Kuluttajaliitto

Kuluttajien taloustilanne kiristynyt entisestään – nyt jo neljäsosa äärirajoilla

Jaa

Kuluttajaliiton selvityksen mukaan yli neljännes kuluttajista kokee, ettei omassa taloudessa ole enää lainkaan liikkumavaraa. Määrä on kasvanut viimeisen puolen vuoden aikana.

Kuluttajaliiton kyselyyn vastanneista yli neljäsosa (26 %) ilmoitti, ettei heidän taloutensa kestä enää lainkaan menojen nousua ilman, että tilanne ajautuu ahdinkoon. Määrä on kasvanut syyskuun jälkeen, jolloin viidennes (20 %) vastaajista arvioi, ettei liikkumavaraa ole enää lainkaan. Jopa yli puolet (54 %) vastaajista puolestaan arvioi, että pelivaraa kustannusten nousuun on enintään sata euroa kuukaudessa.

”Huomattavalla osalla kotitalouksista oman talouden riskinsietokyky on jo tällä hetkellä äärimmilleen viritetty. Tämä joukko on nyt kasvanut selvästi puolen vuoden takaisesta”, toteaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. Hän pitää suuntaa huolestuttavana. ”Toisilla menee hyvin, toisilla entistä huonommin”, hän arvioi. Erityisen haastava taloustilanne on yksinasuvilla ja yksinhuoltajilla sekä pienituloisilla kotitalouksilla.

Jopa 69 % kaikista vastaajista ilmoitti erityisesti ruoan hinnan nousun vaikuttaneen kotitalouden taloudelliseen tilanteeseen vähintään jokseenkin paljon. Hieman alle puolen taloustilannetta heikensivät polttoaineen (46 %) ja sähkön hinnan (45 %) nousu vähintään jokseenkin paljon. Polttoaineen ja sähkön kallistuneet hinnat kurittavat selvityksen mukaan erityisesti maalla ja harvaan asutuilla alueilla asuvia.

Kuluttajaliiton selvityksen vastaajista vain alle viidennes (18 %) arvioi oman taloutensa tilanteen muuttuvan parempaan suuntaan seuraavan vuoden aikana. Optimistisimmin asiaan suhtautuivat nuoret aikuiset. 74 % vastaajista arvioi tilanteen pysyvän samana tai huonontuvan.

Katso kyselyn tulokset taustamuuttujineen täältä.

*Kyselytutkimuksen (6/2023, n = 1040) toteutti Kuluttajaliiton toimeksiannosta Aula Research. Kysely toteutettiin 23.-29.5.2023. Otos edustaa täysi-ikäisiä suomalaisia iän ja sukupuolen mukaan painotettuna sekä maakunnan mukaan kiintiöitynä.

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Kuluttajilta vastausvyöry kutistuneista tuotteista – kuinka yleistä ”shrinkflaatio” on?27.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Kuluttajaliitto selvitti, kuinka yleistä tuotteiden pienentyminen vaivihkaa oikein on. Shrinkflaatiosta puhutaan yleensä silloin, kun tuotteen sisältö pienenee ilman myyntihinnan vastaavaa alentumista. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta. Vastauksissa toistuivat selvästi tietyt tuotteet ja tuoteryhmät. Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa selkeää ja avointa viestintää pakkauskokojen muutoksista.

Yleinen väärinymmärrys aiheuttaa kodeissa turhaa ruokahävikkiä – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!13.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Päiväysmerkintöjen väärinymmärtäminen ja epävarmuus ruoan syömäkelpoisuudesta ovat yleisimpiä syitä turhaan ruokahävikkiin. Ruokaa heitetään kodeissa hukkaan varmuuden vuoksi, vaikka ruoka saattaisi olla vielä syömäkelpoista. Asiantuntijoiden vinkkien avulla saat varmuutta ruoan syömäkelpoisuuden arviointiin. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.

Vältä ruoan säilytysmokat ja turha rahanmeno – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!11.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Miten on mahdollista säästää rahaa ja ympäristöä? Ruokahävikkiä syntyy arjessa monista syistä. Ruoka saattaa pilaantua jo ennen aikojaan, jos sitä säilytetään kotona väärin. Lue asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka oikealla säilyttämisellä voi pidentää ruoan käyttöikää ja vähentää turhaa hävikkiä. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme