HUS

Kipu voi pitkittyä leikkauksen jälkeen – HUSin digihoitopolku tarjoaa ohjausta ja tukea toipumiseen

Jaa
Leikkauksen jälkeinen pitkittynyt kipu on melko yleinen, mutta monille tuntematon ongelma. HUSissa akuutin kivun jälkihoitopoliklinikka eli APS-poliklinikka ja uusi digihoitopolku tarjoavat apua niille leikkauspotilaille, joiden kipu pitkittyy.

Tutkimusten perusteella noin joka kymmenennelle leikkauspotilaalle kehittyy pitkittynyt leikkauksen jälkeinen kipu.

Pitkittynyt kipu on leikkausalueella tai sen läheisyydessä olevaa uutta kipua, joka alkaa leikkauksen jälkeen, jatkuu kaksi–kuusi kuukautta normaalia paranemisaikaa pidempään ja muut syyt kivun taustalla on suljettu pois.

”On tärkeää lisätä tietoisuutta pitkittyneen kivun riskistä. Näin potilas ja kirurgi voivat huomioida asian leikkauspäätöstä suunnitellessa. Tavoitteena on tunnistaa jo ennakkoon ne potilaat, jotka ovat muita alttiimpia leikkauksen jälkeiselle kivulle ja kivun pitkittymiselle. Heille voidaan räätälöidä kivun hoitoa ja tarjota tehostettua seurantaa”, kertoo HUSin Kipuklinikan ylilääkäri Katri Hamunen.

Toistaiseksi ei ole tehokkaita keinoja ehkäistä leikkauksen jälkeisen kivun pitkittymistä. Kivun pitkittymiseen vaikuttavat monet yksilölliset tekijät. Osaan niistä voidaan pureutua jo ennen leikkausta, kuten tarjoamalla lääkkeettömiä keinoja ahdistuneisuuden, unihäiriöiden tai stressin hoitoon.

Myös leikkaustyypillä on merkitystä. Esimerkiksi rintakehän avausleikkauksen, raaja-amputaatioiden ja erilaisten vammojen vuoksi tehtyjen leikkausten jälkeen saattaa olla tavallisempaa saada pitkittynyt kipuongelma.

”Tärkeää on leikkauksen jälkeisen akuutin kivun tehokas hoito ja myöhemmin lääkityksen muokkaaminen kivun mekanismien mukaisesti esimerkiksi hermovauriokivuissa sekä kivunhoidon lääkkeettömiin menetelmiin ohjaaminen”, Hamunen korostaa.

Digihoitopolulta ohjausta ja tukea

HUSissa aloitettiin jo vuonna 2012 kansainvälisesti eturintamassa APS (acute pain service) -jälkihoitopoliklinikkatoiminta tehokkaan ja turvallisen leikkauksen jälkeisen kivunhoidon takaamiseksi. Kipuhoitajat ja leikkaussalin anestesialääkärit tukevat kivunhoidossa ja tarvittaessa ohjaavat potilaan APS-jälkihoitopoliklinikalle. Myös leikkaava lääkäri voi ohjata potilaan hoitoon.

”APS-jälkihoitopoliklinikan tavoitteena on kotiutumisen jälkeisen vaiheen tehokas ja turvallinen kivun hoito ja lopulta lääkityksen purkaminen kivun helpottuessa. Keskeisessä roolissa on myös tutkimus kivun mekanismien ymmärtämiseksi ja uusien hoitomahdollisuuksien löytämiseksi”, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Teija Nieminen Meilahden anestesia- ja leikkausosastolta sanoo.

Uusin toimintamuoto on leikkauksen jälkeisen kivun hoidon digihoitopolku, jonne ohjataan ne potilaat, joilla on kotiutumisvaiheessa voimasta kipua tai opioidi- tai suuriannoksinen gabapentinoidi-lääkitys.

Digihoitopolku tarjoaa tietoa kivusta sekä opastaa lääkehoitoon ja lääkkeettömiin hoitokeinoihin kotona.

Katso Suorana HUSista 9.6.2023: Miten hoitaa leikkauksen jälkeistä pitkittynyttä kipua? HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kipuklinikan ylilääkäri Katri Hamunen
katri.hamunen@hus.fi


Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Teija Nieminen
teija.nieminen@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme