Lyckad placering av bötesfångar och korttidsfångar i externa missbrukarvårdsenheter — modellen fortsätter efter projektslutet

Dela

Brottspåföljdsmyndigheten startade 2021 ett projekt kring bötesfångar och korttidsfångar. Syftet med projektet var att ta fram tjänster under fängelsetiden för denna klientgrupp och att placera dem i externa rehabiliteringsinrättningar inom missbrukarvården. Man ville också utreda hur extern placering kunde bidra till reducerat återfall i brott. Baserat på de positiva erfarenheterna kommer extern placering att bli ett ordinärt alternativ från och med juli 2023, efter att projektet har avslutats.

Solen skiner bakom fängelset.

Under den senaste treårsperioden har 691 fångar placerats i extern missbrukarrehabilitering, av vilka 546 slutförde rehabiliteringen enligt plan. Under 2022 kunde man placera utanför fängelserna cirka 8,2 procent av alla bötesfångar. Den genomsnittliga placeringstiden för korttidsfångar var 36 dagar, för bötesfångar var det 20 dagar. Den genomsnittliga kostnaden för en dag på en extern anläggning låg på 197 euro, medan en dag i ett fängelse kostar i snitt 233 euro.

– I cirka 22 procent av fall avbröts placeringen. Det var bland annat missbruk, bristande engagemang i missbruksbehandlingen som tillhandahålls, skolk eller hotfullt beteende som låg bakom, säger specialsakkunnig Ulla Knuuti.

Hur kom projektet till?

Användningsområdet för förvandlingsstraff för böter utvidgades 2021, med en ökning av antalet bötesfångar i fängelserna som följd. Brottspåföljdsmyndigheten fick i uppgift att placera personer som dömts till förvandlingsstraff i en öppen anstalt för missbrukarvård så snart som möjligt efter att de intagits i ett fängelse. I sammanhanget gick Brottspåföljdsmyndigheten in för att öka motsvaranden placeringar med de korttidsfångar som hade ett straff på mindre än sex månader.

Personer som avtjänar förvandlingsstraff i fängelse, det vill säga bötesfångar, befinner sig i en utomordentligt svag social och hälsomässig situation jämfört med befolkningen i övrigt och med andra intagna. Böterfångarnas servicebehov är ofta relaterade till missbruks- och mentalvård samt till en särskilt utmanande livssituation som gäller bland annat boende och utkomst.

Under coronapandemin begränsades antalet fångar genom att senarelägga inledandet av verkställigheter när det gällde bötesfångar och korttidsfångar. Att få körsoningsköerna efter pandemin avklarade syntes särskilt i antalet bötesfångar under 2022. Under året togs 1 910 fångar in i fängelserna, mer än 1 600 fler än året innan och uppemot 450 fler än året före coronaviruspandemin.

Nyckelord

Kontakter

Ulla Knuuti, specialsakkunnig, ulla.knuuti@om.fi, tfn +358 50 550 8894

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Strejk kan föranleda begränsningar i verksamheten vid fängelserna i Vanda och Tavastehus den 15 och 16 april 202514.4.2025 20:13:06 EEST | Pressmeddelande

Fackliga organisationer som representerar fängelsepersonalen har varslat om arbetsnedläggelse, dvs. strejk, i fängelserna i Vanda och Tavastehus den 15 och 16 april. Strejkvarslen har ett samband med förhandlingar om statens tjänstekollektivavtal. Blir strejken av blir är man nödtvungen att begränsa verksamheten i de berörda fängelserna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye