UNA Oy

Optikoiden keräämä tieto olisi hyödyksi terveydenhuollossa

Jaa

Optisen alan keräämä tieto asiakkaistaan olisi nykyistä paremmin hyödynnettävissä. Optikoiden ja optikkoliikkeissä työskentelevien silmälääkäreiden esityö keventäisi hyvinvointialueiden työkuormaa ja säästäisi rahaa.

ihminen optikon vastaanotolla, silmäntutkimuslaite kasvojen edessä, kuvan vasemmassa laidassa optikon näkymä ruudulle

Silmien ja näön terveyden perushuolto on jo pitkään käytännössä hoidettu optikkoliikkeissä. Kun ikänäkö alkaa haitata arkea, käännytään optikon puoleen. Useimmat ajokorttiaan uusivat käyvät optikolla, ja piilolasin käyttäjät käyvät säännönmukaisesti tarkastuksissa. Kaihileikkausten lähetteistä suurin osa tulee yksityisiltä lääkäreiltä, jotka toimivat optikkoliikkeiden yhteydessä. Kaikkea tätä optisen alan keräämää tietoa ei kuitenkaan hyödynnetä riittävästi.

Potilaan hoidon laadun ja sujuvuuden kannalta on merkittävää, jos lääkäri voi hyödyntää arvioinneissaan ja ratkaisuissaan aiempia näön ja silmien tietoja. Ne auttavat lääkäriä havaitsemaan muutokset ajoissa. Optikkoliikkeen mittaukset voivat täydentää monien sairauksien, kuten diabeteksen ja verenpainetaudin, seurantaa ja diagnostiikkaa niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossa. Silmäsairauksien hoidossa ja tutkimuksessa voisi avautua mahdollisuudet aiempaa laajempaan vaikutusten seurantaan.   

Tieto ei saavuta hyvinvointialueita

Optikkoliikkeiden käytössä on samanlaisia mittauslaitteita kuin hyvinvointialueiden erikoissairaanhoidossa. Mittausten laatua takaa näiden teknisten laitteiden rutiininomainen käyttö silmien ja näön tutkimisessa.  Hyvinvointialueiden yleislääkärin vastaanotolla ei aina ole olosuhteita, rutiinia tai laitteita silmien ja näön tarkastamiseen. Jos yksityissektorin optisen alan tieto olisi käytettävissä, julkisen terveydenhuollon ei tarvitsisi toistaa kaikkia jo tehtyjä tutkimuksia. Kevennettäisiin hyvinvointialueiden työkuormaa ja säästettäisiin niiden rahaa.

Suomen optikkoliikkeet ovat kattavasti liittyneet Kanta-palveluun ja tallentavat sinne mittaustuloksensa. Tietojen hyödyntämisen edellytykset ovat siis jo olemassa. Tietoa on, mutta se ei saavuta hyvinvointialueen ammattihenkilöitä. Nykyiset potilastietojärjestelmät eivät tarjoa potilaan optisen alan tietoja Kannasta itsestään selvänä osana lääkärin näkemiä potilaan esitietoja. 

Sähköiseen tiedonsiirtoon on olemassa ratkaisu. Hyvinvointialueiden omistaman UNA Oy:n Tilannekuva UNA on työkalu, jolla terveystiedot saadaan niitä tarvitsevien ammattihenkilöiden näkyville. Tilannekuva koostaa kätevästi myös optikkoliikkeiden ja niiden yksityisten silmälääkäreiden tiedot osaksi potilaan terveystietoja.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

UNA Oy on hyvinvointialueiden ja inhouse-yhtiöiden omistama kehitys- ja asiantuntijayhtiö. Se on perustettu parantamaan sotealan jatkuvaa kehittämistä ja kustannustehokkuutta. Pääasiallisina asiakkaina ovat omistajat.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye