Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Suomalaiset arvostavat lakko-oikeutta, mutta nostaisivat lakkosakkoja

Jaa
Suomalaisista 55 prosenttia pitää laittomista lakoista määrättävien lakkosakkojen tuntuvaa korottamista kohtuullisena, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Arvo- ja asennetutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä lakoista ja työrauhasta.
Miten suhtautuu ehdotuksiin työrauhalainsäädännön muuttamisesta? (%)
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Miten suhtautuu ehdotuksiin työrauhalainsäädännön muuttamisesta? (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Varsinkin hallitusta muodostavien puolueiden sekä keskustan kannattajat suhtautuvat myötämielisesti lakko-oikeuden rajoittamiseen. Hallituksen muodostamisesta neuvottelevat kokoomuksen johdolla perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit. Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden kannattajista 67 prosenttia pitää kohtuullisena laittomasta lakosta määrättävien lakkosakkojen tuntuvaa korottamista nykytasostaan.

”Suomalaiset pitävät lakko-oikeutta perusoikeutena, mutta kaipaavat sille myös rajoja. Laittomien lakkojen rajoittamiselle on laajempaakin tukea kuin vain porvaripuolueiden kannattajien keskuudessa. Laittomista lakoista määrättävien lakkosakkojen tuntuva korottaminen voi olla yksi käytäntöjä selkeyttävä tekijä”, sanoo tulosanalyysin kirjoittanut EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Suomalaisista 62 prosenttia pitää lakko-oikeutta perusoikeutena, jota ei saa rajoittaa missään oloissa. Toista mieltä on 27 prosenttia.

Eri puolueiden kannattajista innokkaimpia korottamaan laittomista lakoista määrättäviä sakkoja ovat keskustan (88 % pitää kohtuullisena) ja kokoomuksen kannattajat (83 %). Myös RKP:n, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien kannattajien enemmistö pitää kohtuullisena laittomien lakkojen sakkojen korotuksia. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajien vähemmistö pitää ehdotusta kohtuullisena. Sama jakauma havaitaan muidenkin lakko-oikeutta koskevien rajoitusehdotusten kohdalla. Yleisesti ottaen suurimmat valmiudet lakko-oikeuden rajoittamiseen on kokoomuksen, keskustan ja RKP:n kannattajilla

Tulokset perustuvat 2 043 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–13.2.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Sami Metelinen: Suomalaiset arvostavat lakko-oikeutta, mutta toivovat selkeämpiä rajoja sen käytölle -EVA Artikkeli keskiviikkona 7.6. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Huom! Tiedotteen embargo on 7.6. kello 6.00. Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Miten suhtautuu ehdotuksiin työrauhalainsäädännön muuttamisesta? (%)
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Miten suhtautuu ehdotuksiin työrauhalainsäädännön muuttamisesta? (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Jäykkä sääntely ja viranomaistoiminta haittaavat yritystoimintaa Suomessa5.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Yritysten oikeusturvassa on viisi suurta ongelmaa: sääntely on lisääntynyt hallitsemattomasti, valitusprosessit hidastavat investointeja, säännöt ovat erilaisia julkiselle ja yksityiselle toimijalle, viranomaistoiminta on ennakoimatonta ja kirjavaa, eikä lainsäädäntöprosessissa oteta huomioon yritysvaikutuksia, kirjoittavat EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää ja oikeustieteen professori Juha Raitio EVA Analyysissa Hiekkaa rattaissa.

Suomessa siirrytty hienoisesti kulutuksen verottamisesta työn verottamiseen – toisin kuin OECD suosittelee28.6.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Työn verojen suhde bruttokansantuotteeseen on viime vuosina Suomessa hieman kasvanut, kun taas kulutus- ja haittaverojen suhde bruttokansantuotteeseen on pienentynyt. Työn ja kulutuksen verojen suhde bruttokansantuotteeseen pysyi pitkään vakaana, mutta nyt Suomessa on siis siirrytty hienoisesti kulutuksen verottamisesta työn verottamisen suuntaan. Myös yritys-, pääomatulo- ja omaisuusverojen suhde bruttokansantuotteeseen on kasvanut. Tiedot käyvät ilmi EVAn päivitetystä Verojen kirja -julkaisusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme