KOVA ry

Rakentamisen hinta ja rahoituskulut vaikuttavat tulevien vuosien yleishyödylliseen asuntotuotantoon ja korjauksiin

Jaa

Rakentamisen näkymät Suomessa ovat heikot, mikä näkyy erityisesti uuden asuntorakentamisen voimakkaana vähenemisenä. Uusien asuntojen aloitusmäärät ovat laskeneet alle puoleen viime vuoteen verrattuna, ja valmiita asuntoja on tarjolla paljon, mutta ostajia taas sitäkin vähemmän. Syynä tähän ovat erityisesti kahden vuoden aikana nopeasti nousseet rakennuskustannukset sekä lainakorkojen dramaattinen nousu. Nykyinen korkotaso sekä nostaa rakennushankkeiden kustannuksia että myös kaventaa yleishyödyllisten asuntotoimijoiden taloudellista liikkumavaraa ja kykyä investoida.

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n jäsenyhteisöt rakentavat asuntotuotantoa pysyvään omistukseensa, ja yleensä uudiskohteet tehdään pitkällä korkotukilainoituksella. Lainaan liittyvien käyttö- ja luovutusrajoitusten lisäksi rakennushankkeen kustannusten tulee olla kohtuulliset. ARA arvioi kohtuuhintaisuutta pääasiassa vertaamalla hankkeen neliöhintaa alueen aiempaan asuntorakentamiseen. Pelkkä neliöhinnan tarkastelu on vaikeuttanut monin paikoin hankkeiden hyväksymistä: tämä on johtanut myös sellaisista suunnitteluratkaisuista luopumiseen, jotka laskisivat elinkaaren aikaisia kustannuksia ja pienentäisivät omakustannusvuokraa. Rakentamisen suhdanteen jäähtyminen antaa kuitenkin olettaa, että myös rakentamisen kustannukset kääntyvät laskusuuntaan, kun tarjolla olevien urakoiden määrä pysyy vähäisenä.

Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä KOVAn jäsenyhteisöillä oli käynnissä uudisrakentamisen hankkeita noin 750 miljoonan euron arvosta, kun vuonna 2022 samaan aikaan hankkeita oli käynnissä yli 1300 miljoonan euron arvosta. Koko vuoden 2023 investointien osalta arvioidaan kuitenkin pääsevän lähemmäs viime vuoden tilannetta. Myös perusparantamisen osalta investointien suuruusluokka vastaa vuoden 2022 tilannetta, vaikkakin nousseiden korjauskustannusten vuoksi määrällisesti korjauksia ei saadakaan tehtyä yhtä paljoa. KOVAn jäsenten valmistuva asuntotuotanto vuonna 2023 on noin 15 prosenttia edellisvuotta pienempi ja huomionarvoista on, että ARA-tuotanto laski myös vuonna 2022 yli 30 prosenttia vuoden 2021 tuotantomääristä.

ARA-toimijoiden kannalta ensi vuoden näkymät ovat epävarmat. Muiden muassa Rakennusteollisuus on julkisuudessa painottanut rakennusalan tarvitsevan tässä suhdannetilanteessa valtion tukea korjausrakentamisen vauhdittamiseen sekä ARA-lainoituksen kasvattamista kohtuuhintaisen asuntotuotannon vauhdittamiseksi. Uuden hallitusohjelman kirjaukset ohjaavat ARA-tuotantoa kuitenkin täysin päinvastaiseen suuntaan.

Asumisen energiankäytön vähentämiseen kohdistuu suuria odotuksia koko EU:n alueella ja moni asia tulee muuttumaan esimerkiksi uuden rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallisen toimeenpanon myötä. Jo tämän vuosikymmenen lopussa uusien asuinrakennusten tulisi olla päästöttömiä, eikä tämä nykyisillä rakentamisen vähimmäisvaatimuksilla onnistu. Myös ARA:n tulisi nähdä käsillä oleva muutos ja hyväksyä laajemmin uusien energiatehokkaiden ratkaisujen käyttö valtion tukemassa asuntorakentamisessa.

- Uusia energiatehokkaita kohtuuhintaisia vuokra- ja asumisoikeusasuntoja tarvitaan myös jatkossa. Vain rakentamalla elinkaariviisaasti uutta ja korjaamalla tehokkaasti vanhoja asuinrakennuksia, joille on tarvetta, ARA-toimijat voivat pitkällä aikavälillä saavuttaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet. Tämä ei onnistu ilman nykyisen kaltaisia tukitoimia, joita tulisi pikemminkin kehittää kuin ajaa alas. Muistutamme myös, että valtion korkotuetulla asuntotuotannolla on paljon muitakin tavoitteita kuin pelkät kohtuulliset asumismenot. Näitä ovat olleet jo pitkään esimerkiksi asuinympäristöjen kehittäminen, turvattu pysyvä asuminen ja asunnottomuuden vähentäminen. Pelkkä markkinaehtoinen asuntotuotanto tuskin pystyy näitä tavoitteita täyttämään, eikä näitä tulisikaan nähdä kilpailevina vaan toisiaan täydentävinä asuntotuotannon muotoina, KOVAn tekninen johtaja Sami Ylenius painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat pääasiassa joko normaaleja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja. Osa KOVAn jäsenistä omistaa myös erityisryhmien vuokra-asuntoja, kuten palvelu-, opiskelija- ja nuorisoasuntoja.

KOVAlla on 120 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä lähes 320 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat yli 120 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat yli 80 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittavat vuonna 2023 yhteensä lähes 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.

KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenyhteisöt ylläpitävät asuntomarkkinoilla kilpailua, erityisesti hintakilpailua. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KOVA ry

Valtion tukemaa asuntotuotantoa nyt lisää!18.9.2023 06:50:00 EEST | Tiedote

Pääministeri Petteri Orpon hallitus aloittaa ensimmäisen budjettiriihensä huomenna tiistaina. Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry toivoo hallitukselta pikaisia toimia asunto- ja rakentamisalan tilanteen parantamiseksi. KOVA muistuttaa, että nyt jos koskaan olisi erinomainen hetki lisätä valtion tukemaa ARA-asuntotuotantoa ja tukea siten rakennusalan työllisyyttä. KOVA on toimittanut hallituksen käyttöön laajan paketin erilaisia ehdotuksia ARA-asuntotuotannon lisäämiseksi nykyisestä.

Energian riittävyyteen kiinnitettävä huomiota myös ensi talvena18.8.2023 06:45:00 EEST | Tiedote

Viime syksynä käynnistynyt Astetta alemmas -kampanja kannusti kotitalouksia, työyhteisöjä ja organisaatioita säästämään energiaa arkisin teoin. Kampanjassa keskityttiin keväällä 2023 erityisesti energiatehokkuuden pitkäkestoiseen parantamiseen, ja kampanja tähtää pitkällä aikavälillä energiankulutuksen pysyvään laskuun. Vaikka viime talven pahimmilta energiakriisin uhkakuvilta vältyttiin ja säästökampanja on tällä hetkellä tauolla, on viime talvena saadut hyvät kokemukset syytä pitää mielessä myös ensi talvea ajatellen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme