Kuluttajaliitto

Saako parvekkeella tupakoida? Juristi avaa keskeiset pelisäännöt

Jaa

Parvekkeella tupakointiin liittyvät kysymykset aiheuttavat päänvaivaa etenkin kesäisin, kun aurinko kutsuu parvekkeelle niin savuttomat kuin savullisetkin. Lämpimällä säällä myös ikkunoita ja parvekkeen ovia on mukava pitää auki. Tupakointi voi aiheuttaa ongelmia taloyhtiössä silloin, kun savu leijailee häiritsevästi naapuriin. Miten on, saako parvekkeella tupakoida? Asiaa avaa Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut juristi Kristel Pynnönen Andersson.

”Parvekkeella tupakoimiseen liittyy varsinainen lainsäädäntöviidakko”, huokaisee Kristel Pynnönen Andersson. Asiaan liittyy asunto-osakeyhtiölaki, vuokralainsäädäntöä ja tupakkalaki – ja vielä asumisterveyden näkökulma. Tupakkalaki ei kiellä parveketupakointia, mutta toisaalta mahdollistaa sen, että asuntoyhteisö voi enemmistöpäätöksellä hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä parvekkeille.

”Tupakointikiellon hakeminen on kuitenkin käytännössä osoittautunut työlääksi ja kalliiksi. Kieltoja on haettu ja määrätty suhteellisen vähän”, kertoo Pynnönen Andersson. ”Moni on lisäksi pettynyt kiellon määräämisen jälkeen siihen, että kiellon valvominen ja kiellonvastaiseen toimintaan puuttuminen on lähes olematonta. Kiellon hakeminen ei ole aivan yksinkertaista ja taloyhtiön osakas saattaa myös pelätä, että asian esille nostaminen voi aiheuttaa hankalan asukkaan maineen. Kannustan kuitenkin puhumaan aiheesta ja muistamaan, että ajan myötä tilanteet ja asukkaat taloyhtiössä vaihtuvat. Myös suhtautuminen tupakointiin voi muuttua.”

Pynnönen Andersson ehdottaa ratkaisuksi esimerkiksi mukavan tupakkapaikan toteuttamisen taloyhtiön pihalle. Tämä luo viihtyisän vaihtoehdon parveketupakoimiselle. Muina ratkaisuina hän mainitsee savun kulkusuunnan tarkkailun sekä siisteydestä huolehtimisen, joka tarkoittaa muun muassa sitä, ettei tuhkakuppia jätetä aurinkoon aiheuttamaan voimakasta hajua. Tupakan natsoja ei saa myöskään käsitellä huolimattomasti siten, että päätyvät vahingossa naapurin parvekkeelle.

Harva parvekkeella tupakoiva haluaa ehdoin tahdoin aiheuttaa haittaa naapureilleen, joten välillä ystävällinen muistutus siitä, että tupakointi aiheuttaa tukalan olon riittää. On kuitenkin mahdotonta, että jokainen keskustelu johtaisi tyydyttävään lopputulokseen. Näitä tilanteita varten tarvitaan nimenomaan lainsäädännöstä tulevat määräykset.

Parveketupakoinnin kieltämistäkin on joskus pohdittu. Haasteena on tasapainottelu tupakoivan asukkaan perusoikeuden ja muille asukkaille mahdollisesti aiheutuvien haittojen välillä. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmäkin on miettinyt ratkaisuja asuntoyhteisöjen savuttomuuden parantamiseksi.

Taloyhtiö on tällä hetkellä lähes hampaaton, mikäli viranomaiskiellosta huolimatta parvekkeella tupakoidaan. Pynnönen Andersson on iloinen, että tuoreessa hallitusohjelmassa on tarkoitus päivittää asunto-osakeyhtiölakia ja helpottaa taloyhtiöiden häiriötilanteisiin puuttumista. ”Tämä on tervetullut uudistus, sillä laki ei nykymuodossaan pysty estämään häiritsevään tupakointiin puuttumista riittävästi”, hän toteaa.

Kaikille avoin webinaari parveketupakoinnista

Kuluttajaliitto järjestää kaikille avoimen ja maksuttoman webinaarin taloyhtiön parvekkeella tupakoimisen pelisäännöistä 29.6. klo 17.30 alkaen. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan:

https://www.kuluttajaliitto.fi/tapahtumat/hairitsevaa-tupruttelua-vai-asukkaan-oikeus-saako-parvekkeella-tupakoida/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristel Pynnönen AnderssonJuristi (asumisasiat)Kuluttajaliitto ry

Puh:040 579 6978

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Lude vai kuoriainen? Tunnista kodin tuholainen oikein8.11.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Tunnistamalla tuhohyönteisen oikein voi välttyä turhalta riidalta ja säästää pitkän pennin. Viime aikoina mediassa on keskusteltu vilkkaasti luteista ja niiden torjunnasta. Kodin erilaiset ötökät ovat jo pitkään olleet vakioaihe Kuluttajaliiton asumisneuvonnassa. Kuluttajaliitto muistuttaa, että tuholaisten haitallisuudessa ja torjuntatoimissa on eroja. Tuholaisen varma tunnistaminen ennen toimenpiteitä onkin paras keino edetä asiassa. Kuluttajaliiton juristi kertoo vinkit mitä tehdä, jos huomaa kodissa ylimääräisiä ötökkävieraita.

Kuluttajilta vastausvyöry kutistuneista tuotteista – kuinka yleistä ”shrinkflaatio” on?27.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Kuluttajaliitto selvitti, kuinka yleistä tuotteiden pienentyminen vaivihkaa oikein on. Shrinkflaatiosta puhutaan yleensä silloin, kun tuotteen sisältö pienenee ilman myyntihinnan vastaavaa alentumista. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta. Vastauksissa toistuivat selvästi tietyt tuotteet ja tuoteryhmät. Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa selkeää ja avointa viestintää pakkauskokojen muutoksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye