Kun hellettä pukkaa, viilennä kotisi kestävin keinoin

Kuinka jäähdyttää talo ilman kallista sähköä? Mitä nämä passiiviset viilennyskeinot ovat? Kuinka varteenotettava vaihtoehto ne ovat lämpöpumpuille, tuulettimille ja koneelliselle ilmastoinnille?
Kylmässä ilmastossa, kuten Suomessa, talot eristetään. Tämä on passiivinen tapa pitää kylmä ulkona ja lämpö sisällä talvella. Välimeren maissa talot on perinteisesti rakennettu ilman eristystä valkoiseksi maalatusta kivestä, ja pienet ikkunat on peitetty luukuilla pitämään lämpö ulkona kesällä.
– Ratkaisevan tärkeää kodin jäähdyttämisessä on estää lämmön tulo sisään ja poistaa sisään päässyt lämpö. Suomessa auringon säteilykertymää vähentävät keinot ovat tehokkaita, koska aurinko on ylhäällä niin pitkään ja auringon kulma on hyvin matala aamuisin ja iltaisin, sanoo kaupunkifysiikan tenure track -professori Jonathon Taylor.
Kodit on yksinkertaista ja edullista pitää viileinä sulkemalla ovet, ikkunat ja verhot sekä välttämällä saunan lämmittämistä tai pesukoneiden ja uunin käyttöä hellehuippujen aikana. Kunnon tuuletus tai jopa ristiveto pitämällä ikkunat ja ovet auki on tehokasta, jos lämpötila laskee iltaisin ja öisin. Nykyinen rakennustyyli, joka suosii valtavia, ei-avattavia ikkunoita, estää tämän vaihtoehdon.
Myös markiisit ja kaihtimet vähentävät auringon säteilyn pääsyä sisälle.
Villiinnytetyt kaupungit kestävät hellettäkin paremmin
Tutkijoilla on viesti suomalaisille päättäjille ja poliitikoille ilmastokriisin aikana: miettikää enemmän ympäröiviä kaupunkiseutuja. Esimerkiksi varjostava kasvillisuus ja heijastavat pinnat voivat vähentää kaupungin lämpösaareke -ilmiötä (urban heat island, UHI) eli tilannetta, jossa kaupunkialueet ovat ympäröivää haja-asutusaluetta tai maaseutua lämpimämpiä.
– Kaupunkialueilla pitäisi säilyttää ja sinne tuoda enemmän luonnollista kasvillisuutta, joka vähentää UHI-vaikutusta, tarjoaa ihmisille ja rakennuksille varjoa sekä edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Toisin sanoen kaupunkialueiden villiinnyttäminen auttaa edistämään kestävämpää yhteiskuntaa, sanoo professori Sofie Pelsmakers, joka johtaa ASUTUT Housing Design -tutkimusryhmää.
Kaupungit voisivat myös tarjota kansalaisille helleaaltojen aikana maksuttomia ja turvallisia keitaita, kuten ilmastoituja kirjastoja.
Krista Scharlinin tuoreen pro gradu -tutkielman mukaan kaupunkien ylikuumenemista voidaan estää lisäämällä kaupunkien viheralueita ja vähentämällä lämpöä varastoivien materiaalien käyttöä sisäpihoilla. Scharlin tutki tamperelaisia sisäpihoja elokuun helleaallon aikana vuonna 2022.
Käytä sähköisiä viilennyslaitteita vain tarvittaessa
Taylorin mielestä ei ole järkevää kiistellä siitä, miten asuntojen viilennys pitäisi tehdä. Jäähdytykseen tulisi kuitenkin käyttää mahdollisimman vähän energiaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ilmastoinnin tai jäähdytyksen pitämistä päällä vain tietyn lämpötilakynnyksen ylittyessä, ei 24/7. Käytettävän energian olisi hyvä olla peräisin uusiutuvista energialähteistä, kuten aurinkoenergiasta.
Tutkijat ovat huolissaan siitä, että ihmiset ostavat ja asentavat koteihinsa tehottomia jäähdytysjärjestelmiä ajattelematta lainkaan kestäviä, sähköttömiä viilennysvaihtoehtoja. Jos tämä jatkuu, hiilidioksidipäästöt voivat kasvaa.
– Suomessakin näkyy jo piikki sähkönkulutuksessa kuumina kesäpäivinä, vaikka vasta pienellä osalla kotitalouksista on ilmastointilaitteita, Taylor sanoo.
– En vastusta lämpöpumppuja. Mutta mielestäni asuntojen ja kaupunkien suunnitteluvaiheessa voisi tehdä enemmän ongelman minimoimiseksi ja passiivisten ratkaisujen priorisoimiseksi. Näin teknisten ratkaisujen tarve vähenisi, hän lisää.
Taylor suosittelee koneellista viilennystä rakennuksiin, joissa kaikkein haavoittuvaisimmat oleskelevat, kuten esimerkiksi sairaaloihin ja ikääntyvien ihmisten hoivakoteihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jonathon Taylor
044 015 5540
jonathon.taylor@tuni.fi
Huom! Yhteydenotot englanniksi.
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote
Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.
Väitös: Lapsettomuushoidoilla alkaneisiin raskauksiin liittyy enemmän komplikaatioita, mutta riskejä voidaan pienentää hoitoa räätälöimällä6.5.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Eeva-Maria Pohjonen selvitti väitöstutkimuksessaan lapsettomuushoitoihin liittyviä raskauskomplikaatioita. Lapsettomuushoidot ovat yleistyneet ja niiden turvallisuutta voidaan lisätä räätälöimällä hoitoja yksilöllisesti.
Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote
Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.
Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote
Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.
Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote
Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme