Suomen riistakeskus – Etelä-Savo

Syksyn hirvilupapäätökset liikkeelle Etelä-Savossa

Jaa
Suomen riistakeskuksen Etelä-Savon toimialueelle myönnettiin 2 922 hirven pyyntilupaa ja 897 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Hirven pyyntilupien määrä väheni sadalla ja valkohäntäpeuran vajaalla viidelläkymmenellä edellisvuodesta.

Pääsääntöisesti hirvi- ja peuraluvat on Etelä-Savon alueella myönnetty haetusti. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirvieläimen tai kaksi vasaa. Suositusten mukaisesti käytettynä pyyntiluvilla voidaan kaataa lähes 4 000 hirveä, joka on merkittävästi laskennallista tarvetta suurempi määrä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita kohdennetaan luvansaajan harkinnan mukaan metsästyksen aikana havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille.

- Viime metsästyskaudella Etelä-Savon alueelta kaadettiin 2 953 hirveä ja 314 valkohäntäpeuraa. Kolmella hirvitalousalueella jäävä kanta oli tavoitteen mukainen ja näillä alueilla tavoitellaan tuottoa vastaava saalista. Eteläisimmällä hirvitalousalueella pyynnin tulisi vielä leikata kantaa, jotta sielläkin päästäisiin tiheystavoitteeseen riistapäällikkö Petri Vartiainen Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Alueellinen riistaneuvosto asettaa sidosryhmiä kuultuaan tavoitteet hirvikannan hoidolle. Tulevana kautena Etelä-Savossa metsästyksen jälkeisen kannan keskimääräiseksi tasoksi tavoitellaan 2,5–3,0 hirveä 1 000 hehtaaria kohden. Seuraavan kerran kantatavoitteet asetetaan keväällä 2024. Valkohäntäpeuran osalta tavoitteena on kannan hallittu leviäminen ja kasvu vahinkotilanne huomioiden.

- Valkohäntäpeura on pikkuhiljaa levinnyt koko toimialueelle ja pyyntiin lähdetään joillain alueella ensimmäistä kertaa. Peuraluvan saaneiden tulee pyynnissä kiinnittää erityinen huomio saaliin tasapainoiseen rakenteeseen eli riittävän suureen vasa- ja naarasosuuteen, Vartiainen sanoo.

Hirvenmetsästys alkaa täydellä teholla lauantaina 14. lokakuuta. Valkohäntäpeuroja vahtimalla ja hirviä pelloilta voidaan ampua syyskuun alusta alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus – Etelä-Savo
Suomen riistakeskus – Etelä-Savo



Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Etelä-Savo

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye