Tuhannet turhat talokauppariidat saavat asiantuntijatkin turhautumaan
Kirkuvat otsikot ovat hekumoineet menneen kevään aikana hurjista oikeudenkäyntiprosesseista ja elämänmittaiseen taakkaan tuupertuneista talokaupantekijöistä. Aihe on kirvoittanut julkista keskustelua siitä, uskaltaako Suomessa enää ostaa ja myydä pientaloja.

Asuntokauppariitoja aiheuttavat ostajan ja myyjän erimielisyydet kaupan kohteen eli talon kunnosta. Asuntokaupan riskit ovat kuitenkin minimoitavissa ennen kauppakirjan allekirjoitusta panostamalla kuntotarkastukseen ja kauppakirjan laadintaan.
Talokauppaa tehtäessä myyjän pitää antaa kaikki olennainen tieto talon kunnosta ja toisaalta ostajalla on velvollisuus ottaa selvää kohteen kunnosta. Tulkintaerimielisyyksien välttämiseksi on ratkaisevan tärkeää teettää ammattitaitoisella kuntotarkastajalla suoritusohjeen mukainen kuntotarkastus. Tarkastusraportin perusteella laaditussa kauppakirjassa voidaan ostajan ja myyjän vastuista sopia talokauppaa säätelevää maakaarta yksityiskohtaisemmin.
Yksi keskeinen kompastuskivi onnistuneessa talokaupassa on kiire. Talon kunnon selvittämiseen pitää varata aikaa, ja kuntotarkastusraportin sisältöön on syytä perehtyä ajan kanssa. Muutaman tuhannen eron panostus ennen kaupantekoa on pieni summa verrattuna helposti kymmeniin tuhansiin kohoaviin oikeudenkäyntikuluihin.
Pätevän kuntotarkastajan ja asuntokauppoihin perehtyneen asianajajan palvelut ovat vahva perusta tyytyväiseen ja riidattomaan asuntokauppaan.
Omakotiliitto on huolissaan kuntotarkastustoiminnan kirjavuudesta.
- Kuntotarkastajan pätevyysvaatimuksen tuomista pakolliseksi nykyisen vapaehtoisen menettelyn sijaan tulee selvittää. Käytössä on jo tiedot vapaaehtoisen pätevyyden toimivuudesta, ja myös kuntotarkastajan koulutusvaatimuksia on selvitetty aiemmin, joten isosta työstä ei olisi enää kysymys. Sekä ostajan että myyjän pitäisi voida luottaa kuntotarkastajan ammattitaitoon, harmittelee Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
Omakotiliitto on mukana Asuntomessuilla Loviisassa, ja osallistumme Loviisa Forumin Energia ja Asuminen -tapahtumaan Laivasillan paviljongissa Loviisan satamassa 11.7. teemalla ”Kun käsiraha ja kättä päälle eivät riitä – turvallisen asuntokaupan ABC”.
Tervetuloa kuulemaan, keskustelemaan ja kysymään, miten turvallinen asuntokauppa käytännössä tehdään. Panelisteilla on pitkä ja vakuuttava kokemus kuntotarkastuksista ja asuntokauppariidoista.
Energia ja Asuminen -tapahtuma 11.7. klo 13–17.30
klo 15.20 Onnistuneen asuntokaupan ABC – näin elämäsi kauppa ei vie yöuniasi
Omakotiliiton neuvontalakimies valistaa kauppakirjan merkityksestä ja pätevästä sisällöstä onnistuneessa asuntokaupassa. Paneelissa paljastetaan, mistä tunnistat tolkun kuntotarkastajan ja millainen on hyödyllinen kuntotarkastus. Paneelin juontaa Omakotiliiton järjestöpäällikkö Sami Toivanen.
klo 16.00 Onko omakotitalo edelleen jokaisen suomalaisen unelma? Heljä Misukan haastattelussa toiminnanjohtaja Marju Silander, Omakotiliitto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sami ToivanenJärjestöpäällikkö
Yhdistyspalvelut, yhdistystoiminnan aktivointi, jäsenpalvelut
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Omakotiliitto on Suomessa alan ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Olemme yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, ja meillä on noin 230 jäsenyhdistystä, joissa yhteensä yli 70 000 henkilöjäsentä (kotitaloutta). Suomessa on noin 1,2 miljoonaa pientaloa, joissa asuu lähes 2,7 miljoonaa ihmistä, ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää noin 2,4–2,9 miljoonaa mökkiläistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry
Omakotiliitto vaatii kunnilta osallistavaa ja avointa päätöksenteon valmistelua26.4.2025 16:04:50 EEST | Tiedote
Uuden valtuustokauden alkaessa kuntien tulee luoda uusia yhteistyötapoja asukkaiden kanssa ja arvioida päätösten vaikutuksia asumiseen.
”Kaupunkeja rakennetaan rakennusteollisuuden tarpeisiin ja liikennejärjestelmien tukemiseksi”, kritisoi Vuoden Omakotivaikuttaja26.3.2025 16:23:06 EET | Tiedote
Vuoden Omakotivaikuttajan tunnustuksen saanut kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara olisi valmis mylläämään uusiksi koko tämänhetkisen kaupunkirakentamisen.
Mökkiläisten keski-ikä nousee – palveluntarve tuo työtä maaseudulle12.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Mökillä olo ja etätyön tekeminen mökillä ovat vähentyneet parin viime vuoden aikana. Samalla mökin omistajien keski-ikä on noussut. Tämä käy ilmi Vapaa-ajan asukkaiden liiton VAAL ry:n tekemästä laajasta tutkimuksesta, johon vastasi 1 133 mökkeilijää. Aikaisempi tutkimus tehtiin vuonna 2022, jolloin koronan vuoksi mökeillä vietettiin erityisen paljon aikaa.
KORJATTU TIEDOTE // korjattu sähköyhtiöiden nimet // Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa laskeneet - Kalleimmat asumiskulut Nurmijärvellä, edullisimmat Seinäjoella5.3.2025 14:05:15 EET | Tiedote
Suomalaiset maksavat arjen asumiskustannuksistaan, eli sähkö-, vesi- ja jätemaksuista sekä kiinteistöverosta, huomattavan erilaisia summia eri puolilla maata. Omakotiliiton tuore selvitys ruotii yhdeksättä kertaa kunta- ja aluekohtaisesti päätettäviä maksuja sadassa kunnassa, joissa asuu 84 prosenttia suomalaisista.
Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa laskeneet - Kalleimmat asumiskulut Nurmijärvellä, edullisimmat Seinäjoella5.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset maksavat arjen asumiskustannuksistaan, eli sähkö-, vesi- ja jätemaksuista sekä kiinteistöverosta, huomattavan erilaisia summia eri puolilla maata. Omakotiliiton tuore selvitys ruotii yhdeksättä kertaa kunta- ja aluekohtaisesti päätettäviä maksuja sadassa kunnassa, joissa asuu 84 prosenttia suomalaisista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme