Tutkimus: Lääkärit haluaisivat hyödyntää luontoterveyttä enemmän

Luontoterveydellä tarkoitetaan luonnon myönteisiä vaikutuksia fyysiseen ja psyykkisen terveyteen ja hyvinvointiin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että useiden tulehdusperäisten sairauksien, kuten astman, allergioiden, sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen lisääntyminen on yhteydessä kaupungistumiseen. Ihmisten etäännyttyä luonnosta he ovat entistä vähemmän kosketuksissa ympäristön mikrobikirjoon. Luontokosketuksen on oltava riittävää, jotta se edistää terveyttä.
Allergia-, iho- ja astmaliiton ja Uute Scientificin kyselytutkimukseen vastanneista lääkäreistä 75 prosenttia ja muista terveydenhuollon ammattilaisista 81 prosenttia näkee luonnon vaikutuksien olevan tärkeitä immuunijärjestelmän harjaannuttamiselle ja vahvistumiselle. Lähes kaikki haluaisivat hyödyntää luonnon terveysvaikutuksia hoidossa, mutta käytännön työssä niin tekee selvästi harvempi. Eniten luontoa on hyödynnetty elämänlaadun kohottamiseen sekä toimintakyvyn ylläpitämiseen. Suurimpia esteitä ovat ajan niukkuus sekä lääkärien mainitsemana tutkitun tiedon ja näytön puute.
Myös kansalaiset kokevat luonnossa oleilun edistävän psyykkisen (89 % vastanneista) ja sosiaalisen (57 %) hyvinvoinnin ohella fyysistä terveyttä (87 %). Lähes yhdeksän kymmenestä kokee, että psyykkiset sekä fyysiset hyvinvointivaikutukset säilyvät ainakin jonkin aikaa luonnossa vierailun jälkeen. Melkein kolme neljästä vastaajasta on huolissaan luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen (72 %) sekä ilmastonmuutoksen (72 %) merkityksestä luonnon hyvinvoinnille. Vastaavasti 57 % ja 53 % on huolissaan niiden vaikutuksista omaan hyvinvointiinsa.
– Vastaajat arvottavat lähiluonnon terveydelleen tärkeimmäksi. Suurin osa kansalaisista ja vielä useampi terveydenhuollon ammattilainen näkee, että kaupunkisuunnittelulla voidaan edistää luontoterveyttä ja kuntien tulisi huomioida tämä paremmin. Nurmikko ja asvaltoidut pinnat ovat mikrobistoltaan köyhiä. Luonnonmukaisemman ympäristön maaperän multa, puut ja muu kasvillisuus tarjoavat puolestaan monipuolisen altistumisen luonnon mikrobistolle, kertoo luonto- ja ympäristöterveyden asiantuntija Tiina Vitikainen.
Allergia-, iho- ja astmaliiton ja Uute Scientificin tutkimus on ensimmäinen laaja-alainen kyselytutkimus luontoterveydestä, ja sen toteutti Success Clinic. Vuodenvaihteessa 2022–2023 tehtyyn kyselyyn vastasi 1117 kansalaista ja 422 terveydenhuollon ammattilaista, joista kaksi kolmesta oli lääkäreitä ja kolmannes hoitajia ja sosiaalialan työntekijöitä.
Allergia-, iho- ja astmaliitolla on ollut 80-luvulta lähtien omaa tutkimustoimintaa Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutissa. Sen Luontoterveyden osaamiskeskus on erikoistunut luontoterveyteen.
Uute Scientific Oy on suomalainen yritys, joka on kehittänyt tieteellisiin tutkimuksiin pohjautuvan Re-Connecting Nature™ mikrobiuutteen. Maa- ja kasvipohjaisesta uutteesta voidaan valmistaa kuluttajatuotteita, jotka mahdollistavat luontokosketuksen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luonto- ja ympäristöterveyden asiantuntija Tiina Vitikainen, Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti, puh. 044 3433932, tiina.vitikainen@allergia.fi
Filosofian tohtori, molekyylivirologian dosentti Olli Laitinen, Uute Scientific Oy:n tutkimusjohtaja ja perustajajäsen, puh. 050 342 7273, olli.laitinen@uutescientific.com
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Atooppinen ihottuma rasittaa kukkaroa14.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Atooppisen ihottuman hoitaminen voi tulla kalliiksi sairastavalle. Allergia-, iho- ja astmaliitto toivoo 14.9. kansainvälisenä atopiapäivänä, että sairastavien taloudellista taakkaa kevennettäisiin osittamalla lääkkeiden vuosiomavastuu useammalle kuukaudelle.
Kansallisella Luontoterveysohjelmalla säästetään sote-kustannuksissa miljoonia25.8.2023 06:08:00 EEST | Tiedote
Yksi ratkaisu sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten hillitsemiseen on ihmisten luontoterveyden vahvistaminen, esittää Allergia-, iho- ja astmaliitto. Liitto käynnistää Kansallisen Luontoterveysohjelman, jolla vähennetään kroonisten sairauksien haittoja ja kustannuksia.
Kesän jäätelövalikoimassa on vähän vaihtoehtoja allergiselle16.6.2023 06:18:00 EEST | Tiedote
Jäätelöstä nauttivalle allergiselle on tulossa ankea kesä, sillä erityisesti pähkinättömien jäätelöiden valikoima on pieni. Samaan aikaan kun pähkinäallergisten määrä on lisääntynyt, heille sopivien jäätelöiden määrä on vähentynyt.
Ota tuoksuille herkistyneet huomioon kevään ja kesän juhlissa23.5.2023 10:02:00 EEST | Tiedote
Tuoksuille herkistyneet elävät nyt jännittäviä aikoja, pahimmillaan miettivät uskaltaako vastata saapuviin kutsuihin kyllä vai ei. Monella on kokemusta siitä, miten joutuu poistumaan julkisilta paikoilta tai liikennevälineistä kanssaihmisten käyttämien voimakkaiden ja suuren tuoksukuorman aiheuttaman oireilun takia.
Astma hos äldre är ofta underbehandlad2.5.2023 07:12:00 EEST | Tiedote
Astma hos äldre är ofta underdiagnostiserad och underbehandlad. Genom att satsa på identifiering av astma i tidigt skede samt en bra och heltäckande behandling förbättras äldre astmatikers funktionsförmåga och sänker vårdkostnaderna för sjukdomen, betonar Allergi-, hud- och astmaförbundet under Astmainfoveckan den 1–7 maj.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme