Tampereen yliopisto

Väitös: Asuinolosuhteiden muutoksen tutkimus laajentaa kuvaa maaseudun modernisaatiosta 1920- ja 1930-luvuilla

Jaa
Asumisen ja työnteon tilat luovat materiaalisen rakenteen, jossa monet yksilöiden kokemukset arkielämästä määrittyvät ja saavat merkityksensä. Filosofian maisteri Henrik Mattjus tutki väitöstutkimuksessaan 1920- ja 1930-lukujen modernisoituvia maalaiskoteja ja tuon muutoksen tuottamia kokemuksia. Tutkimus osoittaa, miten hitaan teknologisen murroksen kuluessa keskeinen modernisaation elementti oli maalaiskotien huonetilojen järjestely modernististen periaatteiden pohjalta. Tämä vaikutti tutkimuksen mukaan myös kotien päivittäiseen arkeen.
Kuvituskuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuvituskuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
 

Rakennusteknisten menetelmien ja sovellusten lisäksi kodin tiloja määrittävät yhteiskunnallisissa keskusteluissa esiin nostetut ajankohtaiset teemat. Kotien muutos peilaa usein esimerkiksi kulttuuriseen perintöön kytkettyjä asioita ja ilmiöitä. Henrik Mattjuksen väitöskirja osoittaa, miten nämä seikat kietoutuivat yhteen 1920- ja 1930-lukujen suomalaisia maalaiskoteja koskeneissa keskusteluissa sekä maalla asumista kuvaavassa myöhemmässä muistelukerronnassa.

Tutkimuksen mukaan funktionalismina tunnetun arkkitehtuurityylin periaatteet sovellettiin suomalaisella maaseudulla vallinneisiin asumisen ja rakentamisen käytäntöihin. Rakennussuunnittelijat, kuten arkkitehdit ja rakennusmestarit, sekä yhteiskuntatutkijat tiedostivat puutteelliset maaseudun asuinolot jo 1900-luvun alussa.

— Asuinoloihin alettiin erityisesti kiinnittää huomiota maanomistuksen vapautumisen jälkeen 1920-luvulla. Asuinolojen parantaminen kohtasi kuitenkin haasteita, kuten ihmisten asenteita ja tottumuksia sekä niukat taloudelliset resurssit, Mattjus kertoo.

Asiantuntijat ratkoivat ongelmia esimerkiksi maatilojen mallisuunnitelmien avulla, jotka suunnattiin erityisesti tuoreelle pienviljelijäluokalle. Suunnitelmiin yhdistettiin länsimaisia modernistisia tilaoppeja sekä perinteisiä paikallisen rakentamisen tapoja. Kotien huonetilat jaettiin niihin kytkettyjen toimintojen mukaan, ja taloihin voitiin perinteiseen tapaan lisätä huoneita tarpeen vaatiessa ja varallisuuden salliessa.

— Kodin tilan modernisointi oli osa maatilojen kokonaisvaltaista muutosta, jossa pyrittiin luomaan taloudellisesti, yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti elinvoimainen pienviljelijäluokka. Maalaiskodin ideaali oli taloudellisesti tuottava ja viihtyisä pientalo, jossa yksi perhe saattoi elää, Mattjus toteaa.

Mattjuksen historian alan väitöskirja kytkeytyy nykypäivänä käytäviin keskusteluihin esimerkiksi ilmastonmuutoksen, yhteiskunnallisten olojen, elintapojen ja energiantuotannon vaikutuksista asumisen muotoihin. Työssä kuvataan, miten yhteiskunnallisten ja sosiaalisten muutosten aiheuttamia seurauksia pyrittiin kohtaamaan asuntosuunnittelussa ja asumisessa.   

Teknisten muutosten ohella oli tärkeää muuttaa asumiseen liittyvien asenteita ja ennakkokäsityksiä. Viljelijöiden asenteita pyrittiin muokkaamaan opaskirjallisuuden, esitelmien, tyyppisuunnitelmien ja näyttelyiden avulla. Historiallisen ilmiön teoreettinen tarkastelu osoittaa sen, miten tilat muodostavat materiaalisia sekä mentaalisia rakenteita, joissa inhimillinen kokeminen tapahtuu. Työssä käytettyä tarkastelutapaa voi siten soveltaa myös nykypäivän asumisen ja työnteon tiloja koskevissa aiheissa.

Henrik Mattjus työskentelee apurahatutkijana Tampereen yliopistossa hankkeessa Äitiyspakkaus tunne-esineenä. Hyvinvointivaltion sosiomateriaalinen kokemus 1930-luvulta 2000-luvulle.

Väitöstilaisuus perjantaina 24.2.

Filosofian maisteri Henrik Mattjuksen historian alaan kuuluva väitöskirja Mallitaloista kokemuksen malleja? Modernisoituvat suomalaiset maalaiskodit 1920- ja 1930-luvuilla sosiaalisesti tuotettuna kokemusrakenteena tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 24.2.2023 kello 12.00, Päätalon luentosalissa D11 (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Pia Olsson Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Marjaana Niemi yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henrik Mattjus
henrik.mattjus@tuni.fi

Kuvat

Kuvituskuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuvituskuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote

Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye