Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon hopeakaivoksen toiminnan laajentamista ja pidentämistä koskevasta YVA-ohjelmasta

Jaa
Sotkamo Silver Oy suunnittelee Sotkamon itäosassa sijaitsevan hopeakaivoksen rikastushiekka-alueen laajentamista sekä malmituotannon ja rikastamon kapasiteetin kasvattamista.
Kuva © Sotkamo Silver Oy.
Kuva © Sotkamo Silver Oy.

Hankevaihtoehdoissa tarkastellaan kahta vaihtoehtoista sijaintia rikastushiekka-altaan laajennusosalle. Lisäksi tarkastellaan rikastushiekan sijoittamista maanalaisen louhoksen täyttöihin. Ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa käsitellään myös ns. nollavaihtoehtoa, jossa kaivostoimintaa ei laajenneta. YVA-ohjelmassa esitetään myös vesistövaikutusten arviointia.

Kainuun ELY-keskus kuulutti YVA-menettelyn yhteysviranomaisena arviointiohjelman 21.3.−19.4.2023. ELY-keskukselle jätettiin yhteensä 13 lausuntoa ja 7 mielipidettä. Aiheesta pidettiin lisäksi yleisötilaisuus 29.3.2023 Sotkamon kunnantalolla. Lausunnoissa ja mielipiteissä korostui erityisesti huoli hankkeen vaikutuksista Sotkamossa sijaitsevaan Pieneen Tipasjärven ja sen alapuoliseen vesistöön. Varsinkin kalastoon ja virkistyskäyttöön kohdistuvat vaikutukset kiinnostivat osallistuneita.

Yhteysviranomainen totesi, että arviointiohjelma täyttää ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen 3 §:n sisältövaatimukset. Lausunnossa on esitetty tarkennuksia ja lisäyksiä huomioitavaksi ympäristövaikutusten arviointiselostukseen. Esimerkiksi kaivannaisjätteiden ominaisuuksista, vesienjärjestelystä ja ympäristön nykytilasta tarvitaan enemmän tietoa tulevaan selostukseen. Lausunnossa painotettiin, että vaikutuksia on arvioitava hankkeen elinkaaren eri vaiheissa. Yhteysviranomainen pyysi lausunnossaan hankevastaavaa tarkistamaan hankevaihtoehtojen määrää ja sisältöä.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan toteuttamisen vaihtoehtoja sekä niiden vaikutuksia YVA-lain ja -asetuksen edellyttämällä tavalla. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima esitys YVA-menettelyssä tehtävistä selvityksistä ja käytettävistä arviointimenetelmistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus, ympäristöasiantuntija Elli Moilanen,
elli.moilanen@ely-keskus.fi, p. 040 516 7905

Kuvat

Kuva © Sotkamo Silver Oy.
Kuva © Sotkamo Silver Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Vuosien 2020 ja 2021 Viisikanta-rakennussuojelupalkinnot Kainuun alueella19.9.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristötoimikunnat ovat jo vuosina 2020 ja 2021 valinneet edelliset Viisikanta-palkintojen saajat, mutta koronapandemia on lykännyt palkintojen jakoa Kainuussa aina näihin päiviin saakka. Kainuun alueen palkinnot jaettiin Hyrynsalmen Vanhalla asemalla tiistaina 19.9.2023 kello 10 alkaneessa tilaisuudessa. Palkinnot jakoi museonjohtaja Antti Mäkinen Kainuun Museolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme