Avain

Heli Pekkarisen kylähulluus kasvoi Kylässä Italiassa -kirjaa kirjoittaessa

Jaa
Tietokirjailija Heli Pekkarinen tunnustautuu kylähulluksi. "En rentoudu monen suomalaisen tapaan luonnossa, vaan minun mieleni rauhoittuu ja hartiani laskeutuvat parhaiten kapeilla mukulakivikujilla ja pienillä piazzoilla", kirjoittaa Pekkarinen Kustantamon kuulumisia -blogissa. Rakkaus pieniin italialaisiin kyliin on Kylässä Italiassa -kirjan kirjoittamisen jälkeen vain kasvanut: "Rakastan pieniä kyliäni nyt jopa enemmän kuin ennen kirjan kirjoittamista: koskaan ei tiedä, mihin keskiaikaisessa italialaiskylässä törmää!"
"Halusin kirjaan mahdollisimman erilaisia kyliä. Kävin viime vuonna ainakin 44 kylässä, jossa en ollut aiemmin käynyt", kertoo Heli Pekkarinen. Kuvassa Sperlongan kaupunkimaisemaa.
"Halusin kirjaan mahdollisimman erilaisia kyliä. Kävin viime vuonna ainakin 44 kylässä, jossa en ollut aiemmin käynyt", kertoo Heli Pekkarinen. Kuvassa Sperlongan kaupunkimaisemaa.

(Kirjoitus on julkaistu Kustantamon kuulumisia -blogissa 31.5.2023.)
 

Kylässä Italiassa ei ole kirja, jonka kirjoittamisesta olisin pitkään haaveillut. Pikemminkin se on kirja, joka vain halusi tulla maailmaan.

Kirjan kirjoittamista sinänsä olin kyllä vuosia miettinyt, mutta minulla ei ollut selkeää ideaa mistä. Kun Tietokirjailijoiden syksyn apurahojen haun määräpäivä lähestyi, mietin jälleen kerran, mikä olisi aihe, josta oikeasti tietäisin ja haluaisin kirjoittaa niin paljon, että se kantaisi kirjaksi asti. Vastaus tuli mieleeni niin ilmiselvänä eräänä päivänä, kun olin koiran kanssa lenkillä lempipaikassani Roomassa Villa Pamphilin puistossa, että ihmettelin itsekin, miksen heti asiaa tajunnut: minähän olen täysi kylähullu. 

Kirjan pohjana on siis intohimoni keskiaikaisia italialaiskyliä kohtaan. En rentoudu monen suomalaisen tapaan luonnossa, vaan minun mieleni rauhoittuu ja hartiani laskeutuvat parhaiten kapeilla mukulakivikujilla ja pienillä piazzoilla. Esittelin kirjaidean Avain-kustantamolle ja sain nopean vastauksen, että kustantamo on kiinnostunut kirjan julkaisemisesta. Vaikka Italiasta on paljon kirjoja suomeksi, pienet kylät tarjoaisivat kuitenkin uuden, raikkaan ja näkökulman maahan. Sain apurahan ja sain kustannussopimuksen, mutta kirjasta tuli loppujen lopuksi erilainen kuin alkujaan ajattelin.

Italiassa on satoja viehättäviä keskiaikaisia kyliä, joissa on matkailijoiden suosimia paikkoja enemmän monen kaipaamaa "aitoa" italialaista tunnelmaa. Tiedän, mistä puhun, sillä olen asunut Italiassa lähes 17 vuotta, ensin Pohjois-Italiassa pienessä Angeran kaupungissa Maggiore-järven rannalla ja viimeiset 13 vuotta Roomassa. Rooman turistivirtoja ja hälinää pakenen pikkukyliin aina, kun voin. 

Vuodesta 2014 alkaen olen kirjoittanut blogia ”Näkymiä vihreältä kukkulalta” osin ajankuluksi, osin kertoakseni nimenomaan Rooman ja Italian tuntemattomammista paikoista kuten pienistä keskiaikaisista kylistä. Luulin, että kirjoittaisin kylistä kirjaan aivan kuin blogijuttujakin. Mutta huomasin suunnilleen kolmannen kylän kohdalla, että sama kirjoitustyyli ei toimi.

Vaikka kiistän ehdottomasti perheeni toistuvan väitteen, että kylät ovat keskenään ihan samanlaisia, niin niistä kertovista teksteistä helposti tulee toisteisia: jokainen kylä tunnetaan keskiaikaisesta linnastaan tai linnoituksestaan, kylää ympäröi satoja vuosia vanhat muurit ja kylien kapeilla mukulakivikujilla tai tuhansien askelten painosta kuluneilla portailla tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Ensimmäiset kyläkuvausversioni olivat kuin tekoälyn tekemiä. 

Onneksi keskiaikaisiin kyliin kätkeytyy ihan uskomattomia tarinoita. Pysähtelin kylissä tavallista useammin rakennusten edessä pienten ruskeiden opaskylttien luona ja matkailusivujen esittelyjä tarkkaan. Poikkeuksetta joka kylästä löytyi joku yksityiskohta, joka sai etsimään lisää tietoa. Olenkin oppinut kirjaa kirjoittaessani aivan valtavasti kaupunkivaltioiden välisistä sodista Ranskan vallankumoukseen, Nietzschen onnettomasta rakkaustarinasta runoilija Mary Montagun matkoihin. Historian ja historiallisten henkilöiden lisäksi tiedän nyt, minkälainen on sakaraharjainen torni, mykerökukkaisten sukuun kuuluva kuuluva maruna-yrtti ja 6-tuntinen kello. Lisäksi olen tutustunut lukuisiin legendoihin merirosvoista, noidista, myyttisistä sotasankareista ja kummituksista. Rakastan pieniä kyliäni nyt jopa enemmän kuin ennen kirjan kirjoittamista: koskaan ei tiedä, mihin keskiaikaisessa italialaiskylässä törmää! 

Halusin kirjaan mahdollisimman erilaisia kyliä. Kävin viime vuonna ainakin 44 kylässä, jossa en ollut aiemmin käynyt. Suunnitelmissani oli käydä vielä useammassakin, mutta osa kyläkierroksista oli pakko perua ennakoimattomien syiden vuoksi. Italiassa oli mm. vuonna 2022 poikkeuksellisen kuuma kevät ja alkukesä. Lisäksi sain heinäkuussa koronan ja alkusyksystä olin muuton vuoksi ilman nettiyhteyttä ja olin varma, että tecnico tulisi käymään juuri silloin, kun en olisi kotona. Loppujen lopuksi kirjaan päätyi 21 kylää ja niidenkin valinta oli vaikeaa. 

Matka ideasta kirjaksi on varmasti aina mutkaisempi kuin alkujaan ajattelee. Tavoitteenani oli kuitenkin koko ajan kirjoittaa sellainen kirja, jonka itse haluaisin lukea. Kun sain postin tuoman upeasti taitetun kirjan pari viikkoa käsiini Roomassa, katselin sitä vähän hämmästellen: ai tämmöinenkö siitä tuli. 
Heli PekkarinenAvainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet


Avain, Suomen kirjastopalvelu Oy, viestintäjohtaja Vilja Kujanpää, vilja.kujanpaa@avain.net, puh. 040 755 3319


arvostelukappaleet: info@avain.net

Kuvat

"Halusin kirjaan mahdollisimman erilaisia kyliä. Kävin viime vuonna ainakin 44 kylässä, jossa en ollut aiemmin käynyt", kertoo Heli Pekkarinen. Kuvassa Sperlongan kaupunkimaisemaa.
"Halusin kirjaan mahdollisimman erilaisia kyliä. Kävin viime vuonna ainakin 44 kylässä, jossa en ollut aiemmin käynyt", kertoo Heli Pekkarinen. Kuvassa Sperlongan kaupunkimaisemaa.
Lataa
kansi: Heli Pekkarinen, Kylässä Italiassa (Avain)
kansi: Heli Pekkarinen, Kylässä Italiassa (Avain)
Lataa
Canterano, kuva: Heli Pekkarinen
Canterano, kuva: Heli Pekkarinen
Lataa
Heli Pekkarinen, kuva: Heli Pekkarinen
Heli Pekkarinen, kuva: Heli Pekkarinen
Lataa
Scanno Abruzzo, kuva: Heli Pekkarinen
Scanno Abruzzo, kuva: Heli Pekkarinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Avain
Avain
Työpajankatu 13 A
00580 Helsinki

09 5840 440https://avain.net/

Avain on suomalainen kirjakustantamo, joka kustantaa laadukasta kotimaista kirjallisuutta. Kustantamo on palkittu Selkokeskuksen Seesam-palkinnolla tunnustuksena selkokirjallisuuden edistämisestä.

Avain on osa Suomen kirjastopalvelu Oy:tä ja Booky Groupia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Avain

Bokashi – jätehuollon pehmeä teknologia20.9.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston tutkijatohtori Veera Kinnunen perehtyi pehmeään teknologiaan kirjoittaessaan teosta Bokashi: Vallankumous ämpärissä (Avain). "Jäin miettimään, mikseivät kompostit kuulu kaupunkeihin. Eikö olekin vain ideologisten ja poliittisten suhdanteiden seurausta, että kaupunkien jätehuolto on päädytty toteuttamaan vieraannuttavilla ja jättimäisillä infrastruktuureilla eikä vaikkapa pienimuotoisilla, paikallisilla järjestelmillä, kuten komposteilla ja pienvoimaloilla? Voiko jäte tehdä muutakin kuin pilata maailman", hän pohtii Kustantamon kuulumisia -blogin postauksessaan.

Karhu : Metsän kultainen omena -kirja kertoo karhujen kiehtovasta elämästä13.9.2023 07:40:00 EEST | Tiedote

Metsissämme asuvat karhut ovat ruskeakarhuja, mutta tunnemme heidät tuttavallisemmin karhuina. Kuinka karhut viestivät keskenään? Miten karhunpentu oppii itsenäiseksi karhuksi Kirja soveltuu luettavaksi kaikille karhuista kiinnostuneille, myös aikuisille, jotka haluavat tutustua metsiemme valtiaaseen, karhuun. Daga Ulv on helsinkiläinen taiteilija, joka on kuvittanut useita eläinaiheisia tietokirjoja ja lastenkirjoja. Karhu : Metsän kultainen omena on toinen osa Suomen suurpedoista kertovassa kirjasarjassa. Ensimmäinen osa Susi : Canis lupus ilmestyi keväällä 2023. teos: Karhu : Metsän kultainen omena kirjailija: Daga Ulv ISBN: 9789523044869 kustantaja: Avain ilmestymispäivä: 13.9.2023

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme