Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kesätyöpaikkojen työsuojeluvalvonta: onko nuori perehdytetty kunnolla?

Jaa

Työsuojeluviranomainen tarkastaa tänäkin kesänä kesätyöpaikkoja eri puolilla Suomea. Tarkastukset tehdään ennalta ilmoittamatta ja niissä valvotaan työnantajan toimintaa. Tietoa kerätään muun muassa asiakirjoista ja haastattelemalla työntekijöitä.

Tarkastusten yhtenä tavoitteena on varmistaa, että työntekijä on perehdytetty riittävän hyvin työhön. Tarkastaja kysyy nuorilta esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Onko sinut perehdytetty työpaikan sääntöihin ja turvallisiin työtapoihin? Tiedätkö, keneltä voit pyytää apua poikkeustilanteissa? Onko työpisteessä juomavettä ja tuoli tauoille? Saatko pitää vessatauot? Oletko saanut työsopimuksen, josta selviää työajat, palkat ja muut työnteon ehdot? Saatko työvuorot tietoosi riittävän ajoissa?

”Haluamme kohdata nuoria työntekijöitä, jotta voimme kertoa heille työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista. Kerromme heille myös, että mahdollisissa ongelmatilanteissa voi kääntyä työsuojeluviranomaisen puoleen. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin haasteiden kanssa”, kertoo tarkastaja Juho Loukiala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Valvonnan kohteina ovat erilaiset työpaikat, jotka työllistävät alle 30-vuotiaita kesätyöntekijöitä: esimerkiksi kahvilat, pikaruokalat, kaupat, puutarhatyö ja kaduilla tapahtuva myyntityö kuten niin sanottu feissaus.

1.6.2023 astuu voimaan työturvallisuuslain muutos. Siinä täsmennetään, että työnantajan tulee huomioida perehdytyksessä työntekijän henkilökohtaiset edellytykset, kuten ikä, kielitaito tai osatyökykyisen työntekijän yksilölliset rajoitteet tai tarpeet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Juho Loukiala
p. 0295 016 812, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme