Hyvinvoinnin mittari käyttöön asiakastyössä
Asiakastyössä tarvitaan usein yleistietoa kuvaamaan ihmisen hyvinvointia. Diakissa kehitetty 3X10D-elämäntilannemittari vastaa tähän tarpeeseen. Tuoreessa verkkojulkaisussa esitellään vuodesta 2015 alkaen kehitetyn 3X10D-elämäntilannemittarin eri versioita ja kuvataan mittareiden käyttöä ja tutkimusta.

– 3X10D-elämäntilannemittarin tavoitteen on ollut rakentaa yleinen nopeasti hyödynnettävä mittari, jota voidaan hyödyntää asiakastyössä puheeksi oton välineenä ja tulevaisuussuunnitelman pohjana. Mittaria on hyödynnetty paljon, ja se toimii hyvin alkuperäisessä tavoitteessaan, kertoo yksi julkaisun toimittajista, Diakin erityisasiantuntija Sakari Kainulainen.
3X10D-elämäntilannemittarin avulla voi tehdä kokonaisvaltaisen itsearvion omasta elämäntilanteestaan vastaamalla muutamassa minuutissa kymmeneen kysymykseen. Mittaria on kokeillut kymmenet tuhannet vastaajat. Sitä on hyödynnetty erityisen paljon Zekki-sivustolla nuorten itsearviossa ja tuen tarjonnassa.
Mittarista löytyvät omat versiot ikäryhmille 7-vuotiaista eteenpäin sekä heidän vanhemmilleen. Ne on kehitetty yhdessä kohderyhmän ja sen kanssa työskentelevien ammattilaisten kanssa. Kaikki 3X10D-elämäntilannemittarin versiot perustuvat tutkimustietoon.
– 3X10D-elämäntilannemittari on työväline, joka vahvistaa asiakkaan ääntä sekä helpottaa moniammatillista ja -alaista yhteistyötä. Mittari helpottaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioimista asiakastyössä. Lisäksi se systematisoi työtapaa ja varmistaa asiakastyön laatua. Mittaria on kiitelty erityisesti siitä, että se on nopea ja helppo, moniin eri konteksteihin sopiva kokonaistilanteen kartoittaja, Kainulainen kertoo.
Osallisuutta ja vaikuttavuutta vahvistava 3X10D-elämäntilannemittari -verkkojulkaisu antaa lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille kuvan mittarin hyödyntämismahdollisuuksista. Se toimii käsikirjana, joka valottaa mittarin taustoja sekä kokoaa eri versiot yhteen avaten niiden käyttötarkoituksia. Käsikirjaa voi hyödyntää myös mittareiden käyttöönotossa.
– Mittaaminen on tulossa myös osaksi sosiaalipalveluita, mutta mittareita ei ole vielä paljon tarjolla. Erityisesti lastensuojeluun kehitetyllä mittarilla on suuri tarve muun muassa asiakastyössä ja tiedolla johtamisessa, Kainulainen huomauttaa.
Kansallisella tasolla on menossa laajaa kehittämistyötä muun muassa hyvinvointialueiden ja HYTE-toimijoiden indikaattoreiden kehittämisessä.
– 3X10D-elämäntilannemittari tuo nopean välineen sosiaalialalle asiakastyöhön ja tiedolla johtamiseen. Diak tarjoaa myös valmennuksia, koulutusta ja opastusta mittarin käyttöönottoon, Kainulainen kertoo.
Julkaisu
Kainulainen, S., Paananen, R., Ketola, R., & Porko, P. (2023). Osallisuutta ja vaikuttavuutta vahvistavat 3X10D-elämäntilannemittarit. (Diak Puheenvuoro 44). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023041236130
Yhteyshenkilöt
Sakari KainulainenasiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 869 6018sakari.kainulainen@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme