Hyvin johdetulla etätyöllä positiivinen vaikutus yritysten tuottavuuteen
Etätyö on muodostunut pysyväksi osaksi suomalaista työelämää. Etätyömahdollisuus on myös yrityksille merkittävä kilpailutekijä. Sekä yritysjohto että henkilöstö kokevat etätyöstä olevan selkeää hyötyä niin työntekijän oman työn kuin myös koko yrityksen kannalta. Tiedot käyvät ilmi EK:n Innolinkiltä tilaamasta selvityksestä sekä EK:n itse tekemästä yrityskyselystä.
Tällä hetkellä etätyöhön oikeutetut henkilöt tekevät etätöitä keskimäärin kolme päivää viikossa eikä etätyön määrään ennakoida lähivuosina merkittävästi muuttuvan.
Yritysten henkilöstölle on tärkeää etätyön tekemistä koskeva autonomia, joka myös tunnistetaan yritysjohdossa. Toisaalta tutkimuksesta piirtyy esiin tarve yritysjohdon määrittelemille etätyötä koskeville linjauksille, jotta etätyö olisi mahdollisimman hyvin yhteensovitettavissa yrityksen kokonaisedun mukaisesti.
”Etätyön myötä kommunikaation rooli on korostunut. Ne yritykset, joissa uskalletaan käydä keskustelua etätyöstä ja käytännöistä menestyvät jatkossa. Tutkimustulosten perusteella luottamus käydä tällaista keskustelua yritysjohdon ja henkilöstön välillä on hyvällä tasolla”, Innolinkin toimitusjohtaja Pekka Vuorela sanoo.
Etätyön vaikutus yritysten tuottavuuteen on positiivinen. Samalla henkilöstön ja yritysjohdon näkemykset tuottavuudesta kuitenkin eroavat toisistaan jonkin verran. Henkilöstö kokee etätyön kasvattaneen sekä oman työn että yrityksen tuottavuutta enemmän kuin yritysjohto.
Selvityksestä käy hyvin ilmi, että etätyön toimivuus vaihtelee tehtävittäin. Rutiininomaisten työtehtävien hoitoon etätyö soveltuu hyvin. Uusien tehtävien ja vastuiden haltuunotto tai strateginen kehittäminen on sen sijaan etätyössä haastavampaa ja yritysten johto tunnistaa nämä haasteet työntekijöitä selkeämmin.
”On ilahduttavaa, että työpaikoilla on paikallisesti haettu kullekin sopiva tapa tehdä töitä. Etätyöstä näyttää olevan hyötyä monille työntekijöille ja yrityksille. Yritysten menestymisen kannalta on tietenkin olennaista löytää tapoja parantaa strategista kehittämistä sekä uusien tehtävien haltuunottoa. Näiden tehtävien merkitys korostuu jatkossa, kun tekoäly hoitaa tulevaisuudessa entistä suuremman osan rutiininomaisista tehtävistä”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa.
Etätyöllä on ollut merkittäviä vaikutuksia myös yritysten tilankäyttöön. EK:n jäsenyrityksissä toimitilojen käyttöaste etätyötätekevien osalta on viimeisen vuoden aikana ollut keskimäärin 57 prosenttia. Innolinkin selvityksessä henkilöstö ei nähnyt yritysten toimitilojen rajoittavan lähityöskentelyä.
”Koronapandemian myötä lisääntynyt etätyö on iskenyt merkittävällä tavalla kaupunkikeskustoihin. Tutkimustulosten perusteella liikkuminen ydinkeskustoissa ei ole palaamassa koronaa edeltävään aikaan. Tämä asettaa kannattavuushaasteita liiketilamarkkinoille sekä siellä toimiville yrityksille. Kaikkea ei varmastikaan ole vielä nähty”, sanoo Häkämies.
Tutkimuksen taustaa
Elinkeinoelämän keskusliitto EK halusi selvittää etätyön vaikutuksia yrityskenttään ja tuottavuuteen. Innolink toteutti selvityksen, johon osallistui yhteensä 12 merkittävää suomalaista yritystä. Tutkimuksessa syvähaastateltiin yritysten ylin johto ja henkilöstölle lähetettiin sähköinen kysely. Ylimmän johdon haastatteluihin osallistui 12 yritystä ja henkilöstön sähköiseen kyselyyn 11 yritystä. Tämän lisäksi EK toteutti oman jäsenkyselyn aiheesta ja tähän vastasi 625 yritystä. Molemmat selvitykset tehtiin huhti-toukokuussa 2023. Selvityksissä tehtiin yhteistyötä Työterveyslaitoksen kanssa.
Lisätietoja:
toimitusjohtaja Jyri Häkämies, EK (haastattelupyynnöt viestinnän asiantuntija Teemu Lindforsin kautta, p. 0400 284 764)
toimitusjohtaja Pekka Vuorela, Innolink, p. 050 571 8804
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
KUTSU 4.10.: Digibarometri 2023 – mikä on yritysten, hallinnon ja kansalaisten digitalisaation taso?29.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote
Hyvä toimittaja / toimitus Vuosittain julkaistava Digibarometri analysoi ja vertaa digitalisaation hyödyntämistä eri maissa. Tervetuloa 4.10. klo 9 kuulemaan analyysia ja puheenvuoroja siitä, miten suomalaisyritykset, julkinen sektori ja kansalaiset pärjäävät digitalisaation kentällä sekä seuraamaan paneelikeskustelua. Ilmoittaudu webinaariin kuulemaan tuloksia tästä. Ystävällisin terveisin Teemu Lindfors EK:n viestintä p. 0400 284 764, teemu.lindfors@ek.fi ---- Digibarometri 2023 – mikä on yritysten, hallinnon ja kansalaisten digitalisaation taso? Aika: keskiviikko 4.10.2023 klo 9.00–10.25 Osallistuminen: Microsoft Teams Live -etäyhteyden kautta Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä Tervetuloa kuulemaan Digibarometrin tuloksia vuodelta 2023: Miten suomalaisyritykset, julkinen sektori ja kansalaiset pärjäävät kansainvälisessä vertailussa? Mikä selittää tulostamme? Millaisia johtopäätöksiä voidaan tehdä yritysten digi-intensiteetin merkityksestä liiketoiminnalle? Miten yritykset hyödyntävät
Elinkeinoelämän luottamus laskussa27.9.2023 08:00:40 EEST | Tiedote
Vähittäiskaupassa luottamus pysyi ennallaan, muilla päätoimialoilla suunta alaspäin.
EK:n Vientibarometri: Puolet vientiyrityksistä on hajauttanut toimitusketjuja, puolet kasvattanut varastoja20.9.2023 12:31:04 EEST | Tiedote
Suomalaiset vientiyritykset jatkavat vauhdilla toimitusketjujensa hajauttamista ja kasvattavat varastoja reaktiona maailmankaupan epävarmuuksiin. Sen sijaan vain harva on palauttanut toimintoja Suomeen tai lähialueelle, osoittaa Elinkeinoelämän keskusliiton Vientibarometri.
EK budjettiriihestä: Hallituksen suunta oikea, julkisen talouden tilanne huolestuttava20.9.2023 09:47:01 EEST | Tiedote
Hallitus pitää kiinni talouslinjastaan ja tavoitteestaan katkaista velkaantuminen. Samalla vahvistetaan ostovoimaa ja panostetaan tutkimus- ja kehitystoimintaan. Toimet ovat välttämättömiä, jotta Suomi saadaan nostettua takaisin kestävän julkisen talouden tielle.
Suomi on palautettava kestävän julkisen talouden tielle14.9.2023 06:59:00 EEST | Tiedote
Hallituksen ei tule budjettiriihessä pakittaa hallitusohjelman linjauksista, vaan keskittyä talouslinjansa sekä työllisyyttä edistävien rakenteellisten uudistusten toimeenpanoon, toteaa Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme