Tampereen yliopisto

Väitös: Julkiset hankinnat ja kilpailun hyödyntäminen voivat helpottaa sote-palveluiden kustannuspaineita

Jaa
Julkiset hankinnat vastaavat noin viidennestä Suomen BKT:sta. Myös sosiaali- ja terveyspalveluissa julkisilla hankinnoilla on kasvava merkitys palveluiden järjestämistapana. Väitöstutkimuksessaan KTM Visa Pitkänen tutki, miten kilpailu ja paremmat hankintakäytännöt ovat vaikuttaneet Kelan järjestämiin kuntoutuspalveluihin.
Visa Pitkänen (Kuva: Anna Simula).
Visa Pitkänen (Kuva: Anna Simula).

Kilpailulla on pyritty saamaan lisää tehokkuutta sote-palveluihin useissa Euroopan maissa. Kilpailua kuitenkin hyödynnetään Suomen julkisesti rahoitetuissa sote-palveluissa edelleen verrattain vähän. Julkisissa hankinnoissa tuottajat kilpailevat markkinoista, eli siitä, ketkä saavat oikeuden järjestää palvelua tiettynä ajanhetkenä jollain alueella. Valinnanvapaus on puolestaan keskeinen keino lisätä kilpailua markkinoilla, kun asiakkaat saavat valita itselleen parhaiten sopivan tuottajan.

– Aikaisempien tutkimusten mukaan julkisten hankintojen keskeiset ongelmat ovat epätehokkaat hankintakäytännöt ja liian vähäinen kilpailun määrä. Väitöskirjassa osoitetaan, että molempia ongelmia löytyy myös joistain Suomessa järjestettävistä sote-palveluista, Pitkänen kertoo.

Visa Pitkänen tutki väitöskirjassaan erilaisten hankintakäytäntöjen vaikutuksia Kelan kuntoutuspalveluissa. Tutkimuksen mukaan Kelan järjestämissä hankinnoissa oli käytössä hyvin epätehokas hankintakäytäntö vuoteen 2014 saakka. Käytännössä Kela antoi sopimuksen lähes kaikille hankintaa osallistuneille tuottajille todellisen tarpeen määrästä huolimatta.

– Tutkimuksemme mukaan tuottajat oppivat tämän epätehokkaan hankintakäytännön. Se johti hintojen nopeaan nousutahtiin, Pitkänen toteaa.

Kela uudisti hankintakäytäntöään vuonna 2018, jolloin tuottajien hyväksyminen alkoi perustua alueelliseen palvelutarpeeseen. Väitöskirjan mukaan uudistus hidasti merkittävästi hintojen nousutahtia.

Pitkäsen väitöskirjan tulokset perustuvat Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen fysio-, puhe- ja toimintaterapian kilpailutuksiin vuosina 2003–2018. Tutkimusaineisto perustui tarjouksen tehneiden yritysten hinta- ja laatutietoihin sekä yksilötason rekistereihin palveluita saaneista asiakkaista.

Asiakas suosii laadukasta palvelua lähellä

Kela on Suomen suurin terapiapalveluiden hankkija. Se järjestää kuntoutuksen hankinnat säännöllisesti joka neljäs vuosi. Tuottajat kilpailevat hankinnoissa sekä hinnalla että laadulla. Vuonna 2022 Kelan järjestämiä kuntoutuspalveluita sai noin 156 000 asiakasta ja palveluihin käytettiin yhteensä noin 448 miljoonaa euroa.

– Erityisesti Kelan järjestämät fysioterapiapalvelut ovat kiinnostava tutkimuskohde, sillä markkinat ovat aidosti erittäin kilpailulliset. Suomessa toimii yli 2000 eri kokoista fysioterapiayritystä. Kelan järjestämässä palvelussa tuottajat kilpailevat markkinoista ensin kilpailutuksessa. Tämän jälkeen tuottajat kilpailevat markkinoilla, kun asiakkaat saavat valita itselleen sopivan tuottajan. Palvelussa hyödynnetään siis kahta eri kilpailun muotoa, Pitkänen kertoo.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös sitä, miten tuottajien laatu on yhteydessä asiakkaiden tekemiin valintoihin. Tulosten mukaan asiakkaat valitsevat korkealaatuisia tuottajia, jotka sijaitsevat lyhyen etäisyyden päässä.

– Tämä osoittaa, että kilpailu voi kannustaa tuottajia investoimaan entistä kovemmin oman toimintansa laatuun.

Kilpailulliset hankinnat alentavat kustannuksia

Sopimuskauden vaihtuessa osa asiakkaista voi joutua vaihtamaan tuottajansa. Pitkäsen mukaan erityisesti näiden asiakkaiden valintoja voitaisiin helpottaa tarjoamalla vertailukelpoista tietoa. Sopimuskauden vaihtuminen luo markkinoille usein väliaikaisia haasteita.

– Tästä huolimatta on erityisen tärkeää, että hankinnoissa ylläpidetään kilpailua, joka luo riittävän hintapaineen, Pitkänen toteaa.

Vuonna 2010 Kela järjesti hankintakokeilun, jossa osalla alueista tuottajat saivat Kelan määrittämän kiinteän hinnan.

– Kiinteä hinta voi vähentää sopimuskauden vaihtumisen ongelmia. Samalla se kuitenkin poistaa hintakilpailun elementin. Keskeisenä haasteena on sopivan hintatason määrittäminen. Tutkimuksemme mukaan osalle tuottajista maksettiin liian suuri korvaus. Toisaalta on epävarmaa, että hyväksyisivätkö kaikki tuottajat hyvin alhaalle asetetun hinnan.

– Sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueet järjestävät useita isoja julkisia hankintoja vuosittain. Ne muodostavat isommat hankintayksiköt kuin aiemmin palveluita järjestäneet kunnat. Tämä luo potentiaalia sote-palveluiden kustannuspaineen helpottamiseksi, Pitkänen pohtii.

Visa Pitkänen on kotoisin Kuopiosta ja työskentelee tutkijana Kelassa.

Väitöstilaisuus perjantaina 19. toukokuuta

Kauppatieteiden maisteri Visa Pitkäsen terveystaloustieteen alaan kuuluva väitöskirja Competition and Public Procurements in Health Services tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 19.5.2023 klo 12 alkaen Arvo-rakennuksen Keltaisessa salissa (Arvo Ylpön katu 34). Vastaväittäjänä toimii professori Mika Kortelainen Turun yliopistosta. Kustoksena toimii dosentti Leena Forma yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Visa Pitkänen
visa.pitkanen@tuni.fi

Kuvat

Visa Pitkänen (Kuva: Anna Simula).
Visa Pitkänen (Kuva: Anna Simula).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Kerrostaloasukkaiden mieltymysten toteuttaminen tarjoaa mahdollisuuksia asuntojen tuleviin tilamuunnoksiin25.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Mitkä tekijät korostuisivat, jos asuinkerrostaloja kehitettäisiin asukkaiden ehdoilla? Entä mitä on huomioitava, jotta myös käyttäjät voisivat tehdä tilamuunnoksia asunnoissaan? Arkkitehti SAFA Sini Saarimaan väitöstutkimuksessa selvisi, että tietyt asuinkerrostalon ominaisuudet sekä tukevat miellyttävyyttä asukkaan näkökulmasta että mahdollistavat tilamuunnoksia asukkaille vaihtelevissa tilanteissa. Saarimaan mukaan nämä ominaisuudet ansaitsisivat enemmän huomiota suomalaisessa asuinkerrostalotuotannossa.

Väitös: Lapsuusiän negatiivisilla elämäntapahtumilla on yhteys aikuisiän fibromyalgiaan22.9.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Aleksi Varinen selvitti väitöstutkimuksessaan fibromyalgiapotilaiden liitännäissairauksia, kokemuksia terveydenhuollosta ja oireyhtymälle altistavia tekijöitä. Tutkimuksessa selvisi, että negatiiviset kokemukset, kuten koulukiusaaminen, ovat yhteydessä oireyhtymän puhkeamiseen. Terveydenhuollossa fibromyalgiapotilaat kohtaavat epävarmuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme