EHYT

Alkoholin myynnin laajentaminen syventäisi sote-kriisiä

Jaa
Sosiaali- ja terveyssektori on hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka, jota alkoholihaitat kuormittavat merkittävästi. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kyselytutkimukseen vastanneet lääkärit ja hoitajat ovat arvioineet alkoholinkäyttöön liittyvien vastaanottokäyntien lisääntyneen. Alkoholin sote-järjestelmälle aiheuttamaa mittavaa kuormitusta ei tule lisätä tuomalla yli 5,5 prosenttisia alkoholijuomia ruokakauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille. Suomalaisista 78 prosenttia pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.

Sosiaali- ja terveyspalvelut kantavat suurta taakkaa päihdehaittojen vuoksi 

"Toimiva terveydenhuolto on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka, ja terveydenhuollon henkilöstö on ollut viime vuosina suuressa kuormituksessa koronakriisin myötä. Hoitovelan purkamisen ohella sosiaali- ja terveydenhuollolle on asetettu tavoite siirtää painopiste korjaavista, sirpaleisista ja kalliista palveluista ennaltaehkäiseviin, varhaisiin ja monialaisiin palveluihin", muistuttaa EHYTin valtuuston puheenjohtaja Pekka Puska.  

Tilanne on pysynyt huolestuttavana jo pitkään. Terveydenhuollon henkilöstöstä joka kolmas arvioi EHYTin kyselyssä, että alkoholin liialliseen käyttöön liittyvät vastaanottokäynnit ovat lisääntyneet ja ne kuormittavat merkittävästi työntekijöitä. Tulokset käyvät ilmi Innolinkin toteuttamasta ja EHYTin tilaamasta kyselytutkimuksesta. Kyselytutkimukseen vastasi 490 ensihoidossa, päivystyksessä ja perusterveydenhuollossa työskentelevää terveydenhuollon ammattilaista eri puolilta Suomea. 

Alkoholinkäyttö on yhä useammin pääsyynä tai vähintään merkittävänä taustasyynä terveydenhuollon vastaanotto- ja hoitokäynneillä. Kyselyyn vastanneet arvioivat, että keskimäärin joka viidennellä (17 %) vastaanotolle tulevalla potilaalla alkoholin liiallinen käyttö on pääasiallinen syy käyntiin ja neljäsosalla merkittävä käynnin tausta- tai osasyy. Ensihoidossa ja päivystyksessä tämä näkyy vielä vahvemmin: jopa 44 prosenttia arvioi alkoholin käyttöön liittyvien käyntien lisääntyneen. Alkoholihaitat eivät kuitenkaan osu vain yksilöön, vaan aiheuttavat huolta ja murhetta myös läheisissä.  

Alkoholi aiheuttaa Suomessa vuosittain vähintään 46 000 sairaalakäyntiä ja 93 000 alkoholisairauksista johtuvaa hoitovuorokautta. Terveydenhuollon henkilöstö arvioi, että alkoholista johtuvat vastaanotto- tai hoitokäynnit ovat yleisimpiä 50–65-vuotiaiden keskuudessa. Joka kolmas vastanneista ammattilaisista kokee, että ikäryhmässä alkoholi on käyntisyynä erittäin tai melko usein. Alkoholi selittää myös merkittävän osan väestöryhmien välisistä terveyseroista. Alkoholista johtuvat haitat aiheuttavat mittavien kustannusten lisäksi suurta inhimillistä kärsimystä. 

"Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ovat edelleen muutosvaiheessa. Nyt on keskeistä varmistaa, että hyvinvointialueille luodaan toimivat ehkäisevän päihdetyön rakenteet ja päihdepalveluiden hoito-, kuntoutus- ja asumispolut. Julkisessa taloudessa on edelleen merkittävä kestävyysvaje, eli pitkällä aikavälillä julkisen talouden menojen ja tulojen välillä vallitsee epätasapaino. Kansantaloudelle ja -terveydelle ei tule aiheuttaa lisäkuormaa tuomalla vahvempaa alkoholia ruokakauppoihin", sanoo EHYTin toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Juha Mikkonen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
p. 050 527 4780
juha.mikkonen@ehyt.fi


Pekka Puska
EHYT ry:n valtuuston puheenjohtaja
p. 040 771 5571
pekka.puska@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 Helsinki

050 344 7930http://www.ehyt.fi

EHYT on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestö. Se on samalla kansalaisjärjestö - inhimillinen areena vapaaehtoistoiminnalle, vertaistuelle ja ihmisten kohtaamiselle erilaisissa ympäristöissä. Toiminnassa yhdistyvät jäsenjärjestöjen ympäri Suomen tekemä työ, vapaaehtoistoiminta ja oman henkilöstön osaaminen ja asiantuntemus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa katoaa 37 000 elinvuotta alkoholiperäisistä syistä22.5.2024 08:31:35 EEST | Tiedote

Alkoholi on huomattava terveysriski ja ennenaikaisten kuolemien merkittävimpiä taustasyitä. Joka vuosi Suomessa menetetään ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta alkoholin vaikutuksesta, kun otetaan huomioon myös epäsuorat kuolemat. Suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään alkoholin takia eniten Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Katsauksessa tarkastellaan nyt ensimmäistä kertaa sekä suorien että epäsuorien alkoholikuolemien vaikutusta elinvuosien menetyksiin.

Selvitys: Lähes puolet alaikäisistä hankkii alkoholijuomansa sosiaalisen median kautta16.5.2024 09:08:28 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan noin 69 % alaikäisistä kokee, että alkoholijuomien hankkiminen omaan käyttöön on helppoa. 40 % alaikäisistä kertoi saavansa juomansa alkoholin sosiaalisen median kanavien kautta. Selvityksessä kysyttiin nuorten omasta alkoholin käytöstä ja alkoholin käyttöön liittyvistä asenteista. Nettipaneelin kysymyksiin vastasi 1008 iältään 15–29-vuotiasta suomalaista tammikuussa 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye