Puutteet pohjasaumauskoneen suojaamisessa toivat sakkoja yhtiön toimitusjohtajalle ja yksikön päällikölle sekä yhteisösakon yhtiölle
Käsiteltävänä oli elokuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa työntekijän käsi ajautui kahden telan väliin, kun hän on yrittänyt suoristaa rypistynyttä muovikalvoa. Työtapaturman johdosta suoritetulla työsuojelutarkastuksella todettiin, että kone oli puutteellisesti suojattu eli koneen vaara-alueelle pääsyä ei ollut estetty.
Käräjäoikeudessa kuultiin vahingoittunutta työntekijää, molemmat vastaajat sekä todistajina työsuojelutarkastuksen tehnyt tarkastaja sekä vastaajien todistaja. Todisteena oli työsuojelutarkastuksesta tehty tarkastuskertomus. Saadun todistelun perusteella käräjäoikeus totesi riidattomaksi sen, että koneen vaara-alueelle oli pääsy koneen käydessä. Kysymys oli siitä, oliko pohjasaumauskone siitä huolimatta ollut riittävästi suojattu ja oliko työtapaturmatilanne ollut poikkeuksellinen tapahtuma, jota ei olisi voitu varotoimenpiteistä huolimatta välttää.
Todistelun perusteella käräjäoikeus arvioi, että vaara-alueelle pääsy ei ollut vaikeaa ja puristumisvaara oli työpaikalla tunnistettu. Lisäksi vastaavan kaltaisia tilanteita on tapahtunut ajoittain ja siihen oli työpaikalla annettu ohjeistusta. Näin ollen tilannetta, jossa työntekijä yrittää suoristaa muovikalvoa ja tällöin laittaa kätensä vaara-alueelle, ei voitu pitää poikkeuksellisena tapahtumana. Päinvastoin käräjäoikeus piti tämän kaltaista tilannetta hyvin tyypillisenä syynä työtapaturmalle, joka olisi voitu välttää estämällä pääsy koneen vaara-alueelle. Käräjäoikeus totesi vastaajien syyllistyneen työturvallisuusrikokseen.
Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että ensisijainen toimi koneiden ja laitteiden suojaamisessa on rakenteellinen suojaus, jolla estetään pääsy koneen tai laitteen vaara-alueelle. Vain niissä tilanteissa, joissa varaa ei voida poistaa teknisin toimin, on turvallisuus varmistettava muilla toimin, kuten opastuksella. Koneiden aiheuttamiin työtapaturma aiheuttaa ajoittain se, että työntekijä syystä tai toisesta tekee väärän ratkaisun häiriötilanteessa. Kyse on hyvin inhimillisestä toimesta. Juuri tämänkaltaisten työtapaturmien estämiseksi koneet ja laitteet on suojattava siten, että työntekijöillä ei ole mahdollisuutta laittaa esim. kättään koneen tai laitteen vaara-alueelle.
Satakunnan käräjäoikeuden tuomio 26.4.2023, 23/116995 asiassa R 23/325. Lainvoimainen tuomio.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Matti Suontausta, puh. +358 295 018 152
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme