Keski-Suomen ELY-keskus

Alueelliset kehitysnäkymät: Keski-Suomi on keskiössä ja keskellä

Jaa
Vuoden alkupuoliskon tunnelmaa voidaan pitää Keski-Suomen elinkeinoelämän kokonaiskuvaa tarkasteltaessa varovaisen positiivisena. Tähän johtopäätökseen tullaan Alueelliset kehitysnäkymät I/2023-katsauksessa, joka on nyt julkaistu. Haasteita silti riittää, esimerkiksi niin inflaation kuin edelleen jatkuvan Venäjän hyökkäyssodan muodossa.

Vuoden ensimmäinen Alueelliset kehitysnäkymät-raportti alkaa toteamuksella, jossa korostetaan Keski-Suomen keskeistä sijaintia. Tämä maantieteellinen ominaisuus antaa paljon mahdollisuuksia: muutaman tunnin etäisyydellä asuu puolet suomalaisista. Huoli saavutettavuudesta on silti aiheellinen. Rata- ja maantieyhteyksissä riittää kehitettävää, samoin lentoliikenteen säilyttämisessä.

– Tällä hetkellä vallitsee varovaisen positiivinen vire. Haastavina aikoina myös yritysten muuntautumiskyky on ollut erinomaista. Tulevaisuutta on kuitenkin vaikea arvioida edes lyhyellä aikavälillä, sillä muutokset tulevat yllättäen ja niiden vaikutukset ovat välittömiä, johtava asiantuntija Päivi Hamarus Keski-Suomen ELY-keskuksesta toteaa.

Kivijalat kannattelevat, uusia vahvoja toimijoita nousemassa

Keski-Suomen vahvoina kivijalkoina ovat edelleen metsä- ja metalliteollisuus. Molemmissa tilauskannat ovat hyviä. Etenkin metsäteollisuudessa uusien ympäristöystävällisten jalosteiden esiinmarssi jatkuu voimakkaana. Myös teknologiateollisuudella menee maakunnassa mukavasti.

– TKI-toiminta Keski-Suomessa on ilahduttavan vireää. Se myös näkyy uusina innovaatioina esimerkiksi bio- ja kiertotaloushankkeissa, mutta yhtä lailla perinteisemmässäkin teollisuudessa, Hamarus jatkaa.

Jyväskylästä on kehkeytynyt nopeasti ICT- ja kyberalan johtavia kaupunkeja Suomessa. Huhtikuussa Jyväskylään perustetun Suomen kyberosaamiskeskuksen visiona on kehittyä huippuluokan kansainväliseksi kyberturvallisuuden tutkimus- ja koulutuskeskukseksi. Jo nyt ala työllistää Jyväskylän seudulla noin 6 000 työntekijää.

Lue aiheesta lisää:

Keski-Suomen Alueelliset kehitysnäkymät I/2023-raportti löytyy osoitteesta: https://info.keskisuomi.fi/julkaisut/#aluekatsaukset

Valtakunnalliset Alueelliset kehitysnäkymät -raportit:
https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat

Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Keski-Suomen osio on tehty Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen liiton ja seutujen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija
Päivi Hamarus
p. 0295 024 657
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme