Hyvinvointialueiden aikuissosiaalityössä tarvitaan nyt vaikuttavia menetelmiä

Aikuissosiaalityön vaikuttavien menetelmien tutkimus toteutettiin yhdessä viiden keskisuomalaisen ja keskipohjalaisen kunnan tai kuntayhtymän aikuissosiaalityön kanssa. Tutkimuksen tuloksina on julkaistu konkreettiset mallinnukset neljään aikuissosiaalityön menetelmälliseen tarpeeseen. Niitä ovat voimavaralähtöinen asiakastyö, taloussosiaalityö, yhteisölliset ja luontolähtöiset menetelmät sekä maahanmuuttajapalveluiden verkostotyö.
Viheliäisestä kierteestä hyvän kehään
Tutkimus tuotti tietoa siitä, mikä estää ja mikä edistää aikuisten sosiaalipalvelujen vaikuttavuutta hyvinvointialueilla. Tutkituilla alueilla tunnistettiin merkkejä aikuissosiaalityön viheliäisestä kierteestä. Se koostuu kohtuuttoman suurista asiakasmääristä, työntekijöiden vaihtuvuudesta ja työntekijäpulasta, riittämättömästä paneutumista asiakkaiden tilanteisiin, ja työn turhauttavasta luonteesta ’tulipalojen sammuttamisena’. Ilmiöt ovat tuttuja monelta sote-alalta ja aikaisemmista tutkimuksista.
Siksi tutkimuksessa olikin yllättävää tunnistaa kuntayhtymä, jossa vastaavia ilmiötä ei esiintynyt juuri lainkaan. Kun työyhteisöä analysoitiin tarkemmin ja myös muiden alueiden myönteisiä pyrkimyksiä, tutkimus pystyi määrittelemään aikuissosiaalityön hyvän kehän edellytykset. Siinä toisiaan ruokkivat sosiaalityön hyvä maine paikkakunnalla, kannustava tiimihenki, mahdollisuus tehdä ’oikeaa sosiaalityötä’, työntekijöiden pysyvyys, työssä koettu onnistuminen ja asiakkaiden hyvät palvelukokemukset. Tutkimuksen politiikkasuosituksissa nouseekin esiin mahdollistava johtajuus, asiakkaan oikeus paneutuvaan ammatilliseen tukeen, työajan varaaminen myös yhteisölliselle työlle, kokemusasiantuntijuuden arvostus sekä työntekijöiden ja päättäjien säännölliset tapaamiset. Asiakkaiden kokonaisvaltainen ja oikea-aikainen tukeminen vaikuttavilla menetelmillä on kustannustehokkaampaa kuin asiakasjonojen pikakäsittely.
Aikuissosiaalityön menetelmien vaikuttavuus uusilla hyvinvointialueilla (AIKUMETOD) -tutkimusta koordinoi Jyväskylän yliopistossa Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Tutkimus sai ensimmäisten joukossa rahoituksen vuosille 2020 – 2022 uudesta Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnoimasta sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen tutkimuksen valtion rahoitusohjelmasta.
Lisätietoja
Tutkimuksen johtaja, professori Aila-Leena Matthies, Jyväskylän yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
aila-leena.matthies@jyu.fi, +358 40 7422 199
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu RantamäkiViestintäsuunnittelijaKokkolan yliopistokeskus Chydenius
Puh:+358408247012anu.m.rantamaki@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme