Suomen riistakeskus – Pohjanmaa

Joutomaista kosteikkoja vesilinnuille länsirannikolla – uusia kohteita etsitään

Jaa
Keväällä vesilintuja odottaa 43 kunnostettua kosteikkoa ympäri Suomen. SOTKA-kosteikot-hankkeen jatkon myötä elinympäristötyö laajenee. Nyt etsitään suunnitteluun uusia kunnostettavia kohteita.

Vanha peltoalue Vöyrillä, entinen turvetuotantoalue Ähtärissä, Luodonjärven lahti Pedersöressä ja monet muut kohteet ovat muuttuneet parissa vuodessa upeiksi kosteikkoelinympäristöiksi vesilinnuille SOTKA-kosteikot-hankkeen avustuksella.

- Osalla kohteista vesilinnut ovat viihtyneet jo ennen kunnostuksia. Olemme pyrkineet saamaan elinympäristön vesilinnuille optimaaliseksi erityisesti poikueaikaa ajatellen. Samalla moni muu laji hyötyy, kertoo SOTKA-kosteikot-hankkeen suunnittelija Holtti Hakonen.

Valtaosa kohteista kuuluu yksityisille maanomistajille, jotka ovat moninaisista syistä tahtoneet perustaa kosteikon. Suomen riistakeskuksen vetämän SOTKA-kosteikot-hankkeen tavoitteena on turvata taantuvien vesilintukantoja auttamalla maanomistajia ja muita kiinnostuneita tahoja perustamaan, kunnostamaan ja hoitamaan soveltuvia kohteita vesilintujen poikue-elinympäristöiksi. Kunnostukset on tehty pääosin patoamalla.

- Paikalliset ovat olleet hyvin innostuneita. Kosteikko tuo kauneutta maisemaan ja virkistysmahdollisuuksia. Monelle kohteelle maanomistajat ovat rakentaneet laavuja, lintutorneja ja pitkospuita kosteikolle, Hakonen sanoo.

Lintuharrastajat ja metsästäjät mahtuvat samalle alueelle. Hankesopimuksella varmistetaan, että vesilinnustus on kestävää ja kosteikkoa hoidetaan aktiivisesti.

Uusia kohteita voi esittää

Uusia kohteita on nyt mahdollista esittää mukaan SOTKA-kosteikot-hankkeeseen. Omarahoitus ja sponsorit nousevat jatkohankkeessa tärkeään rooliin: Hanke tarjoaa suunnittelun, mutta varat toteutukseen tulee löytää muista rahoituslähteistä.

Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama SOTKA-kosteikot-hanke kuuluu Suomen luonnon monimuotoisuutta edistävään Helmi-ohjelmaan. Hankkeessa toteutettiin vuosien 2020–2022 aikana yli 630 hehtaaria elinympäristöä vesilintujen poikasille. Jatkohankkeessa vuosina 2023–2024 tavoitteena on suunnitella vähintään 40 pinta-alaltaan laajaa poikue-elinympäristöä sekä edistää helppojen ja edullisten elinympäristökunnostuksien toteuttamista.

Kuvat: Vöyrillä Vitmossenin kosteikon pienempi osa ennen ja jälkeen kunnostuksien, puskukone Vitmossenin kosteikkotyömaalla, valmis Gorrfjärdenin kosteikko Närpiössä, Båtvikenin kosteikko Pedersöressä ennen ja jälkeen kunnostuksien, Mustasuon kosteikko Ähtärissä ennen ja jälkeen kunnostuksien.

Kuvia saa käyttää SOTKA-kosteikoista uutisoidessa. Kuviin merkittävä Holtti Hakonen / Suomen riistakeskus tai Elina Sorvali / Suomen riistakeskus. Kuvaaja selviää tiedostonimestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Holtti Hakonen, kosteikkosuunnittelija, Suomen riistakeskus


puh. 029 431 2268, holtti.hakonen@riista.fi


kosteikko.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus – Pohjanmaa
Suomen riistakeskus – PohjanmaaSuomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Pohjanmaa

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye