Ilmalämpöpumppu ei ole asenna ja unohda laite – muista laitteen säännöllinen huolto
- Ilmalämpöpumppu ei ole mikään asenna ja unohda laite, muistuttaa neuvontainsinööri Jari Hännikäinen. Suureen huoleen ei ole aihetta, kunhan muistaa, että ilmalämpöpumppua tulee huoltaa säännöllisesti. Osakkaalle kuuluvat osakkaan asennuttaman laitteen ylläpitotoimenpiteet, esim. suodattimien puhdistus ja mahdollinen vaihto. Varsinainen huolto kuuluu ammattilaiselle, Hännikäinen täsmentää.
Ilmalämpöpumppu voi huoltamattomana aiheuttaa mahdollisen kosteusvaurion. Ilmalämpöpumpun kondenssivesiputki voi esimerkiksi tukkeutua pölystä, jolloin kondenssivesi päätyy väärään paikkaan. Pöly saa laitteen myös toimimaan tehottomasti, jolloin pahimmillaan se ei viilennä, mutta vie sähköä.
- Jos kosteusvaurion syynä on huoltamaton osakkaan muutostyönä asennettu ilmalämpöpumppu, niin silloin se on lähtökohtaisesti osakkaan vastuulla, kertoo lakimies Niklas Lindberg.
Lindberg muistuttaa, että laitteen valmistajan ohjeisiin on hyvä tutustua ja noudattaa niitä.
- Tärkeää on huoltaa ja puhdistaa ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikkö valmistajan ohjeiden mukaan.
Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin rekisterissä oleva asentaja, jolla on kylmälaiteliikkeen pätevyys.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä, mika.heikkila@ukl.fi puh. 050 591 0995 ja neuvontainsinööri Jari Hännikäinen jari.hannikainen@ukl.fi puh. 09 1667 6343
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kiinteistöliitto Uusimaa edustaa yli 12.000 taloyhtiötä, joissa asuu lähes miljoona asukasta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto Uusimaa ry
Kiinteistöverouudistus on myrkkyä pääkaupunkiseudulle31.8.2023 16:04:36 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseutu on Suomen kallein asuinalue. Vuoden 2022 kiinteistöverosta yli kolmannes kertyi pääkaupunkiseudun kiinteistöistä, vaikka asuinkiinteistöjen veroprosentti Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on lain määrittämällä alarajalla. Nyt tuore hallitusohjelma sekä 29.8. julkistettu ehdotus hallituksen esitykseksi kiinteistöveron muuttamisesta nostaisi tätä alarajaa lähes 40 prosenttia. Korotus kiristää kiinteistöverotusta 245 kunnassa.
Mitä omalla pihalla saa tehdä?13.7.2023 14:28:16 EEST | Tiedote
Kesällä on mukava puuhastella ulkona ja puhelinneuvontaamme tuleekin paljon soittoja siitä, mitä kaikkea omalla rivitalopihalla saa tehdä. Lakineuvontaa Kiinteistöliitto Uusimaalla antava varatuomari Niklas Lindberg muistuttaa, että ennen kuin osakas aloittaa pihallaan mitään toimenpiteitä, tulisi ottaa selvää onko piha hänen vai taloyhtiön juridisessa hallinnassa.
Ei lisää kalleutta pääkaupunkiseudun asumiseen - jyrkkä ei pakkoremonteille15.3.2023 14:07:56 EET | Tiedote
Pääkaupunkiseutu on Suomen kallein asuinalue. Asuinkiinteistöjen kalleus nostaa myös kiinteistöverotuksen perusteena käytettäviä arvoja sekä tontin että rakennusten osalta. Vuoden 2022 kiinteistöverosta yli kolmannes kertyi pk-seudun kiinteistöistä, vaikka asuinkiinteistöjen veroprosentti Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on lakisääteisellä alarajalla.
Vastikkeita maksamatta yhä useammassa taloyhtiössä31.1.2023 13:23:12 EET | Tiedote
Talouden taantuma ja kasvaneet elinkustannukset näkyvät taloyhtiöissä osakkeenomistajien maksuvaikeuksina. Tämä on huomattu myös Kiinteistöliitto Uusimaan puhelinneuvonnassa. Aiempaa useampi soittaja kysyy neuvoa liittyen osakkeenomistajien taloudellisiin vaikeuksiin maksaa vastiketta ja siihen, miten taloyhtiön tulisi reagoida tilanteeseen.
Huomioi turvallisuus ja naapurisopu uudenvuoden juhlinnassa taloyhtiössä27.12.2022 13:41:17 EET | Tiedote
Ilotulitteiden käyttö on vuosi vuodelta vähentynyt, mitä monet pitävät pelkästään hyvänä asiana. Erityisesti tiheästi asutuilla kaupunkialueilla on syytä muistaa, että lain mukaan ilotulitteiden käyttäjä vastaa aina niiden turvallisesta käytöstä. Henkilö- ja omaisuusvahinkojen vaaraa ei saa aiheuttaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme