Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työsuojeluviranomaiset valvovat uudistetun työturvallisuuslain noudattamista

Jaa

Työturvallisuuslain muutos astuu voimaan 1.6.2023. Lakimuutoksen tarkoitus on vahvistaa työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä sekä vähentää työkyvyttömyyttä ja ennenaikaista työelämästä poistumista.

Lakimuutos täsmentää minkälaisia työn kuormitustekijöitä on otettava huomioon osana työn vaarojen selvittämistä ja arviointia. Työnantajan tulee ottaa huomioon sekä työn fyysiset kuormitustekijät että työn sisältöön, työn järjestelyihin ja työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyvät kuormitustekijät. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liiallinen tietomäärä, jatkuvat keskeytykset, vaikeat asiakastilanteet, liiallinen työmäärä ja epäkohdat työyhteisön vuorovaikutuksessa.

Vaarojen arvioinnissa huomioon otettavaksi seikaksi lakimuutoksessa on lisätty ikääntyminen. Lakimuutos korostaa ikääntymiseen liittyvien vaara- ja haittatekijöiden tunnistamista, jotta työnantaja voisi toteuttaa työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden edellyttämiä työn ja työolosuhteiden parantamiseksi tarvittavia toimenpiteitä.

Uudistettu työturvallisuuslaki korostaa työnantajan velvollisuutta jatkuvasti tarkkailla työympäristön ja työtapojen turvallisuuden lisäksi työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä työssä. Työnantajien on toteutettava yksilöllisiä työsuojelutoimenpiteitä tarpeen mukaan ja otettava huomioon työntekijän henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten ikä, kielitaito ja työssä kohdatut fyysiset ja psykososiaaliset kuormitustekijät.

Raskaussuojelun säännöksiä on työturvallisuuslaissa täydennetty lisäämällä maininta äskettäin synnyttäneistä ja imettävistä työntekijöistä, mikä korostaa heidän suojelunsa merkitystä työympäristössä.

Työsuojeluviranomaiset valvovat työnantajien velvollisuutta noudattaa lain vaatimuksia. Lakimuutosten noudattamista valvotaan muun muassa työsuojelutarkastuksilla, joilla käsitellään psykososiaalista kuormitusta, työntekijöiden saamaan opetusta ja ohjausta tai erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavia riskitekijöitä.

Työsuojeluviranomainen antaa ohjeita ja neuvontaa työturvallisuussäännösten soveltamiseen työpaikoilla. Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta numerossa 0295 016 620 neuvoo ja ohjeistaa työn terveyteen ja turvallisuuteen liittyvissä asioissa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Auli Oranen-Pyykönen, 0295 016 993, auli.oranen-pyykonen@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Elintarviketehtaassa käytössä ollut vaarallinen kone toi sakkoja työturvallisuusrikoksesta3.5.2024 13:37:17 EEST | Tiedote

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi elintarvikealan yrityksen 20 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi kaksi työnjohtajaa sekä päätyönjohtaja tuomittiin 15 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja tuotantopäällikkö 20 päiväsakon yhteiseen sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja työsuojelurikkomuksesta. Käsiteltävänä oli marraskuussa 2020 Keravalla tapahtunut työtapaturma ja sen tutkinnassa havaitut puutteet työturvallisuudessa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 29.4.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye