Pääsiäisen ruokajuhla kutsuu yhteiseen ruokapöytään

Itse tehden raaka-aineista syntyy monipuolinen juhlapöytä kohtuullisin kustannuksin. Kutsu yhteiseen pöytään iso porukka tai muutama hyvä ystävä. Tai nautiskele hyvästä ruuasta oman perheen kesken. Kevät ansaitsee oman juhlansa!
Suomessa tuotetaan 1,2 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa vuodessa, ja sitä on saatavilla ympäri vuoden, ei vain pääsiäisenä. Vikkeläjalkainen lammas on hyvä ympäristönhoitaja, joka pitää pusikot ja pajukot kurissa. Lampaasta saadaan lihan lisäksi myös villatuotteita, kuten käsityölankoja.
Lammasruuan valmistus ei ole vaikeaa tai monimutkaista. Juhlapöytään sopivat paistin lisäksi kotimaisilla yrteillä reilusti maustetut juhlapyörykät, joiden avulla nirsoinkin juhlavieras voi tutustua lampaan maukkaaseen makuun.
Perinteiden ystävä valmistaa pääsiäispöytään herkullisen naudan paahtopaistin, joka yllättää helppoudellaan. Pienten esivalmistelujen jälkeen uuni hoitaa kypsennyksen.
- Naudan tai lampaan paisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi. Kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena, vinkkaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Liharuokien kylkeen tai niiden sijasta pääsiäispöytään voi valmistaa näyttävää perunakakkua, mahtavan kauniita uunijuureksia, raikasta salaattia, hehkuvan vihreää ja monikäyttöistä hernedippiä ja erilaisia kastikkeita.
Pääsiäisen raikkaassa menussa tuoreilla yrteillä on monta käyttökohdetta. Kotimaiset yrtit ovat mahtavan makuisia ja huippulaadukkaita. Yrttejä voi napsia suoraan ruukusta tai käyttää makuna kypsennettävissä ruuissa.
- Yrtit tuovat ruokaan täyteläistä, monivivahteista makua, jolloin suolan käyttöä voi vähentää, kertoo Siivonen.
Tuttujen persiljan ja tillin lisäksi Siivonen kehottaa kokeilemaan rohkeasti uusiakin makuja.
- Kotimaisten yrttien valikoima on kattava. Minttu ja lehtipersilja sopivat erinomaisesti lampaanlihan makupariksi. Rosmariini ja timjami maustavat paistin. Lähes mistä tahansa tuoreyrtistä ja raikkaista hapanmaitotuotteista syntyy herkullinen kastike kasviksille tai vaikkapa lihapullille.
Uutta kasvukautta odotellessa hyvät maut löytyvät vielä varastoista, joissa kotimaisia juureksia ja perunoita riittää kesän satoon saakka. Oikein säilytetyt perunat ja juurekset ovat napakoita ja maistuvia aina uuteen satoon saakka.
Kannattaa muistaa myös pakastimen aarteet. Itsesäilötyt marjat tai pakastealtaasta löytyvät pirteät herneet. Myös pakastealtaalla kotimaisen ruuan tunnistaa tutusta Hyvää Suomesta -merkistä. Yrttiruukuissa, kasviksissa ja vihanneksissa kotimaisuuden takaa tuttu Sirkkalehti-merkki.
Pääsiäisen kauneimmat kukat ovat myös kotimaisia. Kauniisti kotimaiset narsissit, tulppaanit tai vaikkapa helmililjat kasvatetaan Suomessa. Kotimaiset kukat ovat tuoreita, laadukkaita ja kestäviä, eivätkä ne joudu kärsimään pitkistä kuljetusmatkoista. Suomessa kukkia viljellään yli 400 puutarhalla.
Katso pääsiäisen ruokareseptit sivuiltamme https://www.mtk.fi/paasiainen. Reseptit ovat vapaasti käytettävissä.
Lisätiedot: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 0405688802, heidi.siivonen(at)mtk.fi
Avainsanat
Kuvat








Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK: Harmaa suojelu kaavoituksessa on loputtava28.5.2025 16:06:11 EEST | Tiedote
Ympäristöministeriön lausunnoille asettama ehdotus alueidenkäyttölaiksi on tuomassa lakiin tärkeän uudistuksen eli metsäkorvauspykälän. Uudistus asettaa kaavoituksella toteutettavat käytönrajoitukset samalle viivalle metsälain mukaisesti toteutettavien käytönrajoituksien kanssa.
Valkoposkihanhiongelma kärjistyy – kansalliset ratkaisut tarvitaan heti27.5.2025 10:27:55 EEST | Tiedote
Ennakkoarvioiden mukaan keväällä 2025 valkoposkihanhien aiheuttamat maatalousvahingot saattavat kasvaa ennätyksellisen suuriksi. Vakavia vahinkoja syntyy jälleen aiempaa laajemmalla alueella. Pohjois-Karjalassa herää jo huoli karjankasvatuksen tulevaisuudesta: mitä tehdään, jos hanhet syövät kaiken rehuksi tarkoitetun sadon? Viljelijöiden sietokyky on ollut koetuksella jo pitkään.
Mediakutsu: Retki maalle Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan seurassa 3.6.21.5.2025 14:54:29 EEST | Kutsu
Lähde mukaan tutustumaan suomalaiseen maatalouteen Vuoden Kokin Simo Harrivaaran ja Vuoden Tarjoilijan Janika Tiensuun seurassa! Ravintola-alan kirkkaimmat tähdet kohtaavat maatalouden huippuammattilaiset aidossa ja elämyksellisessä ympäristössä. Retken aikana sukelletaan Sastamalassa monipuolisten maatilojen ja kotimaisen ruoantuotannon ytimeen.
MTK: Karhun ihmisarkuutta ei vahvisteta ilman laajaa kannanhoidollista metsästystä21.5.2025 10:02:22 EEST | Tiedote
MTK pitää maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaa karhukannan hoitosuunnitelman luonnosta puutteellisena ja osin ristiriitaisena. Vaikka tavoitteet karhukannan ihmisarkuuden ylläpitämisestä ja alueellisten vaikutusten huomioimisesta ovat kannatettavia, jäävät esitetyt toimenpiteet riittämättömiksi. MTK vaatii suunnitelmaan muutoksia, erityisesti kannanhoidollisen metsästyksen laajentamista.
MTK lähetti kirjelmän EU-budjetista päättäjille20.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
MTK on lähettänyt kirjelmän pääministeri Petteri Orpolle, eduskuntapuolueiden puheenjohtajille sekä EU-komission Suomen edustustolle koskien tulevien vuosien EU-budjettia. Kirjelmässä korostetaan maatalous- ja maaseutupolitiikan rahoituksen tärkeyttä ja esitetään konkreettisia vaatimuksia rahoituksen turvaamiseksi. On muistettava, että oma ruoka on keskeinen osa puolustusta ja turvallisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme