ESERO Finlandin järjestämässä kilpailussa lähetetään CanSat-tölkkisatelliitit kilometrin korkeuteen

Euroopan laajuinen CanSat-kilpailu on Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kouluprojekti, joka kehittää mm. nuorten luonnontiede- eli STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) -taitoja. Suomen CanSat-kilpailu järjestetään ESERO Finland verkostojäsenien yhteistyönä Vaasassa 30.3.–2.4.2023. Kilpailuun voivat osallistua 14–19-vuotiaat nuoret 4–6 henkilön joukkueina opettajansa johdolla.
Nuoret vastaavat itse kaikista kilpailuprojektin osista: tutkimustehtävän valitsemisesta, CanSat-tölkkisatelliitin laskeutumisen kestävän rakenteen suunnittelusta, satelliitin osien ja komponenttien asentamisesta tölkkiin, mittausten ohjelmoinnista ja datan keruusta sekä testaamisesta, laukaisuun valmistautumisesta ja kerätyn havaintotietojen analysoinnista. Tölkkisatelliitit laukaistaan pienoiskantoraketin kyydissä ensimmäistä kertaa kilometrin korkeuteen keräämään tietoa esimerkiksi yläilmojen lämpötilasta ja ilmanpaineesta. Suomen CanSat-kilpailuun osallistuu joukkueita mm. Naantalista, Tallinnasta, Kokkolasta, Helsingistä ja Vaasasta.
Vuosittaisista ESA:n jäsenvaltiossa pidetyistä kansallisista CanSat-kilpailuista voittajaryhmät etenevät ESA:n järjestämään kansainväliseen loppukilpailuun. Loppukilpailussa nuoret kilpailevat viiden päivän aikana mm. Euroopan parhaan CanSat-projektin tittelistä, korkeimmasta teknisestä suorituksesta sekä merkittävimmästä tiedeprojektista. Vuonna 2022 Suomen ensimmäisen CanSat-kilpailun voittanut Kokkolan Suomalaisen lukion Batsat-joukkue osallistui Italian Bolognassa järjestettyyn loppukilpailuun. Vuonna 2023 CanSat-loppukilpailu järjestetään kesäkuussa. ESA julkaisee kilpailupaikan huhtikuussa.
Suomen CanSat-kilpailun toteuttavat ESERO Finland verkostojäsenet Tiedekeskus Heureka, Suomen Avaruustutkimusseura, Åbo Akademi Skolresurs, Vaasan yliopisto, Arctic Astronautics, Kvarken Space Center, Meteorian vierailukeskus, Vaasan Andromeda ry, LUMA-keskus Pohjanmaan, Vaasa Energy Academy ja Waasa Innovation Center.
ESERO Finland toteuttaa tiede- ja teknologiakasvatusta ESA:n tavoitteiden mukaisesti
Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Space for Education 2030 -toimintasuunnitelman mukaisesti keskeiset ohjelman toimeenpanijat, kuten ESEROt (European Space Education Resource Office) toteuttavat avaruusjärjestön koordinoimaa tiede- ja teknologiakasvatustoimintaa jäsenvaltioissaan. ESERO Finland, jonka toimintaa koordinoi Heureka, järjestää maan kattavasti ja kaksikielisesti mm. opettajien täydennyskoulutuksia, avaruustietoon ja -teknologiaan inspiroivia tapahtumia sekä oppilaille kansainvälisiä tiede- ja teknologiakilpailuja. ESERO Finlandin toiminnot kehittävät lasten ja nuorten tiede- ja tekniikkaosaamista sekä moni- ja laaja-alaisia taitoja.Toiminnan tavoitteena on innostaa, houkutella, kouluttaa ja pitää parhaat kyvyt Suomessa. Luonnontiede- ja teknologia-aloille päätyvien nuorten määrät ovat laskussa ja PISA-tulokset osoittavat suomalaisten luonnontiedeosaamisen heikkenemistä. Näiden trendien kääntäminen parempaan suuntaan on ESERO Finland -toiminnan tavoitteena.
ESA:n koordinoima ESERO-koulutusohjelma on Euroopan avaruusjärjestöntärkein kanava oppilaitosten tiede- ja teknologiaopetuksen tukemiseksi. ESA ja jäsenvaltioiden ESEROt ympäri Eurooppaa kouluttavat keskimäärin noin 50 000 opettajaa vuodessa, ja tavoittavat yli 1,6 miljoonaa oppilasta tiedekasvatustoimintojen kautta.
Tiedekeskus Heureka koordinoi ESERO Finland -toimintaa ja laajan yhteistyöverkoston kautta toiminta mahdollistuu maan kattavasti ja monikielisesti. ESERO Finlandin toimintaa toteutetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston, opetushallituksen, Magnus Ehrnroothin säätiön sekä ESA:n tuella.
Lisätiedot:
Ohjelmatuotantopäällikkö Jutta Kujasalo, jutta.kujasalo@heureka.fi, puh. 040 9015 280
Pedagoginen suunnittelija Heidi Kouki, heidi.kouki@heureka.fi, puh. 040 9015 274
https://www.esero.fi/cansat-kilpailu-2023
https://www.esa.int/Education/CanSat
https://www.heureka.fi/esero-finland/
http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/European_Space_Education_Resource_Office
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ohjelmatuotantopäällikkö Jutta Kujasalo, jutta.kujasalo@heureka.fi, puh. 040 9015 280
Pedagoginen suunnittelija Heidi Kouki, heidi.kouki@heureka.fi, puh. 040 9015 274
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa on monipuolinen elämyskokonaisuus, joka tarjoaa vuorovaikutteisia näyttelyitä, planetaarioelokuvia sekä tiedeohjelmia ja tapahtumia ympäri vuoden. Heureka jakaa oivaltamisen ilon lähes 300 000 kävijän kanssa vuosittain ja kuuluu Suomen suosituimpiin vapaa-ajankeskuksiin. Lisätietoja: www.heureka.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tiedekeskus Heureka
Tiedekeskus Heureka tarjoaa pääsyliput 10 euron hintaan torstai-iltaisin11.9.2023 09:20:32 EEST | Tiedote
Tiedekeskus Heurekassa voi 14.9.2023 lähtien vierailla alennettuun hintaan torstaisin klo 15–20. Aikuiset ja lapset pääsevät tutustumaan tieteeseen 10 euron hinnalla. Kampanjan tarkoituksena on mahdollistaa yhä useammalle Heurekan näyttelyiden kokeminen ja uusien tiedekokemusten saaminen.
Heurekan Älyä kone! -tapahtumassa 23.9. tutustutaan tekoälyn ja ohjelmoinnin maailmaan29.8.2023 11:06:07 EEST | Tiedote
Tiedekeskus Heurekassa opetellaan lauantaina 23.9. klo 10–18 Älyä kone! -tapahtumassa ohjelmoinnin alkeita sekä tutustutaan hauskalla tavalla tekoälyyn ja robotiikkaan. Tapahtumassa koodataan, harjoitellaan tekoälyn kouluttamista ja siihen tarvittavia taitoja. Luvassa on robottikäsien kouluttamista, koodirannekorun tekemistä, legorobottien tuunaamista ja liikkuvia luurankoja.
Heurekan Leikkipäivä innostaa kaikenikäisiä heittäytymään leikkiin la 22.4.12.4.2023 10:57:46 EEST | Tiedote
Tiedekeskus Heureka täyttyy riemusta ja oivaltamisen ilosta lauantaina 22.4. klo 10–18 järjestettävän Leikkipäivän myötä. Valtakunnallista Leikkipäivää vietetään tiedekeskuksessa heurekamaiseen tapaan. Tapahtumassa on tarjolla koko perheelle sopivia erilaisia työpajoja, joissa leikkimielisyys on sallittu kaikenikäisille.
I ESERO Finlands tävling når CanSat-burksatelliter en höjd på en kilometer21.3.2023 09:57:03 EET | Tiedote
ESERO Finland och Vetenskapscentret Heureka håller tillsammans i trådarna för en CanSat-tävling. Tävlingen går ut på att de 14–19 år gamla deltagarna för första gången ska skicka upp burksatelliter med hjälp av en bärraket i miniatyr till en höjd på en kilometer. CanSat är en fullt fungerande miniatyrmodell av en satellit som är inrymd i en läskburk och som skickas i väg högt ovanför jorden för att samla in vetenskapliga observationsdata om olika fenomen i atmosfären. Tävlingen går av stapeln i Vasa 30.3–2.4.2023.
101 oppimateriaalia yläkouluille15.3.2023 13:38:50 EET | Tiedote
Miten opettaa yläkoulussa haastavimpia matematiikan, kemian ja fysiikan sisältöjä? Tähän kysymykseen etsittiin vastauksia kansainvälisessä OTA (Online Teaching Advancement) -hankkeessa. Opettajilta eri puolilla Eurooppaa kysyttiin, mihin opetussisältöihin he kaipaisivat apua. Ratkaisuksi luotiin 101 verkossa tarjolla olevaa oppikokonaisuutta, jotka ovat nyt valmiit ja vapaasti käytettävissä niin kouluissa kuin kotonakin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme