Selvitys korkeahintaisista määräaikaisista sähkömyyntisopimuksista vaatii pikaisia jatkotoimia – Ratkaisuehdotus ongelmaan uupuu yhä
Selvitysmiesten Karhu ja Dahlberg selvitystyö korkeahintaisten määräaikaisten sähkönmyyntisopimusten piirissä olevien kuluttajien aseman helpottamisesta on valmistunut ja julkaistu. Selvitys tuotti pettymyksen, sillä odotukset siitä, että raportista olisi saatu konkreettisia ratkaisuesityksiä kuluttajien auttamiseksi, eivät täyttyneet.
Kuluttajaliitto katsoo, että oli perusteltua odottaa selkeämpiä konkreettisia ratkaisuesityksiä. Eri arvioiden mukaan kalliin määräaikaisen sähkönmyyntisopimuksen on tehnyt jopa satojatuhansia kotitalouksia. Yli 20 sentin kWh hintaisia määräaikaisia sopimuksia on eri arvioiden mukaan voimassa 210 000-420 000 ja yli 30 sentin kWh hintaisia sopimuksia 60 000-295 000. Määrä on merkittävä. Eduskunta edellytti sähköhyvitystä koskevan lainsäädännön säätämisen yhteydessä tekemässään lausumassa, että valtioneuvosto seuraa ja arvioi sähköhyvityksen ja muiden tukimuotojen toimivuutta sekä ryhtyy kiireellisesti tarvittaviin toimenpiteisiin määräaikaisten sähkösopimusten piirissä olevien kuluttajien aseman kohtuullistamiseksi. ”Tästä huolimatta selvitystyössä nyt lähinnä analysoidaan eri vaihtoehtoja”, huokaisee Kuluttajaliiton juristi Kristel Pynnönen Andersson. Kuluttajaliiton toukokuussa 2023 teettämän kansalaisselvityksen (Aula Research, N=1040) mukaan jopa 80 % vastaajista totesi, ettei ole saanut/hakenut mitään sähkötukea. Tukea saaneista reilu puolet piti sitä jokseenkin tai erittäin riittämättömänä korvaamaan suuremmista sähkölaskuista aiheutunutta taloudellisten menojen kasvua.
Kuluttajaliitto katsoo, ettei kuluttajien kannalta kohtuuttomalta tuntuvaa tilannetta voida jättää alan itsesääntelyn varaan, vaikka selvitysmiehet ikään kuin päätyvät ehdottamaan sitä parhaimpana ratkaisuna. ”Alan itsesääntely ratkaisuna ei mielestämme vastaa eduskunnan lausumasta ilmi käyvää tahtoa”, sanoo Pynnönen Andersson. ”Tämä huolestuttaa meitä, koska silloin ei ole olemassa toimijoita sitovaa säännöstöä, joka turvaa, että kaikilla kuluttajilla on samat oikeudet. Vaikka selvitysmiehet vetoavat sähköalan yhteiskuntavastuuseen, tuskin kaikki sähköyhtiöt toteuttavat tai näkevät tätä yhteiskuntavastuuta samalla tavalla”, Pynnönen Andersson jatkaa.
Kuluttajaliitto pitää myös harmillisena, ettei selvityksessä sen enempää arvioida kuluttajien käytettävissä olevia oikeussuojakeinoja. Selvitysmiehet kylläkin toteavat, että oikeussuojakeinona kuluttajariitalautakunnan antaman suosituksen noudattamiseen liittyy epävarmuutta ja oikeusprosesseihin monia oikeussuojan toteutumista hidastavia tekijöitä. Selvitys ei millään tavalla huomioi myöhemmin tässä kuussa voimaan astuvaa edustajakannelainsäädäntöä. Kuluttaja- ja sopimusoikeudellisten oikeussuojakeinojen käyttäminen on kaiken kaikkiaan hidasta ja vaikeaa, eikä tuo helpotusta nopeasti kuluttajien asemaan. ”Kuluttajien oikeussuoja olisi mielestämme kaivannut laajempaa osuutta selvityksessä, jolloin olisi selvästi havaittu, että kuluttajat jäävät tässä tilanteessa ilman tehokasta, nopeaa ja kohtuuhintaista oikeussuojaa”, sanoo Pynnönen Andersson.
Kuluttajaliitto on pitkään ajanut parannuksia kuluttajariitalautakunnan resursseihin, jotta kuluttajilla olisi mahdollisuus saada asiansa tehokkaasti ratkaistuksi. Liitto on myös kiinnittänyt huomiota oikeudenkäyntien sujuvuuden ja kohtuuhintaisuuden turvaamiseen. Edustajakannelainsäädännön säätämisen yhteydessä Kuluttajaliitto peräänkuulutti prosessisääntöjen muuttamista sekä kuluttajajärjestöjen tosiasiallisten toimintaedellytysten turvaamista. Käsillä olevan tilanne selkeästi osoittaa, että tarvetta näille toimille on erityisesti tällaisessa laajoja kuluttajajoukkoja koskevassa tilanteessa.
Korkeahintaisen määräaikaisen sähkönmyyntisopimuksen tehneet kuluttajat jäävät edelleen odottamaan toimia, joilla heitä autettaisiin. Toimia kaivataan pikaisesti. ”Alan itsesääntelyltä tulee odottaa konkreettisia, laajamittaisia toimia, mikäli nyt ei haluta turvautua selvityksessä esiteltyihin, mutta vaikeaksi arvioituihin, julkisen vallan lainsäädäntötoimiin”, vaatii Pynnönen Andersson.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristel Pynnönen Anderssonlakimies (asumisasiat)Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry
Puh:040 579 6978Tietoja julkaisijasta
Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.
Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto
Kuluttajilta vastausvyöry kutistuneista tuotteista – kuinka yleistä ”shrinkflaatio” on?27.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Kuluttajaliitto selvitti, kuinka yleistä tuotteiden pienentyminen vaivihkaa oikein on. Shrinkflaatiosta puhutaan yleensä silloin, kun tuotteen sisältö pienenee ilman myyntihinnan vastaavaa alentumista. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta. Vastauksissa toistuivat selvästi tietyt tuotteet ja tuoteryhmät. Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa selkeää ja avointa viestintää pakkauskokojen muutoksista.
Pakasta oikein ja vältä ruokahävikki – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!15.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Pakastin on oiva paikka pelastaa ruokaa hävikiltä. Ruoat eivät säily pakkasessakaan ikuisesti. Lue asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka oikeaoppisella pakastamisella voi pidentää ruoan käyttöikää ja vähentää turhaa hävikkiä. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.
Yleinen väärinymmärrys aiheuttaa kodeissa turhaa ruokahävikkiä – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!13.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Päiväysmerkintöjen väärinymmärtäminen ja epävarmuus ruoan syömäkelpoisuudesta ovat yleisimpiä syitä turhaan ruokahävikkiin. Ruokaa heitetään kodeissa hukkaan varmuuden vuoksi, vaikka ruoka saattaisi olla vielä syömäkelpoista. Asiantuntijoiden vinkkien avulla saat varmuutta ruoan syömäkelpoisuuden arviointiin. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.
Vältä ruoan säilytysmokat ja turha rahanmeno – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!11.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Miten on mahdollista säästää rahaa ja ympäristöä? Ruokahävikkiä syntyy arjessa monista syistä. Ruoka saattaa pilaantua jo ennen aikojaan, jos sitä säilytetään kotona väärin. Lue asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka oikealla säilyttämisellä voi pidentää ruoan käyttöikää ja vähentää turhaa hävikkiä. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.
Hävikkiviikon vinkit talteen – lompakko ja ympäristö kiittävät7.9.2023 10:00:15 EEST | Tiedote
Hävikkiviikkoa vietetään ensi viikolla 11.–17.9. Nyt onkin mainio hetki tarkkailla oman kodin ruokahävikkiä ja hyödyntää vinkkejä sen vähentämiseen. Kampanjaviikon tarkoituksena on herätellä jokaista tarkastelemaan arjen ruokahävikkiä ja sen juurisyitä. Ruoka on liian arvokasta hukattavaksi!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme