Tervetuloa juhliin! Luonnontieteellisen museon uusi Juhlat metsässä -näyttely avautuu 3.6.2023

Luonnontieteellisen museon 100 v-syntymäpäiväjuhlilla kaikki ei ole sitä, miltä ulkoapäin näyttää. Juhlateltoissa voit kohdata heinänkorrella vipeltävän kovakuoriaisen, monitaitoisen eläinkonservaattorin tai vaikka varmaotteisen linturengastajan! Juhlat metsässä -näyttely kertoo museon toiminnasta vuosikymmenten varrella ja monista juhlasankarille tärkeistä aiheista – kuten hyönteistutkimuksesta, lintu- ja lepakkoseurannoista, konservoinnista, eläintieteellisistä kokoelmista, digitoinnista ja museon näyttelytoiminnasta. Lisäksi mukana on osio, jossa mietitään, miten jokainen meistä voi vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen.
Näyttelyn suunnittelu ja toteutus ovat museon omaa tuotantoa ja käsikirjoituksen tekemiseen ja aiheiden valintaan ovat osallistuneet Luomuksen asiantuntijat. Juhlanäyttelyn taianomainen tunnelma sopii kaikenikäisille. Näyttelyssä saa koskea, kokeilla ja innostua luonnosta!
Näyttely on avoinna yleisölle 3.6.2023-29.12.2024. Tervetuloa juhlametsään!
Median edustajat voivat tutustua näyttelyyn etukäteen perjantaina 2.6. 12-14 välisenä aikana. Ilmoittaudu Sanna Vuorelle, jos olet tulossa.
Näyttelyn tekijöistä
Päätös juhlanäyttelyn rakentamisesta tehtiin keväällä 2022 ja sen teemaksi valikoitui pian juhlat metsässä. Todellinen suunnittelutyö käynnistyi syksyllä 2022 tutkijoiden työpajoilla, näyttelyn tekstirungon kokoamisella ja hahmottelemalla näyttelyä pienoismallin avulla. Luomuksen amanuenssi Salla Mehtälän työparina ja näyttelyn toisena suunnittelijana toimi Luomukselle pitkään näyttelyitä tehnyt biologi-kuvanveistäjä Ville Heimala.
Näyttelyt valmistuvat aina kuitenkin useiden eri ammattilaisten yhteistyöllä. Juhlanäyttelyn suunnittelussa ovat Luomuksen näyttelytiimin ja konservaattorien lisäksi olleet mukana Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntijat eläinkunta-, seuranta- ja hyönteistiimeistä.
Museon puuseppä Kimmo Fröberg ja konservaattori Roni Andersson ovat olleet päävastuussa näyttelyn fyysisten puitteiden suunnittelusta ja rakentamisesta. Heidän osaamisensa ja kädentaitonsa avulla suunnittelijoiden visiot ovat siirtyneet paperilta todellisuuteen. Näyttelysali on muutettu vanhaksi metsäksi juhlatelttoineen, joissa kaikissa avautuu erilainen maailma. Näyttelystä löytyy niin jättiläisten niitty, konservaattorien verstas kuin kaupunkitaajaman sisäpiha.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yleisöpalvelutiimin päällikkö Sanna Vuori, sanna.vuori@helsinki.fi, 050 415 0256
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.
Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella.
Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lupaava lääkeainekandidaatti ALS:n hoitoon – pidentää rottien ja hiirten elinaikaa ja helpottaa oireita22.9.2023 15:14:19 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimusryhmä yhteistyökumppaneineen löysi lupaavan lääkeainekandidaatin ALS:n hoitoon. Aivoperäinen dopamiinihermokasvutekijä CDNF pidentää eläinkokeissa rottien ja hiirten elinaikaa ja helpottaa taudin oireita.
Suojelualueet eivät yksin riitä turvaamaan luonnon monimuotoisuutta21.9.2023 14:09:40 EEST | Tiedote
Luonnonsuojelualueita pidetään keskeisinä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja luontokadon torjunnan välineinä. Mutta kuinka tehokkaita ne oikeastaan ovat? Riittävätkö ne estämään luontokadon? Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että luonnonsuojelualueet vaikuttavat eliölajeihin eri tavoin.
Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom: Budjettiriihen tulos vahvistaa TKI-toiminnan edellytyksiä merkittävästi20.9.2023 14:31:26 EEST | Tiedote
Rehtori Lindblom kiittää hallitusta tohtorikoulutukseen sekä korkeakoulujen aloituspaikkoihin tehtävistä merkittävistä panostuksista.
Kutsu: Mitä puolen miljoonan suomalaisen geenit kertovat terveydestämme?20.9.2023 10:07:52 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koordinoima FinnGen-tutkimushanke on löytöretki genomitietoon. Se on koko Suomen kattava tutkimushanke, jonka merkittävimmät löydökset voivat auttaa ihmisiä ympäri maailmaa. Tervetuloa Helsingin yliopiston Tiedekulmaan 25.9.2023 klo 17–19 kuulemaan, minkälaisia tutkimusläpimurtoja hankkeessa on tehty ja mitä on vielä odotettavissa.
Puista haihtuvat tuoksuvat kaasut edistävät pilvien muodostumista20.9.2023 08:55:27 EEST | Tiedote
Puut, pensaat ja kasvit voivat vaikuttaa säähän ja ilmastoon. Kasveista vapautuvat kaasumaiset hiilivedyt, erityisesti seskviterpeenit, edistävät pilviytiminä toimivien aerosolihiukkasten muodostumista. Tuore tutkimuslöydös voi vähentää ilmastomallien epävarmuustekijöitä ja auttaa tekemään tarkempia ennusteita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme