
Sotetiedon liikkumiseen on jo ratkaisu

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kasvavat ongelmat kiinnostavat vaalien lähestyessä yhä useampaa. Elinkeinoelämän keskusliitto ja sen toimialaliitot kokosivat hiljattain Sotedigin työkalupakiksi nimeämänsä listan asioista, joilla sotepalveluiden saatavuutta, tuottavuutta ja vaikuttavuutta niiden mukaan parannettaisi. Kela, Verohallinto, Kuntaliitto, Eläketurvakeskus, Tilastokeskus ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy ilmaisivat puolestaan torstaina huolensa tiedon liikkuvuuden ongelmista.
Sotealan hankaluuksien nostaminen julkiseen keskusteluun on ilahduttavaa. UNA Oy on tehnyt jo vuosia töitä yhdessä sotealan toimijoiden kanssa näiden ongelmien kampittamiseksi. Yhteistyössä muun muassa sairaanhoitopiirien kanssa kehitetyt ratkaisut ovat jo nyt toteuttamassa elinkeinoelämän peräänkuuluttamia tavoitteita ja parantamassa tiedon kulkua.
Elinkeinoelämä kaipaa yhteentoimiviin tietojärjestelmiin kansallista ohjeistusta ja panostusta. UNAlla on jo tarjota tähän vastaus, laajassa yhteistyössä kehitetty Ydin UNA. Sosiaali- ja terveyshuollon asiakas- ja potilastiedot voidaan koota asiakaspalvelutilanteita varten yhteen eri tietojärjestelmistä Ydin UNA -ratkaisulla. Sen avulla tieto siirtyy eri järjestelmien välillä, ja yhteentoimivuus varmistetaan erilaisilla rajapinnoilla.
Kelan ja sen yhteistyökumppaneiden kaipaama tilannekuva palvelua tarvitsevasta ihmisestä on jo sotealalla mahdollinen. Tilannekuva UNA yhdistää Kannan ja paikallisten järjestelmien tiedot ajantasaiseksi koosteeksi. Tilannekuva UNA on ensimmäinen ratkaisu, joka kerää koko sote-palveluketjun tiedot ammattihenkilöiden käyttöön.
Tietosuojan rooli sote-lainsäädännön tulkinnassa kiinnostaa elinkeinoelämää. Se kaipaisi keskustelun käynnistämistä aiheesta keskeisten viranomaisten ja sote-toimijoiden välillä. Kelan ja kumppaneiden mielestä epäselvä ja hajanainen lainsäädäntö estää asiakastietojen hyödyntämisen. UNA pitää luonnollisesti kiinni sotealan lainsäädännöstä ja tietosuojasta. Ne ovat sisäänrakennettuina kaikessa ict-kehittämisessä, eivätkä ole nykyiselläänkään estäneet ratkaisujen hakemista.
Elinkeinoelämä haluaa sote-sektorin aktiivisesti mukaan kehittämään kansallisia digihankkeita. Sote-toimialan digitalisointi on myös toiminnasta vastaavien tavoitteissa, ja UNA on jo mukana. Olemme kehittäneet monenlaisia ratkaisuja sotealan ja suomalaisten arjen helpottamiseksi. Suostumus UNA takaa, että sotealan ammattilaiset saavat kaiken asiakasta koskevan sote-tiedon lähes reaaliajassa, eikä tietojen kokoamiseen eri toimijoilta kulu turhaa aikaa. Lomake UNA siirtää tarvittavat todistukset ja lausunnot viiveettä vaikkapa Kelan Kanta-palveluun. Lomakkeita on tehty jo yli 160 000.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
UNA Oy, toimitusjohtaja Katja Rantala 044 468 5000, katja.rantala(at)unaoy.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
UNA Oy on hyvinvointialueiden ja inhouse-yhtiöiden omistama kehitys- ja asiantuntijayhtiö. Se on perustettu parantamaan sotealan jatkuvaa kehittämistä ja kustannustehokkuutta. Pääasiallisina asiakkaina ovat omistajat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UNA Oy
Optikoiden keräämä tieto olisi hyödyksi terveydenhuollossa8.3.2024 08:33:00 EET | Tiedote
Optisen alan keräämä tieto asiakkaistaan olisi nykyistä paremmin hyödynnettävissä. Optikoiden ja optikkoliikkeissä työskentelevien silmälääkäreiden esityö keventäisi hyvinvointialueiden työkuormaa ja säästäisi rahaa.
Poissaolotodistuksia saa pian OmaKannasta7.3.2024 12:42:22 EET | Tiedote
Terveydenhuollon kuormitus vähenee ja lyhyiden sairauspoissaolojen tilastointi helpottuu. Kun kyse on lapsen sairaudesta, todistusta ei enää jatkossa tehdä vanhemman nimellä.
Julkisen sektorin referenssit avittavat ulkomaan markkinoille20.2.2024 08:48:00 EET | Tiedote
Terveydenhuollon it-sektorin vienti hyödyttäisi koko Suomen kansantaloutta. Atostek sai ensimmäiset kaupat Yhdysvaltoihin.
Sote tarvitsee kipeästi tekoälyä30.1.2024 10:25:16 EET | Tiedote
Tekoälyä pitää valjastaa tehtäviin, jotka vapauttavat aikaa hoitotyöhön, sosiaalihuoltoa unohtamatta. Samalla tulee lisätä ymmärrystä tekoälyn soveltamisen mahdollisuuksista ja realiteeteista esimerkiksi sääntelyssä, kustannuksissa ja ratkaisujen eettisyydessä. Tarvitaan vahvaa yhteistyötä viranomaisten sekä julkisten ja yksityisten toimijoiden kesken.
Hoitajatodistus helpottaa lääkäreiden työkuormaa2.8.2023 09:43:00 EEST | Tiedote
Lapin hyvinvointialue on hoitajatodistusten käytössä edelläkävijä.