Suomen ympäristökeskus uudistaa organisaatiotaan − visiona kestävyysmurros, maapallolle mahtuva elämä
Kestävyysmurros kääntää yhteiskuntamme nopeasti toimimaan maapallon kantokyvyn rajoissa. Suomen ympäristökeskus on järjestänyt organisaatiotaan ja kohdentanut asiantuntemustaan löytämään ratkaisuja keskeisiin haasteisiin. Uudelleenjärjestelyissä on samalla päivitetty myös visuaalinen ilme ja tunnus vastaamaan toiminnan ydintä.
Valtion tutkimuslaitoksena Suomen ympäristökeskus tuottaa tietoa ja palveluja kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi ja kestävän elämäntavan edistämiseksi. Yhteistyötä tehdään tiiviisti kotimaassa ja kansainvälisesti.
”Yhteiskunnan kestävyyden edistäminen on Sykelle laissa osoitettu tehtävä. Tälle työllemme on nyt kysyntää enemmän kuin koskaan aiemmin. Kannamme vastuumme uudistuneessa organisaatiossa hakemalla ratkaisuja tutkimuksella ja tiedolla, yhteistyössä kumppaneittemme kanssa”, sanoo Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman.
”Teemme tiedolla toivoa. Tutkimukseen perustuva tieto ja ymmärrys mahdollistavat sen, että murrostilanteessakin päätökset huomioivat kokonaisvaikutukset ja ovat oikeudenmukaisia. Tavoitteemme on kaikille hyvä tulevaisuus”, jatkaa pääjohtaja Schulman.
”Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tarvitaan yhteisesti hyväksyttyjä, luotettavia tilannekuvia. Niitä edistämme esimerkiksi avoimella ja saavutettavalla luontotiedolla”, sanoo pääjohtaja Schulman.
Uusi organisaatio käynnistyi vuoden alussa
Suomen ympäristökeskuksen organisaatio on uudistettu edistämään kestävyysmurrosta. Uuden organisaation ytimessä on viisi ratkaisuyksikköä, jotka tutkivat ilmastonmuutosta, kiertotaloutta, luontoa, vettä ja merta sekä yhdyskuntia. Yksiköt etsivät kestävän yhteiskunnan ja elämäntavan rakentamiseksi ratkaisuja, jotka
- nopeuttavat ilmastonmuutoksen torjumista ja muutokseen sopeutumista,
- kiihdyttävät siirtymää kestävään kierto- ja biotalouteen,
- edistävät hyvinvointia luontopohjaisilla ratkaisuilla ja ehkäisevät luontokatoa,
- kehittävät uusia keinoja merten ja vesistöjen hyvän tilan saavuttamiseksi ja vesivarojen kestävään käyttöön ja
- tukevat kaupunkiseutuja matkalla kestävyyden edelläkävijöiksi.
Lisäksi uudessa organisaatiossa on yhteiskunnan muutoksen ja tiedontuotannon laadun läpileikkaavat yksiköt sekä tutkimusinfra- ja digipalvelut-yksiköt. Suomen ympäristökeskukselle kuuluvia viranomaistehtäviä hoidetaan erillisessä viranomaispalvelujen toiminnossa.
”Mahdollisimman laadukkaasti tuotettu tieto on meille sydämen asia, mutta tieto ei yksinään tee kestävyysmurrosta. Jotta tieto voisi tukea yhteiskunnan muutosta, on tärkeää tunnistaa tietotarpeita ja ratkaista ongelmia eri toimijoiden kanssa yhteistyössä sekä oppia yhdessä”, sanoo Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja Eeva Primmer.
Uusi tunnus kertoo tämän ajan tarinaa
”Suomen ympäristökeskuksen uusi tunnus kertoo työmme ajankohtaista tarinaa yksinkertaisesti ja konstailematta. Siinä on vahva viesti kestävämmän elämäntavan välttämättömyydestä, kokonaisvaltaisesta muutostarpeesta ja pitkäjänteisestä yhteisestä tehtävästämme rakentaa maapallolle mahtuva elämä lähivuosikymmeninä”, sanoo Suomen ympäristökeskuksen viestintäjohtaja Kirsi Norros.
Entisen tunnuksen pallomainen vakaa luontomaisema on vaihtunut maapalloksi, joka on keikautettu akselinsa mukaiseen asentoon kertomaan liikkeestä, murroksesta ja maapallon tasapainon tarpeesta. Graafisen ilmeen väripaletti on saanut vaikutteita maapallon satelliittikuvista.
”Suomen ympäristökeskus vaikuttaa tutkimuksellaan ja asiantuntemuksellaan yhteiskunnan moniin osa-alueisiin. Korostamme rooliamme riippumattomana, rohkeana ja rakentavana vaikuttajana, joka tuo uhkiin ratkaisuja ja toivoa”, tiivistää viestintäjohtaja Kirsi Norros.
Toinen näkyvä muutos on organisaation lyhenteen kirjoittaminen jatkossa Kotimaisten kielten keskuksen suosituksen mukaisesti Syke. Organisaation virallista nimeä Suomen ympäristökeskus käytetään jatkossa enemmän pelkän lyhenteen sijaan.
Uudistettu visuaalinen ilme otetaan käyttöön vaiheittain. Syken yhteistyökumppanina brändiuudistuksessa on ollut KMG Turku.
Lisätietoja
- Pääjohtaja Leif Schulman, yhteydenotot johdon assistentti Laura Hautalampi, p. 0295 251 129
- Tutkimusjohtaja Eeva Primmer, p. 0295 251 521
- Viestintäjohtaja Kirsi Norros, p. 0295 251 460
- s-postit: etunimi.sukunimi@syke.fi
Lue lisää
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Syke on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Viikkokatsaus 16.–20.9.202416.9.2024 14:54:37 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa tällä viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen maanantaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Defense: Spatial conservation prioritization for the improvement of the national protected-area network16.9.2024 14:42:56 EEST | Press release
The thesis concerns identifying the most important areas from the biodiversity perspective in Finland. The studies include forest, mires, and the Natura 2000 network. Also, areas with the least value for biodiversity were recognized, which enables targeting actions that harm nature there. According to the results, there are significant differences between areas in terms of the biodiversity being supported. When the most important areas for biodiversity are known, conservation measures can be executed in a cost-effective manner. M. Sc. Ninni Mikkonen, who works at Syke, will defend the doctoral dissertation in the University of Helsinki, on 20 September 2024.
Väitös: Luonnonsuojelun tehokkuutta Suomessa voidaan parantaa kohdentamalla suojelu suojeluarvoiltaan arvokkaimmille alueille/ Spatial conservation prioritization for the improvement of the national protected area network16.9.2024 09:18:59 EEST | Tiedote
Väitöstyössä tunnistettiin luontoarvoiltaan arvokkaimmat alueet Suomessa. Tutkimus kattoi metsät ja suot sekä Natura 2000 -verkoston. Vastaavasti tunnistettiin alueita, joille voitaisiin ohjata luontoa heikentävää toimintaa ilman että luotoarvot juurikaan kärsisivät. Tutkimuksen mukaan eri alueiden luontoarvoissa on valtavat erot. Kun arvokkaat alueet tiedetään, suojelua voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti. Syken tutkija Ninni Mikkonen väittelee Helsingin yliopistossa perjantaina 20. syyskuuta.
Perinnebiotooppien tila on edelleen heikko12.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Kutsu medialle: Miten turvallisuus huomioidaan energiasiirtymässä? Tutkimusprosessori Paula Kivimaan teoksen julkistustilaisuus 20.9.202411.9.2024 09:10:00 EEST | Kutsu
Miten geopolitiikka ja turvallisuus huomioidaan energiasiirtymässä? Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vuonna 2022 vain harvat olivat kiinnostuneita energiasiirtymän ja turvallisuuden välisestä yhteydestä. Nyt aihe on ajankohtaisempi kuin koskaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme