Tammi

Kiitetty ja kiistelty ranskalaiskirjailija Édouard Louis saapuu odotetulle Suomen-vierailulle

Jaa
Nykyhetken puhutuin eurooppalainen uuden polven kirjailija Édouard Louis saapuu Suomeen toukokuussa ja esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa. Hänen viides romaaninsa Muutos: metodi julkaistaan suomeksi samaan aikaan.
Édouard Louis kirjoitti esikoisteoksensa Ei enää Eddy vain 21-vuotiaana. Kuvan copyright: www.bridgemanimages.com
Édouard Louis kirjoitti esikoisteoksensa Ei enää Eddy vain 21-vuotiaana. Kuvan copyright: www.bridgemanimages.com

Édouard Louis (s. 1992) kirjoitti esikoisteoksensa Ei enää Eddy (suom. Lotta Toivanen) vain 21-vuotiaana. Ensimmäinen kustantaja hylkäsi kirjan sillä perusteella, että sen kuvaamaa köyhyyttä ei olisi Ranskassa ollut enää sataan vuoteen. Kun romaani sitten julkaistiin, siitä tuli arvostelumenestys ja sitä myytiin yli 300 000 kappaletta. Se herätti kiivasta poliittista keskustelua. Louis on uudistanut nykykirjallisuutta tekemällä näkyväksi työväenluokkaa ja tarinoita, joista yleensä vaietaan, ja häntä on kutsuttu yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä kirjallisista äänistä.

Tähän mennessä Tammen maineikkaassa Keltaisessa kirjastossa on ilmestynyt neljä Louisin teosta: Ei enää Eddy (En finir avec Eddy Bellegueule), Väkivallan historia (Histoire de la violence), Kuka tappoi isäni (Qui a tué mon père) ja Naisen taistelut ja muodonmuutokset (Combats et métamorphoses d'une femme). Kaikki Louisin teokset on suomentanut Lotta Toivanen.

Louisin viides omakohtainen teos Muutos: metodi (Changer: méthode) ilmestyy suomeksi toukokuussa, 11.5.2023. Luokkapetturin muotokuvaksi sanottu teos on tarina siitä, miten väkivaltaisen ja kurjan lapsuuden eläneestä Eddy Bellegueulesta tuli palkittu kirjailija Édouard Louis. Köyhissä oloissa kasvanut Louis onnistui tavoitteessaan: hän jätti taakseen näköalattomuuden ja raivasi itselleen tilan ranskalaisen kulttuurieliitin keskuudessa. Luokkanousu toimi kostona menneisyydelle, mutta muutoksella oli silti hintansa. Melankolinen ja säästelemätön romaani nuoren pojan päätöksestä muuttua toisenlaiseksi ihmiseksi muistuttaa, että muuttuminen on aina väistämättä myös menettämistä.

Édouard Louis esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa perjantaina 12.5.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Johanna Harkkila, Tammi, johanna.harkkila@tammi.fi
+358 41 4497274


Arvostelukappalepyynnöt:
tiedotus@tammi.fi

Kuvat

Édouard Louis kirjoitti esikoisteoksensa Ei enää Eddy vain 21-vuotiaana. Kuvan copyright: www.bridgemanimages.com
Édouard Louis kirjoitti esikoisteoksensa Ei enää Eddy vain 21-vuotiaana. Kuvan copyright: www.bridgemanimages.com
Lataa
Muutos: metodi on Édouard Louisin viides omakohtainen romaani.
Muutos: metodi on Édouard Louisin viides omakohtainen romaani.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tammi
Tammi
Lönnrotinkatu 18 A
00120 HELSINKI

010 5060 300http://www.tammi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tammi

Tammen organisaatio uudistuu – yhteistyö kirjailijoiden kanssa vahvistuu16.8.2023 12:00:00 EEST | Tiedote

Tammen kustannusosastot uudistuvat. Organisaation muutoksilla parannetaan Tammen kilpailukykyä ja ennen kaikkea rakennetaan lisää aikaa olla kirjailijoiden tukena vaativassa luovassa prosessissa. Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Tammi näkee kirjallisuuden tulevaisuuden vahvana. Muuttuva toimintaympäristö pakottaa kustantamonkin jatkuvaan muutokseen, jotta kilpailukyky säilyy tulevinakin vuosikymmeninä.

Ikoniset maalaukset pääsivät kuvakirjoihin Ateneumin ja Tammen yhteishankkeessa16.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Taide kuuluu kaikille – myös meistä pienimmille. Juhlistaakseen Ateneumin uuden kokoelmanäyttelyn avautumista Tammi ja Kansallisgalleria ovat kutsuneet kotimaisia eturivin lastenkirjailijoita ja kuvittajia tulkitsemaan taideteoksia lapsia puhuttelevalla tavalla. Kuvakirjat ovat mainio tapa päästä taiteen äärelle. Kirjoihin ja kirjailijoihin voi tutustua Ateneumin Lasten lauantaissa 20.5.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme