Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen uudistuu – vanhoja numeroita voi käyttää vuoden loppuun
Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittava järjestysnumero on pitänyt hakea siitä kunnasta, jossa haluttu asunto sijaitsee. Syyskuusta 2023 alkaen numero haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. Kunnista saaduilla järjestysnumeroilla voi hakea aso-asuntoja vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden 2024 alusta alkaen käytössä ovat vain ARAsta saadut järjestysnumerot.

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan, jotta järjestelmä palvelisi paremmin todellisessa asunnontarpeessa olevia. Uudistus yksinkertaistaa ja nopeuttaa hakuprosessia.
Yhdelle hakijalle yksi numero yhdestä paikasta
”Monimutkaiseksi koettu asumisoikeusasunnon hakeminen yksinkertaistuu. Uudistuksen jälkeen asunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron saa ARAsta riippumatta siitä, mistä hän hakee asuntoa”, ylitarkastaja Anne Salin ARAsta kertoo.
Uudet järjestysnumerot ovat voimassa kaksi vuotta, ja yhdellä henkilöllä voi olla samaan aikaan vain yksi numero. Numero maksaa noin 10 euroa.
Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitaan aina järjestysnumero
Asumisoikeusasuntoja haetaan niitä tarjoavilta yhteisöiltä. Järjestysnumero pitää hankkia ennen asuntohakemuksen tekemistä, sillä numeroa kysytään hakemuksessa.
Jos samaa asuntoa hakee useampi henkilö, asunnon saa se hakija, jolla on pienin järjestysnumero.
Järjestysnumeroa ei tarvita, jos asumisoikeusasunnon asukas vaihtaa asuntoa toisen asukkaan kanssa tai muuttaa samassa kohteessa olevaan asuntoon.
Lisää joustoa asumisoikeusasunnon hallintaan
”Tulevaisuudessa asumisoikeusasunnon voi luovuttaa perheenjäsenelleen kahden vuoden asumisen jälkeen. Esimerkiksi vanhemmat voivat luovuttaa asunnon täysi-ikäiselle lapselleen”, Anne Salin kertoo.
Jos asumisoikeusasunnon asukas muuttaa tilapäisesti toiselle paikkakunnalle, aso-asunnosta ei tarvitse luopua. Asunnon voi vuokrata perustellusta syystä kahdeksi vuodeksi, mutta sitä ei saa antaa väliaikaiseen majoitustoimintaan, kuten Airbnb-asunnoksi.
Tärkeitä päivämääriä
- 31.8.2023 asti järjestysnumeroita myöntävät kunnat.
- 31.12.2023 saakka voi käyttää kuntien myöntämiä järjestysnumeroita.
- 1.9.2023 alkaen järjestysnumeron saa ARAsta.
- 1.9.2023–31.12.2023 voi käyttää sekä kuntien että ARAn myöntämiä järjestysnumeroita.
- 1.1.2024 alkaen käytössä ovat vain ARAn myöntämät järjestysnumerot.
Faktalaatikko
Asumisoikeusasuntoja on Suomessa noin 54 000, ja niitä on 48 paikkakunnalla.
Asumisoikeusasukas maksaa asunnostaan asumisoikeusmaksun, joka on 15 % asunnon rakentamiskustannuksista. Sen lisäksi hän maksaa käyttövastiketta kuukausittain. Jos asunnon hakija on alle 55-vuotias, hakijan varallisuus vaikuttaa asunnon saamiseen.
ARA tukee asumisoikeusasuntojen rakentamista ja peruskorjaamista myöntämällä valtion tukemaa korkotukilainaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne Salin, ylitarkastaja, ARA
puh. 029 525 0829, 040 517 3396
etunimi.sukunimi@ara.fi
Lisätietoa muutoksista:
asumisoikeus@ara.fi
puhelin: 029 525 0990 tiistaisin klo 9–11 ja keskiviikkoisin 12-14
Kuvat

Linkit
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan.
ARA myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.
ARA on asumisen asiantunteva kumppani, kehittäjä ja uudistaja, joka edistää ekologisesti kestävää, laadukasta ja kohtuuhintaista asumista. Periaatteena on, että jokaisella on oikeus hyvään asumiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
Helsinki ylivoimaisesti suosituin asumisoikeusasunnon toivekunta7.9.2023 16:38:47 EEST | Tiedote
Asumisoikeusasunnon järjestysnumeroita on saanut ARAn palvelusta yhteensä 18 500 hakijaa ensimmäisen viikon kuluessa. Hakutoiveena Helsinki on selkeä suosikki, hakijoista yli puolet toivoo aso-asuntoa pääkaupungista.
ARA-tuotanto tasaa rakentamisen suhdanteita21.8.2023 11:56:47 EEST | Tiedote
ARA-rakentamista lisäämällä tai vähentämällä on tasattu rakentamisen suhdannevaihteluja. Tämä on osoittautunut hyväksi keinoksi vaikuttaa asuntorakentamiseen. Esimerkiksi finanssikriisissä 2008–2009, kun vapaarahoitteinen tuotanto hiipui, ARA-tuotannolla pidettiin rakenusala toiminnassa.
ARA-asuntojen markkinatilanne kiristyi suurissa kaupungeissa11.7.2023 11:50:42 EEST | Tiedote
ARA-asuntojen kysyntä on pysynyt korkealla suurissa kaupungeissa, vaikka markkinaehtoisten vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt voimakkaasti. Tiedot ilmenevät ARAn asuntomarkkinakatsauksessa.
Ukrainalaisten majoittaminen nosti ARA-asuntojen käyttöasteita30.5.2023 10:45:37 EEST | Tiedote
ARA-asuntoihin on majoittunut 11 500 Ukrainan pakolaista 145 kunnassa. ”Ukrainalaisten majoittaminen näkyy selvänä kysyntäpiikkinä”, ARAn asuntomarkkina-asiantuntija Hannu Ahola kertoo. ARA-asuntojen käyttöasteet ovat kohonneet ja tyhjien asuntojen määrä on vähentynyt. Tiedot ilmenevät ARAn vuosittain tekemän asuntomarkkinakyselyn 2023 ennakkotiedoissa.
ARA-asumisen raivaaja -tunnustus pitkäjänteisestä Espoon Suvelan asuinalueen kehittämisestä23.5.2023 15:28:57 EEST | Tiedote
Espoon Asunnot Oy ja Espoon kaupunki ovat saaneet ARA-asumisen raivaaja -tunnustuksen Suvelan asuinalueen kokonaisvaltaisesta, pitkäjänteisestä ja innovatiivisesta kehittämisestä. Kohtuuhintaisen ARA-asumisen kehittämistyö Suvelassa on ollut esimerkillistä, monipuolista ja rohkeaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme