Helsingin seudun kauppakamari

Ennakointikamarin tilannekatsaus: Työvoiman kysynnässä tasaantumista – osaajapula ei helpota

Jaa
Työvoiman kysyntä on Helsingin seudulla tasaantunut alkuvuoden 2022 hurjan vauhdin jälkeen. Yritysten henkilöstönäkymät lähitulevaisuudelle ovat maltilliset, eikä henkilöstömäärien vahvaa kasvua ole odotettavissa millään alalla, selviää Kauppakamarin koordinoiman Ennakointikamarin tilannekatsauksesta.
Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksistä peräti 64 prosenttia raportoi osaajapulaa keväällä 2023.
Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksistä peräti 64 prosenttia raportoi osaajapulaa keväällä 2023.

Yritysten henkilöstönäkymissä ei ole näköpiirissä suuria romahduksia tai jyrkkiä kasvulukuja. Viime vuoden voimakas työvoiman kysyntä näyttää tasaantuneen.

”Yritykset pitävät vaikeinakin aikoina kiinni osaavasta työvoimasta. Valitettavasti pula osaavasta työvoimasta on tässäkin tilanteessa monelle yritykselle haaste, eikä tilanteeseen ennusteta helpotusta seuraavan vuoden aikana. Tulevan hallituksen työllisyyspolitiikan pitäisi pystyä pureutumaan kohtaanto-ongelmaan nykyistä tehokkaammin”, Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja tiivistää.

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksistä peräti 64 prosenttia raportoi osaajapulaa keväällä 2023. Tilanne ei ole juurikaan helpottanut maailmantalouden heittelyistä huolimatta, vaan osaajapulaa raportoineiden yritysten osuus on ollut yli 60 prosentin lukemissa jo syksystä 2021 lähtien.

Tuplamaisterien määrä kasvaa

Ennakointikamarin tilannekatsauksessa paneudutaan myös jatkuvaan oppimiseen Uudellamaalla tarkastelemalla vähintään 25-vuotiaiden uusien opiskelijoiden taustoja.

Tutkintoon johtavan koulutuksen suosio on kasvanut työikäisellä väestöllä viimeisen viiden vuoden aikana, ja opiskelijamäärät ovat olleet nousussa kaikilla koulutusasteilla. Työikäiset päivittävät osaamistaan erityisesti ammatillisen koulutuksen tutkinnoilla, toisaalta opiskelijamäärien kasvu on ollut nopeinta korkeakoulutasolla.

Usein esiin nostetut mielikuvat koulutuksen kasautumisesta pitävät tarkastelun perusteella osittain paikkansa myös Uudellamaalla. Joka kolmas yliopistotutkintoa opiskelemaan lähtevä on jo maisteri ja joka kolmannella ammattikorkeatutkintoa opiskelemaan lähtevällä on jo ammattikorkeakoulututkinto. Tämä pätee toisaalta myös ammatillisessa koulutuksessa, jossa yleisin uuden työikäisen tutkinto-opiskelijan tausta on ammatillinen perustutkinto. Jatkuvan oppimisen opiskelijat näyttävät suurissa määrin opiskelevan tutkintoja samalta koulutusasteelta ja näiltä osin siirtymistä korkeammalle asteelle ei tapahdu.

”Tulokset herättävät kysymyksiä siitä, toimiiko työikäisen väestön osaamisen kehittäminen optimaalisesti, jos uusien vastaavien tutkintojen opiskelu samalta koulutusasteelta kuin aikaisemmat tutkinnot, on yleistä. Etenkin kun tutkimustulokset osoittavat, että uutta korkeakoulututkintoa ei yleensä suoriteta selvästi aikaisempaa tutkintoa nopeammassa aikataulussa”, Oja toteaa.

Osaamisen kehittämiseen tarvitaan joustavuutta ja nopeutta

Mahdollisuuksia suorittaa tutkintoa pienempiä opintokokonaisuuksia ei hyödynnetä tällä hetkellä riittävän tehokkaasti.

”Yritykset pitävät koulutusta tärkeimpänä työvoimapoliittisena toimenpiteenä ja koulutusjärjestelmä mahdollistaa jo nykyisellään tutkintoa pienempien kokonaisuuksien suorittamisen. Tulevan hallituksen on etsittävä keinoja, joiden avulla osaamisen joustava päivittäminen toteutuu nykyistä tehokkaammin”, sanoo johtava asiantuntija Riikka Vataja Helsingin seudun kauppakamarista.

”Osaamisen päivittäminen pitää yksilöt kiinni työelämässä, mutta kokonaisen tutkinnon suorittamisen rinnalla on panostettava pienempien koulutuskokonaisuuksien ja osatutkintojen nykyistä parempaan hyödyntämiseen”, Vataja jatkaa. Vatajan mukaan lyhyemmät koulutuskokonaisuudet tuovat myös yrityksille nopeammin ja joustavammin niiden tarvitsemaa osaamista.

Helsingin seudun kauppakamarin koordinoima Ennakointikamari kokoaa työssään yhteen työ- ja elinkeinohallinnon, yritykset, oppilaitokset ja aluehallinnon. Ennakointikamariverkosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja etsii konkreettisia ratkaisuja ja toimenpiteitä Uudenmaan työllisyyden kysymyksiin. Ennakointikamari tuottaa vuosittain kaksi tilannekatsausta Uudenmaan alueelta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli Oja, Helsingin seudun kauppakamari, projektipäällikkö,
Ennakointikamari, olli.oja@helsinki.chamber.fi, p. 050 564 7586


Riikka Vataja, Helsingin seudun kauppakamari, johtava asiantuntija,
riikka.vataja@helsinki.chamber.fi, p. 040 536 0954

Kuvat

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksistä peräti 64 prosenttia raportoi osaajapulaa keväällä 2023.
Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksistä peräti 64 prosenttia raportoi osaajapulaa keväällä 2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Näpistyksiä alkuvuonna Helsingissä jopa 60 prosenttia enemmän kuin aiemmin – ”Lainsäädännön tulisi näkyä myös tuomioissa”24.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingissä tehtiin Poliisin mukaan yli 7 400 näpistystä tammi-toukokuussa 2025. Viime vuonna samaan aikaan näpistyksiä oli 4 615. Vuoden 2025 näpistyksistä yli 90 prosenttia on myymälänäpistyksiä. Alueen kauppojen mukaan ne aiheuttavat myös toistuvia vaaratilanteita sekä asiakkaille että myymälähenkilökunnalle. Helsingin poliisi on alkanut niputtaa sarjanäpistelijöiden näpistyksiä ja vie niitä yhdellä kertaa syyteharkintaan. ”Uuden lainsäädännön ja oikeuskäytännön tulisi selkeästi näkyä myös syyttämispäätöksissä ja tuomioissa eli toistuvia näpistystuomioita tulisi muuttaa vankeusrangaistukseksi”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalvelujen ja lakiasioiden johtaja Marko Silen. Heinäkuussa näpistyksiä ilmoitetaan perinteisesti paljon. Kesällä näpistyksiä tapahtuu myös muualla kuin myymälöissä.

Ennakointikamari selvitti: yritykset pitävät henkilökunnan jatkuvaa oppimista tärkeänä laajalti27.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Yritykset pitävät henkilöstön jatkuvaa oppimista merkittävänä – riippumatta siitä, onko yrityksen liiketoiminnan tavoitteena esimerkiksi kasvu, kannattavuus tai liiketoimintamallin muuttaminen, käy ilmi Ennakointikamarin tilaamasta laadullisesta tutkimuksesta. Yritykset kokevat, että osaamisen kehittämisen hyötyjä yrityksille ovat muun muassa yrityksen toiminnan tehostaminen, regulaatioon vastaaminen ja potentiaalisten työntekijöiden houkuttelu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye