MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry: Ikääntynyt mieli 2050 -visio peräänkuuluttaa ikäsyrjinnän purkamista – Tervetuloa Teams-julkistukseen 12.6. klo 12.30–14.00

Jaa

MIELI ry:n uunituore Ikääntynyt mieli 2050 -visio sisältää tavoitteet yli 65-vuotiaiden mielenterveyden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Vision kokoamiseen osallistui 33 ikääntyneiden parissa työtä tekevää tahoa.

Yhdeksi vision kärkiteemoista nousi ikäsyrjivien asenteiden purkaminen.

”Pelkkä ikä ei kerro paljoakaan yksilön ominaisuuksista tai rooleista, toisin kuin ikääntymiseen liittyvät asenteet ja stigmat antavat olettaa. Kielteiset asenteet ikääntyneitä kohtaan heikentävät ikääntyneiden mielenterveyttä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Ikäsyrjinnästä on syytä päästä eroon”, sanoo ikävision koostamista luotsannut MIELI ry:n asiantuntija Sonja Maununaho. 

”MIELI ry:n visio kehottaakin hyödyntämään nykyistä paremmin ikääntyneiden osaamista työelämässä, vapaaehtoistyössä, omassa lähipiirissään ja yhteisöissään”, Maununaho muistuttaa.

Julkisen keskustelun rajoittuminen huoltosuhteeseen ja palveluiden riittävyyteen on omiaan lisäämään eri ikäisten vastakkainasettelua, eriarvoisuutta ja ikäsyrjintää.

”Ikääntyneiden mielenterveyden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi tarvitaan hoivapalveluita huomattavasti laajempaa perspektiiviä, kun Suomi ikääntyy. Nyt ikääntyneiden potentiaali jää helposti kestävyysvajepuheen varjoon”, sanoo johtaja Timo Lehtinen MIELI ry:stä.

”Konkarit ovat suomalaisessa työelämässä iso voimavara. Ikääntyvät kannattelevat yhteiskuntaa monin tavoin muun muassa vapaaehtoistyön ja omaishoidon muodossa. Neljä viidestä isovanhemmasta tukee lapsiperheiden arkea”, muistuttaa Lehtinen. 

MIELI ry haluaa vakiinnuttaa vision tavoitteet osaksi tulevaisuuden ikätyötä

”Ikääntyneiden mielenterveyteen tavalla tai toisella vaikuttavia päätöksiä tehdään politiikan kaikilla sektoreilla. Hyvinvointia on katsottava kokonaisvaltaisesti, ja tehtävää on joka saralla”, Maununaho sanoo.

Ikääntynyt mieli 2050 -visio koostuu kahdeksasta teemasta ja 49 tavoitteesta, mukaan lukien eriarvoistumisen ehkäisy, mielenterveys elämäntaitona, osallisuus, riittävät palvelut, työelämä, asuminen sekä saavutettava lähiluonto.

”Vision tavoitteita työstetään toimenpiteiksi syksyllä jatkuvissa työpajoissa. MIELI ry haluaa vakiinnuttaa vision tavoitteet osaksi tulevaisuuden ikätyötä”, summaa Lehtinen.

Ohjelma: Ikääntynyt mieli -vision Teams-julkistus 12.6. klo 12.3014.00

12.30–12.50 
Ikääntyvä mieli -vision esittely
Asiantuntija Sonja Maununaho, MIELI ry, Aikuisten mielenterveystyö

12.50–13.10  
Kommenttipuheenvuorot:    
Johtaja Sirkkaliisa Heimonen, Mielen hyvinvointi ja osallisuus, Ikäinstituutti
Asiantuntija Mia Niemi, Vanhusasianvaltuutetun toimisto

13.10–13.30  
Katse MIELI ry:n ikätyön tulevaisuuteen
Johtaja Timo Lehtinen, Aikuiset ja työelämä, MIELI ry

13.30–14.00      
Keskustelu: Ikääntyneiden mielenterveys ja yhteistyön mahdollisuudet

Tervetuloa!

Ilmoittautumiset sonja.maununaho@mieli.fi
Ilmoittautuneet saavat tilaisuudesta tallenteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote

Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye