Suomen Akatemia

Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen aloille 59 uutta akatemiahanketta

Jaa
Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta (KY) on osoittanut lähes 31 miljoonan euron rahoituksen 59 akatemiahankkeelle. Akatemiahankkeet sisältävät yhteensä 78 osahanketta.

Akatemiahanke on KY-toimikunnan tärkein rahoitusmuoto tutkimuksen vaikuttavuuden ja uudistumisen edistämiseksi. Tutkimussuunnitelman korkean tieteellisen laadun ohella toimikunta painottaa rahoituspäätöksissä erityisesti sellaisia akatemiahankkeita, joissa korkea laatu yhdistyy vahvaan akateemiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen sekä tieteen uudistumiseen. Toimikunta rahoittaa korkealuokkaisia hankehakemuksia kansainväliseen vertaisarviointiin perustuen.

”Tänä vuonna rahoitettavat akatemiahankkeet edustavat laaja-alaisesti ja usein myös monitieteisesti kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen eri tieteenaloja ja suuntauksia. Erittäin laadukkaiksi osoittautuneet hankkeet ovat tieteellisesti korkealuokkaisia, kysymyksenasetteluiltaan kekseliäitä ja innovatiivisia sekä menetelmiltään tiedettä uudistavia. Moniin hankkeisiin sisältyy myös poikkeuksellisen vahva yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ulottuvuus”, toimikunnan puheenjohtaja, professori Petri Karonen arvioi.

Tällä kerralla hankkeiden läpimenoprosentti nousi yli 16 prosentin. ”Tätä ilahduttavaa kehitystä halutaan edistää tulevissakin hauissa, sillä kaikesta huolimatta ja kovan hakupaineen vuoksi moni lupaava ja tieteellisesti vahva hanke jäi rahoittamatta”, Karonen toteaa.

Akatemiahankkeen rahoitus käytetään tutkimusryhmän palkkaamiseen ja muihin tutkimuskuluihin. Myönnettävä rahoitus ohjataan suomalaiselle yliopistolle tai muulle tutkimusorganisaatiolle, joka vastaa akatemiahankkeen rahoituksen käytöstä. Akatemiahankerahoitus myönnetään neljäksi vuodeksi. Suomen Akatemia seuraa rahoittamansa tutkimuksen vaikuttavuutta.

Lisätietoja

sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

  • Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta järjestää syyshakuja koskevan palautetilaisuuden 14.6.2023 klo 12–14 Microsoft Teams -alustalla. Hakijat kutsutaan tilaisuuteen sähköpostitse.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen akatemiahankkeet.
Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen akatemiahankkeet.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Uudistettu akatemiatutkijan tehtävän rahoitus saavutti kohderyhmänsä – akatemiahankkeiden rahoitus lisääntyi20.6.2023 14:08:56 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia rahoittaa 153 uudistetun akatemiatutkijan tehtävän rahoituksen saajaa. Rahoituksen sai 15 prosenttia hakijoista. Uudistettu rahoitus oli ensimmäistä kertaa haettavana viime vuoden syyshaussa. Akatemiatutkija on lupaava nuoren tutkijasukupolven tutkija. Tehtävä on tarkoitettu urallaan nopeasti edenneiden nuoren tutkijasukupolven tutkijoiden tukemiseksi, jotta he voivat pätevöityä ja edetä merkittävästi urallaan.

Strategisen tutkimuksen teema-aloitteessa syvennytään veteen ja vesivaroihin sekä työn ja maahanmuuton vuorovaikutuksiin13.6.2023 09:10:05 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) ehdottaa valtioneuvostolle kahta teemaa vuonna 2024 käynnistettäville, kuusivuotisille strategisen tutkimuksen ohjelmille. Neuvoston ehdotukset uusiksi strategisen tutkimuksen ohjelmien teemoiksi ovat: Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä sekä Maahanmuuton, työn ja hyvinvoinnin vuorovaikutukset tulevaisuuden Suomessa. Tutkimusteemoja läpileikkaavaksi painopisteeksi ehdotetaan demokratiaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme