennäkemättömän upeita lastenkirjoja. Suomessa kirjasarjan löysi Tammi vuonna 1952. Koreat kirjat otettiin vastaan suurella suosiolla: lapset, isät, äidit, isovanhemmat, opettajat ja kasvattajat tykästyivät teoksiin ja niiden suosio oli taattu.

Tammen kultaiset kirjat ovat oiva osoitus siitä, miten korkeatasoinen lasten kuvakirja säilyttää suosionsa sukupolvelta toiselle. Moni jo isovanhemmaksikin ehtinyt muistaa Tammen kultaiset kirjat omasta lapsuudestaan. Tänä päivänä Tammen kultaisten kirjojen keräily on monen intohimoinen harrastus. Keräiltävää riittääkin, sillä nimikkeitä on tähän mennessä julkaistu jo 296. Sarja täydentyy myös jatkuvasti uusilla titteleillä, joihin kuuluu Disney, Marvel ja Pixar -kirjoja.

Juhlavuoden kunniaksi julkaistava Tammen kultainen kirjajoulukalenteri sisältää 24 rakastettua klassikkotarinaa miniformaatissa. Lumoavat tarinat ja värikkäät kuvitukset vuosikymmenten varrelta takaavat nostalgisen joulun ja monet lämpimät yhteiset lukuhetket. Tammen kultaiset kirjat yhdistävät sukupolvia! Kalenteri ilmestyy 17.10.

Saatavilla on myös kuninkaallinen kultainen kirja! 27.10. ilmestyvä uusin kultainen kuvakirja on kunnianosoitus kuningatar Elisabet II:n pitkälle ja vaiherikkaalle elämälle ja elämäntyölle.  70 vuotta vallassa ollut kuningatar Elisabet II oli Britannian pitkäikäisin ja pisimpään hallinnut monarkki. Hän nukkui pois 8.9.2022 Balmoralin linnassa Skotlannissa kunnioitettavassa 96 vuoden iässä.

Lisätiedot:

Saara Tiuraniemi, saara.tiuraniemi(at)tammi.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tammi
Tammi
Lönnrotinkatu 18 A
00120 HELSINKI

010 5060 300http://www.tammi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tammi

Tammen organisaatio uudistuu – yhteistyö kirjailijoiden kanssa vahvistuu16.8.2023 12:00:00 EEST | Tiedote

Tammen kustannusosastot uudistuvat. Organisaation muutoksilla parannetaan Tammen kilpailukykyä ja ennen kaikkea rakennetaan lisää aikaa olla kirjailijoiden tukena vaativassa luovassa prosessissa. Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Tammi näkee kirjallisuuden tulevaisuuden vahvana. Muuttuva toimintaympäristö pakottaa kustantamonkin jatkuvaan muutokseen, jotta kilpailukyky säilyy tulevinakin vuosikymmeninä.

Ikoniset maalaukset pääsivät kuvakirjoihin Ateneumin ja Tammen yhteishankkeessa16.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Taide kuuluu kaikille – myös meistä pienimmille. Juhlistaakseen Ateneumin uuden kokoelmanäyttelyn avautumista Tammi ja Kansallisgalleria ovat kutsuneet kotimaisia eturivin lastenkirjailijoita ja kuvittajia tulkitsemaan taideteoksia lapsia puhuttelevalla tavalla. Kuvakirjat ovat mainio tapa päästä taiteen äärelle. Kirjoihin ja kirjailijoihin voi tutustua Ateneumin Lasten lauantaissa 20.5.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme