Kuluttajaliitto

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat: Selvyyttä lippukäytäntöihin ja seniorit paremmin huomioon HSL-alueella

Jaa

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry ottaa kantaa HSL:n lipputyyppeihin ja palveluiden hinnoitteluun. Yhdistyksen mielestä epäselvä lippujärjestelmä aiheuttaa sekaannusta ja tarjolla olevien lipputyyppien tulkinta on vaikeaselkoista. Lisäksi yhdistys katsoo, että satunnaisesti matkustavien, kuten esimerkiksi ikäihmisten, kertamatkan kallis lipun hinta vähentää halua julkisilla liikkumiseen.

”Lippuvalikoima on eläkeläisen näkökulmasta sekava ja on hankalaa löytää itselle parhaiten sopiva lipputyyppi”, Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry toteaa. ”Pahimmillaan käy niin, että ihmiset eivät pysty hyödyntämään heille kuuluvia alennuksia ja etuja täysimääräisesti epäselvän lippujärjestelmän vuoksi.”

Kaikkein parasta olisi, että kaikille yli 65-vuotiaille eläkeläisille luotaisiin yhdenmukainen, helppo ja edullinen tapa matkustaa, Pääkaupunkiseudun Kuluttajat toteaa.

Yhdistys on kiinnittänyt huomiota myös AB-alueella lyhyitä matkoja liikkuvien eläkeläisten lippujen hintoihin. ”Kausilippujen rinnalle tarvitaan muitakin vaihtoehtoja saada seniorialennus silloin, kun matkoja on harvoin. Ikäihmisillä ei useimmiten ole säännöllisiä matkoja, jolloin yksittäisen matkan hinta kausilipulla tulee kalliiksi.”

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ehdottaa ratkaisuksi esimerkiksi kymmenen kerran lippua rajoittamattomalla voimassaoloajalla tai mahdollisuutta saada seniorialennus myös kertalipun hintaan. ”Tämä varmasti lisäisi seniorien liikkumista HSL-alueella julkisin välinein.”

Yhdistyksen mielestä on lisäksi erikoista, että eläkeläiset saavat seniorimatkustajille tarkoitetun hintaedun vain käyttäessään HSL-korttia, eikä esimerkiksi asioidessaan mobiililaitteella. Eläkeläisten joukossa on kuitenkin paljon sujuvasti digilaitteita käyttäviä. Kritiikkiä saa myös HSL:n ilmoitus periä uusia maksuja asiointipisteessä asioivilta.

Pääkaupunkiseudun Kuluttajille uusi puheenjohtaja ja hallitus

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry on Kuluttajaliiton alueellinen yhdistys, joka toimii Helsingissä ja muulla pääkaupunkialueella. Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry:n kokouksessa 10.5.2023 hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:

Leena Simonen, puheenjohtaja

Barbro Widing, varapuheenjohtaja

Eero Kiuru, sihteeri

Heli Tynkynniemi, taloudenhoitaja

Irene Roos, jäsenvastaava

Kristiina Siikala, viestinnän asiantuntija

Seija Kannelsuo, järjestö- ja koulutuskoordinaattori

Linda Kiuru, tapahtumajärjestäjä

Anita Hellman, hallituksen jäsen

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry on Kuluttajaliiton alueellinen yhdistys, joka toimii Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan alueellisesti kuluttajien oikeuksien puolesta. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii järjestöneuvos Leena Simonen. Pääkaupunkiseudun Kuluttajat juhlii tänä vuonna 25-vuotisjuhlavuottaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leena SimonenLisätietoja: Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry:n puheenjohtaja

Puh:+358 44 3000144

Tietoja julkaisijasta

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Kuluttajilta vastausvyöry kutistuneista tuotteista – kuinka yleistä ”shrinkflaatio” on?27.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Kuluttajaliitto selvitti, kuinka yleistä tuotteiden pienentyminen vaivihkaa oikein on. Shrinkflaatiosta puhutaan yleensä silloin, kun tuotteen sisältö pienenee ilman myyntihinnan vastaavaa alentumista. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta. Vastauksissa toistuivat selvästi tietyt tuotteet ja tuoteryhmät. Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa selkeää ja avointa viestintää pakkauskokojen muutoksista.

Yleinen väärinymmärrys aiheuttaa kodeissa turhaa ruokahävikkiä – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!13.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Päiväysmerkintöjen väärinymmärtäminen ja epävarmuus ruoan syömäkelpoisuudesta ovat yleisimpiä syitä turhaan ruokahävikkiin. Ruokaa heitetään kodeissa hukkaan varmuuden vuoksi, vaikka ruoka saattaisi olla vielä syömäkelpoista. Asiantuntijoiden vinkkien avulla saat varmuutta ruoan syömäkelpoisuuden arviointiin. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.

Vältä ruoan säilytysmokat ja turha rahanmeno – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!11.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Miten on mahdollista säästää rahaa ja ympäristöä? Ruokahävikkiä syntyy arjessa monista syistä. Ruoka saattaa pilaantua jo ennen aikojaan, jos sitä säilytetään kotona väärin. Lue asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka oikealla säilyttämisellä voi pidentää ruoan käyttöikää ja vähentää turhaa hävikkiä. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme