Suomen Vuokranantajat ry

Asuntosijoittamisen näkymät edelleen laskussa, kustannusten ja korkojen nousu sijoittajien ykköshuolet

Jaa
Asuntosijoittamisen näkymät ovat edelleen laskussa, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Uuden asunnon ostamista harkitsevien tai ostoaikeissa olevien yksityisten vuokranantajien osuus on vähentynyt kolmanneksella syksystä 2021. Taustalla ovat muun muassa talouden epävarmat näkymät sekä hoitokulujen ja korkotason nousu.

Vuokranantajien kokemat riskit asuntosijoittamista kohtaan ovat kasvussa. Suurimpia huolia ovat tällä hetkellä hoitokulujen ja korkojen nousu, joista kummatkin yli 70 prosenttia vuokranantajista arvioi melko tai erittäin merkittäväksi riskiksi asuntosijoittamisen kannalta.

Kiinnostus uuden sijoitusasunnon ostoa kohtaan on laskenut syksystä 2021 asti. Edelleen kuitenkin joka viides kyselyyn vastanneista on aikeissa ostaa tai harkitsee ostavansa uuden sijoitusasunnon seuraavan puolen vuoden aikana. Myös asuntojen myyntiaikeet ovat kasvaneet hieman: 16 prosenttia vuokranantajista on aikeissa myydä tai harkitsee sijoitusasunnon myyntiä seuraavan puolen vuoden aikana, kun viime syksynä luku oli 12,5 prosenttia. Herkimmin muutoksia tehdään suurempiin asuntosalkkuihin.

Lähes kaksi kolmesta asuntosijoittajasta ei ole kuitenkaan suunnitellut sen enempää myyntiä kuin ostamistakaan. Markkinatilanne näkyy Suomen Pankin tilastojen mukaan myös pankkien lainatiskeillä: uusia lainoja on nostettu aiempaan verrattuna selvästi vähemmän ja koko sijoitusasuntojen lainakanta on kääntynyt laskuun.

”Valtaosa asuntosijoittajista hakee sijoitustoiminnaltaan pientä tai maltillista riskiä. Riskitason noustua moni on jäänyt lyhentämään lainaansa ja seuraamaan markkinoiden kehitystä. Nyt olisikin ensiarvoisen tärkeää, ettei rahoitusta tai verotusta koskevalla sääntelyllä aiheuteta markkinoille lisää epävarmuutta”, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Kehitysnäkymät parhaat Tampereella

Tampere jatkoi vuokranantajien arvioissa kehitysnäkymiltään vahvimpana kaupunkina. Kaupunki oli kärjessä myös viime syksyn barometrissa. Maltillisen positiiviseksi kehitys seuraavan kahden vuoden aikana arvioitiin myös Turussa, Oulussa, Vaasassa, Espoossa ja Vantaalla. Pessimistisimmät näkymät ovat Raumalla, Kouvolassa ja Mikkelissä. Suurista kaupungeista Helsingin arvio kääntyi lievästi negatiiviseksi.

“Kasvavien ja kutistuvien alueiden erot näkyvät myös kehitysnäkymien arvioissa. Vuosi sitten kehitysnäkymät olivat positiivisia 13 kaupungissa, mutta tuoreessa barometrissa enää seitsemässä. Suurimpiin kaupunkeihin uskotaan edelleen eniten. Niissä kasvu on vauhdittunut pandemian jälkeen ja vaikka asuntojen hinnat ovat laskeneet, nähdään asunnoille edelleen kysyntää pitkällä aikavälillä”, toteaa Suomen Vuokranantajien analyytikko Antti Luukkanen.

Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometri toteutettiin kyselytutkimuksena. Kyselyyn vastasi 2513 yksityistä vuokranantajaa Suomen Vuokranantajien jäsenistöstä. Kysely toteutettiin 21.3.–11.4.2023. Vuokranantaja-barometri on toistuva tutkimus, joka toteutetaan puolivuosittain syksyllä ja keväällä. Tänä keväänä se toteutettiin kuudetta kertaa.

Barometrin tiivistelmän löydät täältä.Tarkemmat tiedot tutkimuksen tuloksista ja kaupunkikohtaisista tiedoista on mahdollista pyytää median käyttöön: antti.luukkanen@vuokranantajat.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Taloyhtiöiden siirryttävä tänä vuonna huoneistotietojärjestelmään – osakkaan toimilla ei vielä kiirettä27.9.2023 08:49:09 EEST | Tiedote

Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea oman omistusoikeutensa rekisteröintiä. Osakkeenomistajilla ei kuitenkaan ole vielä kiirettä – aikaa omistuksen rekisteröinnille on lähtökohtaisesti 10 vuotta osakeluettelon siirrosta.

Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa16.8.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Vuokranantajien korkokulut ovat voineet moninkertaistua vuoden sisällä ja samalla hoitovastikkeet ovat nousseet monissa taloyhtiöissä 10–20 prosenttia. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja ohjeistaa, että vuokrankorotusehdoista tulee aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Esimerkiksi kustannusten nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia. Selkeä vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata jo ennalta vuokrasopimukseen.

Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan27.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote

Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo avaa, miksi vuokrasuhteen osapuolten ei kannata tyytyä avainten jättämiseen pöydälle, vaan tehdä huolellinen lopputarkastus ja varmistaa vakuuden palautus täysimääräisesti.

Vuokrien kehitys pääkaupunkiseudulla edelleen vaisua20.7.2023 09:25:38 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,5 %) selvästi hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Vuokrat nousivat koko maassa myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla nousu oli vaatimatonta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme