Suomen museoliitto

Museopäivät Helsingissä alkavat huomenna

Jaa
Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Helsingissä 24.–26.5.2023 teemalla museoiden tulevaisuudet. Satavuotias Suomen museoliitto kokoaa yli 400 museoammattilaista ja luottamushenkilöä vuoden tärkeimpään museoalan tapahtumaan. Museopäivät huipentuvat Museopalkintogaalaan, jossa jaetaan Vuoden museo -palkinto.

Museopäivien ohjelmaan kuuluu ajankohtaisia puheenvuoroja, keskustelutilaisuuksia ja Suomen museoliiton 100. vuosikokous. Kokous- ja juhlapaikkana on Paasitorni Helsingin Hakaniemessä.  

Museopäivien asiantuntijapuheenvuoroissa ja keskusteluissa käsitellään museoiden tulevaisuuksia. Museopäivien monipuoliseen ohjelmaan sisältyy myös teemaryhmätyöskentelyä, jossa museon tulevaisuuksia tarkastellaan monista eri näkökulmista keskustellen. 

Ensimmäisen päivän pääpuhuja on museologi Bruno Brulon Soares, joka käsittelee museoita valtavien globaalien muutosten keskellä. Brulon Soares tarkastelee myös ICOMin uutta museomääritelmää, jonka luomisessa hänellä oli merkittävä rooli. Museologian työelämäprofessori FT Leena Paaskoski, Euroopan historian professori Laura Kolbe ja virkavapaalla oleva Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio keskustelevat yhdessä museon tulevaisuuksista lyhyiden alustusten pohjalta.    

Torstain ohjelman aloittaa Associate Partner Loic Tallon, joka haastaa käsityksiämme museoista ja digitaalisista palveluista. Myös museot pääsevät ääneen, kun tarkastellaan digitalisaation mahdollisuuksia ja merkitystä museopalveluiden kehittämisessä. 

Museopäivät huipentuvat torstaina 25.5. klo 19 alkavaan Museopalkintogaalaan. Vuoden museo 2023 -finalisteja Kuopion museo, Museo Leikki, Mobilia – Auton ja tien museo ja Riihisaari – Savonlinnan museo. Lisäksi jaetaan Vuoden viestintäteko -palkinto ja Museokortin erikoispalkinto. 

Perjantaina 26.5. Museopäivien osallistujat tutustuvat Helsingin historiaan ja nykypäivään opintoretkien muodossa, joihin kuuluu muun muassa retkipäivä merellä kaljaasi-rannikkolaiva m/aux Astridillaja historiallisessa Suomenlinnan linnoituksessa.  

Tervetuloa mukaan  

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan ohjelmaa sekä haastattelemaan asiantuntijoita ja museoalan vaikuttajia. Tiedotusvälineiden edustajia pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 23.5.2023 sähköpostitse osoitteeseen kirsti.ruissalo@museoliitto.fi. 

Tapahtuman järjestää Suomen museoliitto yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. 

 

Museopäivien ohjelma 

Keskiviikko 24.5.2023 

Torstai 25.5.2023  

Perjantai 26.5.2023 

 

Lisätietoja  

Vuoden museo -kilpailun finalistit 

Vuoden museo -kilpailun finalistien esittelyvideo Youtubessa

Vuoden viestintäteko -kilpailun finalistit 

Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunginmuseo

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Esittelyssä Vuoden museo 2023 -finalistitSiirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ohjelma


Koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila
040 534 6232
leena.tokila@museoliitto.fiMedian edustajat


Viestinnän asiantuntija Kirsti Ruissalo
044 430 0721
kirsti.ruissalo@museoliitto.fi


Konsernin viestintäpäällikkö Miisa Pulkkinen
044 430 0719
miisa.pulkkinen@museoliitto.fi


Yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju
09 31036504
Jari.harju@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Suomen museoliitto
Pohjoisesplanadi 35 Aa
00100 HELSINKI

museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 221 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Yli 60 tapahtumaa museoiden kulisseissa ympäri Suomen – Museoliiton syntymäpäivää juhlitaan lauantaina25.9.2023 10:59:30 EEST | Tiedote

Museoliiton perustamispäivänä 30.9.2023 vietetään museoissa kävijöille suunnattua ainutlaatuista Museon kulisseissa -juhlapäivää, joka juhlistaa ja tuo esille museoiden kulisseissa tapahtuvaa työtä ympäri Suomen. Yleisö pääsee vierailemaan yleisöltä suljetuissa tiloissa sekä osallistumaan opastetuille kierroksille ja työpajoihin museoammattilaisten johdolla. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan juhlapäivän tapahtumia museoissa lauantaina 30.9.2023.

Poliitikot harjoittelevat museoissa ympäri Suomen – suosittua kampanjaa vietetään ensi viikolla17.8.2023 12:43:22 EEST | Tiedote

Museoliiton järjestämä valtakunnallinen Poliitikon museoharjoittelu -viikko tutustuttaa päättäjät museotyöhön käytännönläheisellä tavalla. Poliitikot pääsevät kokeilemaan monipuolisesti erilaisia museon työtehtäviä, kuten konservointia, arkeologiaa tai lastentapahtuman ohjaamista. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan poliitikkoja 21.-25.8.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme