Suomen Akatemia

Sähköinen nenä auttaa sairauksien selvittämistä

Jaa
Professori Veikko Surakka Tampereen yliopistosta on tutkinut tuoksuja sekä selvittänyt myös, miten tuoksut saadaan digitoitua. Surakka on mukana kehittämässä sähköistä nenää, joka pystyisi erottelemaan terveen ja toisaalta esimerkiksi Parkinsonin ja Alzheimerin taudeista tai koronaviruksesta kärsivien potilaiden kehon tuoksuja.

Surakan työryhmä kehitti Suomen Akatemian ICT 2023 -ohjelmasta rahoitetussa ”Digital Scents” -hankkeessa algoritmeja, joilla voidaan luokitella sähköisillä nenillä (electronic nose, eNose) mitattuja tuloksia. Tutkimushankkeen tavoitteena Tampereen yliopiston osalta on kehittää itseoppivaa tuoksunäyttöteknologiaa, missä muutamalla kemiallisella komponentilla voidaan luoda sairaan ja terveen kehon tuoksuja.

Luokittelujen avulla ohjataan hankkeessa kehitettyjä tuoksunäyttöjä (olfactory display), joilla voidaan toistaa tai syntetisoida alun perin mitattuja tuloksia. Luokittelut muodostavat eräänlaisen tuoksureseptin, joka voidaan lähettää verkon yli. Verkon toisessa päässä toimiva tuoksusyntetisaattori pystyy puolestaan purkamaan reseptiä hyödyntäen koodin ja toistamaan tuoksun puretun koodin avulla.

Toisessa ICT 2023 -ohjelman rahoittamassa ”Programmable Scent Environments” -hankkeessa on kehitetty teknologiaa ja menetelmiä, joilla tuoksut voidaan integroida osaksi virtuaalitodellisuutta. Tämä mahdollistaa aivan uuden aistikanavan liittämisen osaksi moniaistista vuorovaikutusta virtuaalitodellisuudessa. Lisäksi kehitetään automatisoitua hajuaistikynnysmittausteknologiaa sekä koneoppimisalgoritmeja tuoksujen luokitteluun.

Kyseisissä hankkeissa yhdistyy useita tieteenaloja, kuten matematiikkaa (koneoppiminen), insinööritieteitä (anturit ja mikrofluidistiikka), psykologia- ja tietojenkäsittelytieteitä, lääketiedettä ja ihminen-teknologia-vuorovaikutusta.

Tutkimushanketta on rahoitettu Suomen Akatemian ICT 2023 -ohjelmasta. Tässä kymmenvuotisessa ohjelmassa on pyritty ICT:n laaja-alaisen kansalliseen ja kansainväliseen hyödyntämiseen. Ohjelma kokoaa yhteen yliopistot, tutkimuslaitokset, yritykset ja rahoittajat.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Vesa Varpula
p. 029 533 5131
vesa.varpula(at)aka.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelma rahoittaa vastuullista ja vaikuttavaa tutkimusta30.4.2024 12:49:14 EEST | Tiedote

Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmassa rahoitetaan tänä vuonna viisi kolmevuotista hanketta, joista kaksi on konsortioita eli hankekokonaisuuksia. Hakemuksia tuli 49. Rahoitusta myönnettiin yhteensä 2,45 miljoonaa euroa haetusta 23,1 miljoonasta. Rahoitettavissa hankkeissa haetaan ratkaisuja fyysiseen aktiivisuuteen sekä liikuntaan ja urheiluun liittyviin yhteiskunnallisiin ja kansanterveydellisiin haasteisiin. Tutkimuksen kohteina ovat kilpaurheilijat ja kunto- ja arkiliikkujat, sikiökaudesta vanhuuteen.

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye