Lapsitekijyyttä tuottavat sekä lapset että aikuiset

FM Lea Pennanen tarkasteli väitöskirjassaan lapsitekijyyden tuottamisen tapoja ja esteitä taidekasvatustoiminnassa sekä sitä, millä tavalla kirjallisuudentutkimuksen tekijäkäsitykset ja -teoriat mahdollistavat tai rajoittavat lapsitekijyyttä. Miten tekijyystutkimuksen perinteessä otetaan huomioon se, että tekijä ei välttämättä aina olekaan aikuinen? Millaiset taidekasvatuksen toimintamuodot edistävät ja tuottavat tai sulkevat pois lapsitekijyyttä? Lapsitekijyydellä Pennanen tarkoittaa tässä tutkimuksessa sekä teoreettista, tulkinnallista rakennetta että empiiristä tekijäsubjektia, taidetta tekevää ihmistä.
Tutkimuksen perusteella lapsitekijää ei tunnisteta kirjallisuustieteellisen tekijyystutkimuksen traditiossa. Sen sijaan uudempiin monitekijyyden tai jaetun tekijyyden käsityksiin ja menetelmiin sisältyy myös lasten taidetoiminta. Tällöin jaettu tekijyys voi olla esimerkiksi kahden tai useamman lapsen välistä tai vaikkapa yhden aikuisen ja lapsiryhmän välistä.
Institutionaalinen taidekasvatustoiminta tuottaa tietynlaista toimijuutta ja tietynlaista tekijyyttä, ja jokainen siihen osallistuva lapsi ja aikuinen osallistuu tähän tuottamiseen omalta osaltaan, omilla tavoillaan. Tuottamisen tavat ovat sidoksissa valta-asetelmiin, oikeuksiin sekä valinnanvapauteen. Tekijyyden tuottaminen on esimerkiksi sitä, millä tavalla lapsi nimetään taideteoksen julkaisemisen yhteydessä: mainitaanko tekijästä vaikkapa vain etunimi ja ikä vai koko nimi, ja kuka päätöksen nimeämisen tavasta tekee. Tekijyyden tuottamista on myös se, että lapsi kieltäytyy toiminnasta tai on passiivinen.
Rajoituksia ja esteitä
Lapsitekijyyden rajoitukset liittyvät usein tiedostamattomiin asenteisiin sekä ajattelu- ja puhetapoihin, jotka heijastuvat toimintaan ja joissa todellinen lapsitekijä jää piiloon. Rajoittavien asenteiden takana on sekä lapsuuteen että lasten taiteeseen liittyviä kulttuurisia ja historiallisia käsityksiä ja arvostuksia.
Lapsitekijyyteen liittyvät kysymykset ovat usein tasapainottelua kahden keskeisen lapsen oikeuden välillä: lapsella on oikeus kulttuurielämään ja taiteisiin mutta myös suojeluun ja huolenpitoon. Lisäksi lasten taideteosten ja tekijyyden suojana on tekijänoikeuslaki, joka ei määrittele tai rajaa tekijyyttä iän perusteella.
Taidekasvatustyön kannalta tutkimustulokset merkitsevät muun muassa sitä, että asenteiden, puhetapojen sekä toiminnan ja valintojen aktiivinen havainnointi, reflektointi ja kriittinen arviointi on välttämätöntä.
Pennasen väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto, Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Niilo Helanderin Säätiö sekä Kauppaneuvos Otto A. Malmin Lahjoitusrahasto.
Väitöstilaisuuden tiedot
FM Lea Pennasen taidekasvatuksen väitöskirjan "Lapsitekijyys taidekasvatuksen kontekstissa" tarkastustilaisuus pidetään 14.1.2023 klo 12 Seminaarinmäellä vanhassa juhlasalissa S212. Vastaväittäjänä on yliopistonlehtori Outi Oja (Tukholman yliopisto) ja kustoksena tutkimuskoordinaattori Tarja Pääjoki (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9272-9
Taustatietoja
Lea Pennanen kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion klassillisesta lukiosta vuonna 1998 ja valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2007 pääaineenaan kirjoittaminen. Hän on työskennellyt yli 10 vuotta suomen kielen ja kirjallisuuden opettajana yläkoulussa ja lukiossa. Tällä hetkellä Pennanen toimii valmistavan opetuksen opettajana Kesälahden koulussa. Lasten taidetta ja tekijyyttä hän pyrkii edistämään perustamansa pienkustantamon, Kustannus Z:n, kautta julkaisemalla lasten ja nuorten tekemää kirjallisuutta.
Lisätietoja
Lea Pennanen
p. 040 754 7982
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme