Telineasentajan loukkaantumiseen johtaneesta työtapaturmasta sakkoja kolmelle yritykselle sekä yritysten edustajille
Työtapaturma sattui toukokuussa 2020. Telineasentaja loukkaantui vakavasti ollessaan asentamassa telineitä huollettavana olleen laitteiston sisällä. Toinen telineasentaja oli tilanteessa niin ikään laitteiston sisällä pelastustoimien aikana ja hän antoi loukkaantuneelle ensiapua. Pääasiallista määräysvaltaa käyttävällä teollisuusyrityksellä oli sopimus laitteistojen huollosta kunnossapitoyrityksen kanssa ja tarvittavat telineet hankittiin tehdasalueella toimivalta telineyritykseltä.
Tapaturmatilanteessa huoltoa tehtiin tavanomaisesta poiketen laitteiston sisällä, ja kunnossapitoyritys oli tilannut telineet telineyritykseltä. Asennuksen yhteydessä laitteistossa ollut ruuvikuljetin käynnistyi yllättäen asentajan seisoessa kuljettimen päällä. Vahinkokäynnistyminen tapahtui, kun huoltotyön edellyttämä laitteiston nollaenergiatilaan saattaminen oli työkohteessa laiminlyöty. Työhön ei myöskään ollut laadittu työlupana toimivaa telinetyösuunnitelmaa. Käräjäoikeus totesi, että tapahtumassa oli edellytykset vielä vakavammalle seuraamukselle.
Käräjäoikeus katsoi, että kysymys oli teollisuusyrityksen ja kunnossapitoyrityksen huoltosopimuksen ulkopuolisesta työstä, jolloin turvallistamistoimenpiteistä huolehtiminen oli teollisuusyrityksen vastuulla. Teollisuusyrityksen työnjohtaja kiisti oikeudenkäynnissä vastuuasemansa kyseisessä huollossa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi kyseisen työnjohtajan olleen teollisuusyrityksen edustajana vastuussa turvallistamistoimista. Työnjohtajalla oli myös tieto ja riittävät edellytykset ohjeistaa kunnossapitoyritystä sekä vuorotyönjohtoa tarvittavien turvallisuustoimien tekemisessä. Oikeus katsoi työnjohtajan asemassaan laiminlyöneen selvitys- ja huolehtimisvelvollisuutensa sekä teollisuusyrityksen vastuulle kuuluvan telinetyösuunnitelman laatimisen.
Käräjäoikeuden mukaan vastuu tapaturmasta ei ollut yksin pääasiallista määräysvaltaa käyttävällä teollisuusyrityksellä, vaan myös kunnossapitoyrityksen työnjohdolla. Käräjäoikeus katsoi, että yrityksen työnjohtajan tuli huolehtia turvallisuusohjeiden noudattamisesta ja omalta osaltaan huolehtia telineasentajien ohjeistamisesta. Oikeus katsoi kunnossapidon työnjohtajan laiminlyöneen työnjohto- ja valvontavastuunsa. Käräjäoikeus tuomitsi niin ikään kunnossapitoyrityksen liiketoimintajohtajan asiassa. Liiketoimintajohtajan vastuulla oli erityisesti alaisensa työnjohtajan perehdyttäminen ja valvonta.
Telineyrityksen vastuu liittyi työlupanakin toimivan telinetyösuunnitelman laatimiseen sekä telinetyön perehdytys- ja valvontavastuuseen. Käräjäoikeus arvioi telineyrityksen vastuun asiassa hieman vähäisemmäksi. Telineasennuksen työnjohdosta vastannut yrityksen edustaja oli työtilauksen saatuaan ryhtynyt toimenpiteisiin tapaturmatyön telinetyösuunnitelman hankkimiseksi. Kunnossapitoyrityksen työnjohto vaati kuitenkin telinetyön aloittamista kiireellisenä, ja työ aloitettiin ennen suunnitelman laatimista.
Oikeudenkäynnissä tuli esille, että telineasentajien työssä oli vaihtelevia käytäntöjä siitä, onko telinetyösuunnitelma kirjallinen vai suullinen. Käräjäoikeus katsoi ohjeistuksen työn aloittamisesta olleen puutteellinen. Tapaturmatilanteen työnjohdosta vastanneen yrityksen edustajan sekä toisen telineyrityksen edustajan katsottiin laiminlyöneen asiassa työturvallisuusmääräyksiä. Sen sijaan telineyrityksen työpäällikön osalta oikeus katsoi, ettei hän olisi voinut vaikuttaa lainvastaisen tilan syntyyn ja työpäällikön syyte hylättiin.
Yhteisösakon osalta käräjäoikeus katsoi, että yritysten toiminnassa ei ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varoivaisuutta. Oikeus tuomitsi sekä teollisuusyrityksen että kunnossapitoyrityksen 25 000 euron ja telineyrityksen 20 000 euron sakkorangaistuksiin. Käräjäoikeus totesi myös, että kukin yhtiö oli tehnyt merkittäviä parannuksia tapaturman jälkeen.
Oulun käräjäoikeuden tuomio 31.1.2023, asianumero R 22/1480. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Mia Vierimaa, 0295 017 500, etunimi.sukunimi@avi.fi
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme