HelsinkiMissio

Nuorten kriisipiste 30 vuotta – vaikuttavaa apua nuorille kolmella kielellä

Jaa

Vuonna 1993 nuorten itsemurhien ehkäisemiseksi perustetun Nuorten kriisipisteen työn painopiste on muuttunut ajan mukana. Tänä päivänä tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä, lisätä ja ylläpitää hyvinvointia sekä vahvistaa osallisuutta. Apua on saatavilla valtakunnallisesti kolmella kielellä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Nuorten kriisipisteen tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä, lisätä ja ylläpitää hyvinvointia sekä vahvistaa osallisuutta
Nuorten kriisipisteen tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä, lisätä ja ylläpitää hyvinvointia sekä vahvistaa osallisuutta We are here / Johannes Romppanen & Risto Musta HelsinkiMissio

Nuorten kriisipisteen matalan kynnyksen avulle on edelleen valtava tarve. Yksinäisyys on kasvava ilmiö nuorten keskuudessa, jota pandemian aikaiset rajoitukset vahvistivat. HelsinkiMission kyselyselvityksestä ilmenee, että peräti joka neljäs nuori kokee, että hänellä ei ole yhtään läheistä ystävää eikä porukkaa, johon kokisi kuuluvansa. *  Pitkittyessään yksinäisyys heikentää sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä.

 – Ympäröivä maailma on viime aikoina haastanut erityisesti nuorten hyvinvointia ja kasvurauhaa. Globaalit kriisit, kuten koronapandemia, ilmastonmuutos ja sota, ovat aiheuttaneet huolta tulevaisuudesta ja heikentäneet nuorten hyvinvointia. Nuorten kriisipiste tarjoaa matalalla kynnyksellä ammattilaisen keskusteluapua ja vapaaehtoisen tukihenkilön seuraa, kun nuori on jäänyt vaikeiden tunteiden vuoksi yksin, sanoo Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen.

Tutkitusti tehokasta työtä nuorten auttamiseksi

Tällä hetkellä julkiset nuorten mielenterveyspalvelut ovat pahasti ruuhkautuneet ja hoitoa on vaikea saada. Ennaltaehkäisevä työ vähentää ongelmien pitkittymistä ja muuttumista hoitoa tarvitseviksi sairauksiksi.

Nuorten kriisipisteen tekemän työn vaikuttavuutta tutkittiin SROI-arvioinnissa (Social Return On Investment), joka toteutettiin yhteistyössä Kuntoutussäätiön kanssa. Nuorten auttamiseen sijoitettu euro tuotti itsensä takaisin yhteiskunnallisina hyötyinä samana vuonna jopa kaksinkertaisesti. Lue lisää.

– Ennaltaehkäisevään työhön nuorten kasvun ja kehityksen tukemiseksi ja inhimillisen kärsimyksen vähentämiseksi kannattaa sijoittaa myös taloudellisesta näkökulmasta. Kutsuisin nuorten ennaltaehkäisevien palvelujen tukemista eettiseksi ja viisaaksi sijoittamiseksi, Rouhiainen toteaa.

Nuorten kriisipisteen apu 1229-vuotialle nuorille

Nuorten kriisipiste on tarjonnut nuorille jo vuosia paikan miettiä rauhassa elämäänsä turvallisen aikuisen kanssa. Keskustelu- ja kriisiapua sekä tukihenkilötoimintaa tarjotaan myös osana HelsinkiMission School to Belong -ohjelmaa. Ohjelma auttaa tunnistamaan ja vähentämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä oppilaitoksissa. Ensi lukuvuonna mukana on yli 100 oppilaitosta ympäri Suomen. Vuonna 2022 kohtasimme nuoria palveluissamme 24 564 kertaa.

Keskusteluapu

  • Yksilöllistä keskusteluapua erilaisiin kriisitilanteisiin, yksinäisyyteen sekä pari- ja lähisuhteiden ongelmiin (1–5 tapaamista)
  • Etäyhteyksin tai paikan päällä, Albertinkatu 33, Helsinki

Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilö on koulutettu vapaaehtoinen, joka voi tukea Itsenäistymiseen liittyvissä asioissa, seurustelu-, kaveri- ja perhesuhdeasioiden sekä seksuaalisuuteen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvissä pohdinnoissa.

  • Lähitukihenkilöitä pääkaupunkiseudulla 12–29-vuotiaille 
  • Etätukihenkilöitä sijainnista riippumatta 15–29-vuotiaille 

Nuorten kriisipisteen palvelut kootusti verkossa: https://www.helsinkimissio.fi/tarvitsetko-apua/nuorille/

School to Belong -ohjelma:  https://www.helsinkimissio.fi/schooltobelong/

*)  School to Belong -yksinäisyyskysely

KUTSU MEDIALLE: Nuorten kriisipiste 30 vuotta juhlaseminaari 8.6. klo 9–11

Nuorten kriisipiste on kulkenut osana HelsinkiMission 140-vuotista historiaa jo 30 vuoden ajan. Tule juhlistamaan Nuorten kriisipistettä Oodin Maijansaliin. Ilmoittaudu seminaariin:  viestinta@helsinkimissio.fi

Lisätietoa seminaarista ja ohjelma:

https://www.helsinkimissio.fi/tapahtuma/nuorten-kriisipiste-30-v-juhlaseminaari/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen
045 855 0962
heidi.rouhiainen@helsinkimissio.fi

HelsinkiMissio on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö. Tehtävämme on vähentää yksinäisyyttä ja lisätä hyvinvointia. Olemme toimineet lähes 140 vuoden ajan. Tunnemme yksinäisyyden ja tiedämme keinot sen voittamiseksi.

Toimimme lähes sadan ammattilaisen ja tuhannen vapaaehtoisen voimin. Kohtaamme, tuemme ja autamme vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tarjoamme yksinäisyyttä lievittäviä palveluja valtakunnallisesti sekä mahdollisuuden osallistua vapaaehtoisena kohtaamaan muita.

Kutsumme kaikki tekoihin yksinäisyyttä vastaan. Tavoitteemme on, että kukaan ei jää yksin.

helsinkimissio.fi

#YhdessäYksinäisyysVoitetaan

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HelsinkiMissio

School to Belong-ensamhetsenkät: Unga som upplever ensamhet träffas sällan utanför skolan eller online – inom skolor har man hittat lösningar för att minska på ensamheten19.9.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Var tredje (33 %) ung som upplever ensamhet träffar inte kompisar eller andra jämnåriga varje vecka vare sig på fritiden eller online. Ungas upplevelse av att de kan påverka sina egna känslor av ensamhet har ökat med fyra procentenheter på ett år i läroanstalter som deltar i School to Belong-programmet. Respondenterna i School to Belong-ensamhetsenkäten är 6 335 unga.

School to Belong -yksinäisyyskysely: Yksinäisyyttä kokevat nuoret tapaavat toisiaan harvoin kouluyhteisön ulkopuolella – ratkaisuja löydetty yksinäisyyden vähentämiseksi19.9.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Joka kolmas (33 %) yksinäisyyttä kokevista nuorista ei tapaa kavereita tai muita saman ikäisiä viikoittain kasvokkain eikä verkossa. Nuorten kokemus siitä, että he voivat vaikuttaa omaan yksinäisyyden tunteeseen on kasvanut vuodessa neljä prosenttiyksikköä School to Belong -ohjelmassa mukana olevissa oppilaitoksissa. School to Belong -yksinäisyyskyselyssä on vastaajana 6 335 nuorta.

”Varför är jag ensam?” – Över hundra sökningar efter hjälp mot ensamhet i huvudstadsregionen varje dag15.8.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Var tionde finländare lider av skadlig, långvarig ensamhet. Många söker svar online och använder sökmotorer för att få hjälp mot ensamhet både i städer och på landsbygden. Kampanjen Så att var och en möts av en medmänniska lyfter fram ett växande problem men också möjligheten att ge och få hjälp för att lindra problemet. Kampanjen samlar in medel för arbetet mot ensamhet.

”Miksi olen yksin?”– pääkaupunkiseudulla haetaan apua yksinäisyyteen verkossa yli sata kertaa päivässä15.8.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Joka kymmenes suomalainen kärsii haitallisesta, pitkäkestoisesta yksinäisyydestä. Yksinäisyyteen haetaan vastauksia verkosta ja hakukoneilla etsitään apua niin kaupungeissa kuin haja-asutusalueilla. Jotta vastassa olisi ihminen –kampanja nostaa esille kasvavan ongelman sekä mahdollisuuden antaa ja hakea apua sen lievittämiseksi. Kampanjalla kerätään varoja yksinäisyyden vastaiseen työhön

Nuoriin sijoitettu euro tuotti itsensä takaisin jo samana vuonna – parhaimmillaan yhteiskunnalliset hyödyt ovat kaksinkertaistuneet12.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kolme kotimaista säätiötä sekä kaksi perheyritystä sijoitti lähes miljoona euroa HelsinkiMission työhön nuorten yksinäisyyden vähentämiseksi. Yhteistyössä vuosina 2020–2022 saatiin aikaan paljon hyvinvointivaikutuksia ja toimintaan sijoitettu euro tuotti itsensä takaisin jo samana vuonna – jopa lähes kaksinkertaisena. Yhteistyö jatkuu seuraavan kolmen vuoden ajan kouluyhteisöissä ympäri Suomen, jotta yksikään nuori ei jää yksin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme