Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Yliopistojen opiskelijavalintauudistus: Todistusvalinnan pisteytysmallien yksinkertaistaminen muuttaa opiskelijavalintoja vain vähän – hyvät pisteet ennakoivat opintomenestystä

Jaa
Korkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistettiin vuonna 2020 siten, että uudistuksen jälkeen yli puolet opiskelupaikoista täytettiin ylioppilaskokeiden arvosanojen perusteella. Pisteytysmallit ovat herättäneet keskustelua, mutta tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että todistusvalinnassa käytettyjen pisteytystaulukoiden yksinkertaistaminen ei vaikuta suuresti opiskelijavalintoihin. Ylioppilaskokeessa saaduilla hyvillä arvosanoilla on yhteys opintomenestykseen korkeakouluissa.
Opiskelijavappu 2016 Helsingissä.
Lähde: CreativeCommons / ninaras. Linkki lisenssiin: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
Opiskelijavappu 2016 Helsingissä. Lähde: CreativeCommons / ninaras. Linkki lisenssiin: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Tiedot käyvät ilmi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT), Työn ja talouden tutkimus LABORE:n sekä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön (Otus sr) yhteistyössä toteuttaman tutkimushankkeen loppuraportista. Hanke toteutettiin osana valtakunnallista yliopistojen opiskelijavalintojen uudistamishanketta, ja siihen osallistuneet tutkijat olivat Tuomo Virkola (VATT), Aino Kalmbach (ETLA), Tina Lauronen (Otus), Tuomo Suhonen (Labore) ja Tiina Kuuppelomäki (Labore).

Vuoden 2020 todistusvalintauudistuksen jälkeen yli puolet opiskelupaikoista jaetaan ylioppilaskokeiden arvosanojen mukaan. Eri arvosanoja painotettiin pisteytysmallilla. Hanke keskittyi selvittämään uudistuksen ja pisteytysmallin yhteyttä toisen asteen ainevalintoihin ja yliopistojen opiskelijavalintaan.

Tutkimustuloksista nousee esille kuusi keskeistä havaintoa todistusvalinnan ja siinä käytetyn pisteytysmallin toimivuudesta sekä yliopistojen opiskelijavalintojen onnistumisen että lukio-opintojen sujumisen näkökulmasta.

Pisteytysmallien muutos ei vaikuta ratkaisevasti opiskelijavalintaan

Hankkeessa tarkasteltiin sitä, kuinka opiskelijavalinnat muuttuisivat, jos yliopistot muuttaisivat ylioppilastodistuksen arvosanojen pisteytykseen käytettäviä pisteytystaulukoita todistusvalinnassa. Yliopistojen tavoitteena on yksinkertaistaa hakijoiden pisteytystä todistusvalinnassa niin, että useampi hakukohde pisteyttäisi hakijat samalla tavalla. Hankkeessa tarkasteltiin, miten nämä yksinkertaisemmat pisteytysmallit muuttaisivat sitä, kuka valitaan opiskelijaksi nykymalliin verrattuna.

”Muutokset opiskelijavalintojen pisteytysmalleissa eivät juurikaan muuta valituiksi tulijoiden joukkoa. Vaikka pisteytystapaa muutettaisiin, tulisi silti yhdeksän kymmenestä yliopistoon valitusta valituksi vaihtoehtoisessakin pisteytyksessä”, kertoo erikoistutkija Tuomo Virkola VATT:sta.

Nykymallissa painotetuissa aineissa hyvin kirjoittaneet pärjäävät keskimäärin paremmin myös muissa aineissa, joten painotuksen muuttaminen ei vaikuttaisi merkittävästi hakijoiden keskinäiseen järjestykseen. Kun hakijat jakautuvat riittävästi eri hakukohteisiin ja jonoihin, ei eri aineissa pärjänneiden järjestys muutu todistusvalinnassa. Pisteytysmallien muuttaminen voi kuitenkin kannustaa hakemaan eri opinto-ohjelmiin kuin nykyiset pisteytysmallit, eikä hankkeessa tarkasteltu tätä mahdollista hakukäyttäytymisen muutosta.

Hyvät valintapisteet ennustavat opintomenestystä

Tutkimuksessa havaittiin, että korkeammilla todistusvalintapisteillä sisään otetut opiskelijat saavat keskimäärin korkeampia kurssiarvosanoja ja kerryttävät suuremman määrän opintopisteitä ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Sama ilmiö on havaittavissa korkeammilla pisteillä pääsykoevalinnan kautta sisään päässeillä, eikä todistusvalinnan ja pääsykoevalinnan kautta valittujen välillä ole merkittävää eroa valintapisteiden ja opintomenestyksen välillä.

Ylioppilaskirjoitukset suoritetaan laajempina ja useammalla tutkintokerralla

Todistusvalintauudistuksen myötä ylioppilaskirjoituksia suoritetaan aiempaa laajempina ja useamman tutkintokerran aikana. Uudistukselle ensimmäisenä voimakkaasti altistuneet, vuonna 2017 lukio-opintonsa aloittaneet, osallistuivat aiempia lukiolaiskohortteja selvästi useammin kolmelle tutkintokerralle, tekivät useampia ylioppilaskokeita ja useampien aineiden kokeita ja uusivat enemmän hyväksyttyjä kokeita. Ylioppilaskokeiden ainevalinnoissa on myös tapahtunut selviä muutoksia.

”Etenkin pitkän matematiikan sekä yleisempien reaaliaineiden ylioppilaskokeiden suosio on kasvanut uudistuksen myötä”, toteaa tutkimusjohtaja Tuomo Suhonen Laboresta.

Hyvillä arvosanoilla yhteys yliopisto-opintoihin pääsyyn

Tulosten mukaan eri ylioppilaskokeiden suorittamisen ja hyvien ylioppilasarvosanojen yhteys hakijan mahdollisuuksiin tulla valituksi on voimistunut selvästi opiskelijavalintauudistuksen jälkeen. Pitkän matematiikan korkean arvosanan yhteys yliopistoon valituksi tulemiseen on huomattava. Uudistuksen myötä esimerkiksi lyhyen matematiikan, historian ja evankelisluterilaisen uskonnon korkeat arvosanat ovat nousseet merkittäviksi yliopistoon sisäänpääsyä selittäviksi tekijöiksi, kun näillä aiemmin oli suhteellisen vähän selitysvoimaa.

Todistusvalinnalla valitut harkitsevat useammin opintojen keskeyttämistä

Hankkeessa tarkasteltiin myös todistusvalinnalla valittujen opiskelijoiden kokemuksia opintojen etenemisestä, hyvinvoinnista ja opiskelukyvystä. Todistusvalinnalla valitut kokevat muihin verrattuna opiskelutaitonsa heikommiksi, he kärsivät suhteellisesti enemmän motivaatio- ja asenneongelmista ja harkitsevat useammin opintojensa keskeyttämistä. Todistusvalinnalla opintoihinsa valituksi tulleet ovat myös muilla tavoin valittuja nuorempia, joka voi selittää eroja muilla tavoilla valittuihin.

Opiskelijavalinnan muutokset eivät hidasta lukio-opintoja

Hankkeessa tutkittiin myös todistusvalinnan yhteyksiä lukio-opiskelijoiden kokemukseen opinnoista ja opintojen etenemiseen. Lukiolaisista työläämpiä vaihtoehtoja valitsevat motivoituneet ja innostuneet opiskelijat, joille työmäärä ei usein ole liikaa. Lukio-opinnot koetaan henkisesti raskaiksi, mutta tavoitteelliset opiskelijat olivat pääsääntöisesti paremmassa asemassa kuin vähemmän tavoitteelliset opiskelijatmotivaation ja omiin taitoihin ja mielenkiinnon kohteisiin perustuvien valintojen myötä.

”Ei voida sanoa, että korkeakoulujen valintakriteerien huomioiminen, yliopistoon tähtääminen tai vaativien aineiden kirjoittaminen olisi yhteydessä lukio-opintoja hidastaviin tekijöihin, vaan pikemminkin päinvastoin”, kertoo tutkija Tina Lauronen Otuksesta.

Metodi ja aineisto

Tutkimushankkeessa tarkasteltiin opiskelijavalintauudistusten ja niissä käytetyn pisteytysmallin tilastollista yhteyttä toisen asteen ainevalintoihin sekä yliopistojen opiskelijavalintaan. Hankkeessa paneuduttiin todistusvalinnan ja pisteytysmallin toimivuuteen sekä opiskelijavalintojen onnistumisen että lukio-opintojen sujumisen näkökulmasta. Hankkeen aineistona käytettiin myös kattavia kyselyaineistoja, joissa on tarkasteltu monipuolisesti lukiolaisten ja korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia opinnoistaan.


Lisätietoja:

Erikoistutkija Tuomo Virkola / VATT (tuomo.virkola@vatt.fi, +358 295 519 464)

Tutkimusjohtaja Tuomo Suhonen / Labore (tuomo.suhonen@labore.fi, +358 40 940 2916)

Tutkija Tina Lauronen / Otus (tina.lauronen@otus.fi, +358 50 367 7259)

Avainsanat

Kuvat

Opiskelijavappu 2016 Helsingissä.
Lähde: CreativeCommons / ninaras. Linkki lisenssiin: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
Opiskelijavappu 2016 Helsingissä. Lähde: CreativeCommons / ninaras. Linkki lisenssiin: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Arkadiankatu 7
00100 HELSINKI

https://vatt.fi

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa.

Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Tulanet: Kehysriihen T&K-rahoituksen lisäykset tulevat tarpeeseen – tutkimuslaitosten post doc -ohjelmaan tulossa 40 miljoonaa euroa17.4.2024 16:16:13 EEST | Tiedote

Hallitus päätti eilen 16. huhtikuuta päättyneessä kehysriihessä muun muassa valtion tutkimuslaitosten post doc -ohjelmasta, jonka rahoituksella palkattaisiin yhteentoista valtion tutkimuslaitokseen 85 tutkijatohtoria vuosina 2025–2028. ”Olemme tyytyväisiä päätökseen”, sanoo Mikael Collan, VATT:n ylijohtaja ja valtion tutkimuslaitoksia edustavan Tulanetin puheenjohtaja.

VATT: Makeisvero ohjasi kulutusta terveellisemmäksi vain virvoitusjuomien osalta8.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Makeisvero ja siitä seuranneet korkeammat hinnat eivät vähentäneet makeisten ja jäätelön kulutusta, vahvistaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n uusi tutkimusraportti. ”Sen sijaan virvoitusjuomissa sokerillisten juomien korotettu vero ohjasi kulutusta voimakkaasti sokerittomiin juomiin”, sanoo VATT:n ja Verotutkimuksen huippuyksikkö FIT:n tutkimusprofessori Tuomas Kosonen.

Tulanet: Kehysriihessä T&K-rahoitusta satsattava post doc -ohjelmaan – 60 miljoonalla eurolla halutaan lisätä tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyötä26.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Valtion tutkimuslaitosten yhteenliittymä Tulanet ehdottaa, että T&K-rahoitusta suunnataan huhtikuun kehysriihessä uuteen post doc -ohjelmaan. “60 miljoonalla eurolla saamme luotua 120 uutta määräaikaista tutkijatohtorin paikkaa, joissa toimitaan läheisessä yhteistyössä etenkin elinkeinoelämän kanssa”, sanoo Tulanet-verkoston puheenjohtaja, VATT:n ylijohtaja Mikael Collan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye