If Vakuutus

If tutki: Teetkö vappuna munkkeja tai avaatko grillikauden? Varo rasvapaloja

Jaa
Jos rasvapalo leimahtaa, sitä ei saa sammuttaa vedellä. Katso havainnollistava video Ifin testitilanteesta.
Grilli tulisi puhdistaa ja huoltaa laitteen käyttöohjeiden mukaisesti aina ennen kauden aloitusta.
Grilli tulisi puhdistaa ja huoltaa laitteen käyttöohjeiden mukaisesti aina ennen kauden aloitusta.

Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ”nakit ja muusi” -paloiksi.

- Useimmiten keittiöpaloista aiheutuu savuvahinkoja, mutta pahimmillaan palo voi levitä ja koti tuhoutua asuinkelvottomaksi, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström.

Kiire, huolimattomuus, monien asioiden tekeminen yhtä aikaa lisäävät riskejä unohtaa ruoka liedelle tai jotain palavaa lähistölle. Yksi tyypillinen syy kokkaamisen vaaratilanteille on alkoholi. Uunia tai liettä eikä myöskään grilliä ulkona tulisi koskaan käyttää juopuneena, sillä humalatila sekä alentaa huomiointikykyä että voi myös saada kokkaajan nukahtamaan kesken kaiken.

- Paloriskien vähentämisen lisäksi suunnitelmallisella kokkaamisella ehkäistään myös henkilövahinkojen syntyä, kommentoi Lindström.

Ei koskaan vettä rasvapaloon

Munkkien paistamisen kanssa suomalaiskodeissa osataan olla yleensä varovaisia. Rasvaa on hyvä lämmittää pikkuhiljaa, ja lämpötilaa seurata mittarilla.

Katso havainnollistavalta videolta, mitä tapahtui, kun testasimme rasvapalon reagoimista veteen turvallisessa testiympäristössä.

- Palava rasva tulee aina tukahduttaa, eikä siihen koskaan saa laittaa vettä. Kuten videolta näkyy, se on todella vaarallista. Sammutuspeite on pieni investointi, mutta auttaa tehokkaasti etenkin pienien palojen tukahduttamisessa ja vahinkojen rajaamisessa, Lindström muistuttaa.

Ennen grillikauden avaamista puhdista grilli

Jos grillin pohjalle kertyy rasvaa ja ruoantähteitä, voivat ne ruoanlaiton yhteydessä leimahtaa palamaan. Kuten muutakaan rasvapaloa, ei grilliäkään pidä sammuttaa vedellä.

Grilli tulisi sijoittaa etäälle rakennuksista ja muusta palavasta materiaalista. Sen lähelle on hyvä varata sammutusvälineitä kuten sammutuspeite.

- Grilli on hyvä puhdistaa ja huoltaa kunkin laitteen käyttöohjeiden mukaisesti, jotta rasvaa ei pääse kertymään, Lindström huomauttaa.

Vinkit turvalliseen vapun kokkailuun:

  • Älä kokkaa humaltuneena
  • Tarkista palovaroittimien toimivuus
  • Hanki sammutusvälineet keittiöön ja grillin viereen
  • Puhdista liesituulettimen suodatin ja grilli
  • Rasvapalo sammutetaan tukahduttamalla

Katso video testistä. Jos haluat videon tiedostona, ota yhteys Ifin viestintään.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Grilli tulisi puhdistaa ja huoltaa laitteen käyttöohjeiden mukaisesti aina ennen kauden aloitusta.
Grilli tulisi puhdistaa ja huoltaa laitteen käyttöohjeiden mukaisesti aina ennen kauden aloitusta.
Lataa
If testasi turvallisissa olosuhteissa, mitä tapahtuu kun kuumaan öljyyn laitetaan vettä. Kuva: If
If testasi turvallisissa olosuhteissa, mitä tapahtuu kun kuumaan öljyyn laitetaan vettä. Kuva: If
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme