Kainuun ELY-keskus

Kainuulaiset yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa investointi- ja kehittämismahdollisuuksien toteuttamiseen

Jaa
Pitkään kestänyt poikkeusaika ei ole merkittävästi kasvattanut työttömyyttä Kainuussa. Haasteena on sen sijaan useiden alojen työvoimapula, joka todennäköisesti pahenee entisestään mittavien eläköitymisten vuoksi tulevina vuosina. Konkreettiset toimenpiteet osaavan työvoiman turvaamiseksi ovat tarpeellisia. Alueelliset kehitysnäkymät keväältä 2023 on julkaistu.
Osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen on Kainuussa tärkeää. Kuva: Kimmo Rauatmaa.
Osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen on Kainuussa tärkeää. Kuva: Kimmo Rauatmaa.

Kainuussa on selvitty pandemian, inflaation sekä energia- ja polttoainekriisin aiheuttamista haasteista ilman konkurssiaaltoa, vaikka yritykset ovat joutuneet sinnittelemään pitkään haastavassa toimintaympäristössä koronakriisin ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutusten vuoksi.

Matalasuhdanteen odotetaan helpottavan useimmilla aloilla loppuvuotta kohden, jolloin osaavan työvoiman merkitys korostuu. Osaava työvoima mahdollistaa yritysten kehittämissuunnitelmia, mutta puuttuessaan se hidastaa yrityksiä kehittymästä ja investoimasta. Kainuussa yritysten kehittämishalukkuus on näyttäytynyt aiemminkin varsin maltillisena, mutta osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen on edellytys yritysten kehitysaskelille. Investoinneilla on toteutuessaan usein merkittävä pitkänkin aikavälin vaikutus työllisyyden kehitykseen. Kainuun vähenevän ja ikääntyvän väestön myötä maakuntaan tarvitaan erityisesti nuoria ja kansainvälisiä osaajia.

Kainuulaisyritykset hyödyntävät koulutustarjontaa ja oppisopimuskoulutusta osaavan työvoiman saamiseksi pääosin työpaikalla tapahtuvan oppimisen keinoin. Kainuussa tarvitaan monipuolista koulutusta - niin ammatillista kuin korkeampiasteistakin. Etäopintomahdollisuuksia hyödynnetään alueella monipuolisesti ja sen merkitys korostunee jatkossa entisestään. Syksyllä 2024 palaava opettajankoulutus tuo Kainuun koulutustarjontaan pitkään toivottua kehitystä.

Kilpailu osaavasta työvoimasta saa yritykset tarkastelemaan pito- ja vetovoimatekijöitä. Toimialoja pyritään kehittämään tuomalla tunnetuksi nykyaikaisia työn suorittamisen tapoja. Digitaalisuus on tuonut uutta ja toivottua kehitystä useille toimialoille, minkä odotetaan lisäävän työnhakijoiden kiinnostusta toimialoja kohtaan. Tarve osaamisen kehittämiseen korostuu yrityksissä ja työn muoto monipuolistuu.

Etätyö mahdollistaa osaavan työvoiman hyödyntämistä muilta alueilta, vaikkakaan se ei vahvista Kainuun väestömäärän kehitystä toivotusti. Monipaikkaisuutta hyödynnetään useissa organisaatioissa valtakunnallisesti, mikä toimii Kainuulle positiivisena kehitysnäkymänä lisäten alueen palvelujen käyttöä ja majoitusvuorokausien määrää etätyötä tekevien osalta. Saavutettavuuden merkitys nähdään Kainuussa entistäkin tärkeämpänä alueen kilpailukyvyn säilyttäjänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
johtava asiantuntija Taina Leinonen
p. 0295 023 065, taina.leinonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen on Kainuussa tärkeää. Kuva: Kimmo Rauatmaa.
Osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen on Kainuussa tärkeää. Kuva: Kimmo Rauatmaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Vuosien 2020 ja 2021 Viisikanta-rakennussuojelupalkinnot Kainuun alueella19.9.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristötoimikunnat ovat jo vuosina 2020 ja 2021 valinneet edelliset Viisikanta-palkintojen saajat, mutta koronapandemia on lykännyt palkintojen jakoa Kainuussa aina näihin päiviin saakka. Kainuun alueen palkinnot jaettiin Hyrynsalmen Vanhalla asemalla tiistaina 19.9.2023 kello 10 alkaneessa tilaisuudessa. Palkinnot jakoi museonjohtaja Antti Mäkinen Kainuun Museolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme